Košarkaši Crvene zvezde i trener Janis Sferopulos (©Star Sport)
Košarkaši Crvene zvezde i trener Janis Sferopulos (©Star Sport)

Zvezdina odbrana sve više bode oči: Ne vredi ni da je napad top, kad se dozvoli 157 poena

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.12.23. | 14:00

Ekipa Janisa Sferopulosa u uvodnih 20 minuta poslednja tri evropska meča dozvolila prosečno više od 50 poena...

Crvena zvezda je sa četvorodnevne ekskurzije u Španiji donela još dva poraza. Iako je gubila u većem delu mečeva protiv Valensije i Baskonije, crveno-beli su u oba gostovanja imali šansu da utakmice potpuno okrenu u svoju korist i komotno uzmu dva brejka.

To se nije desilo i stručni štab u ovom kratkom predahu do gostovanja Megi ima pre svega profesionalnu obavezu da se ozbiljno pozabavi razlozima kako su i zašto propuštene dve solidne šanse da se utefteri bar jedna recka. Jer, ma koliko da je bilo loše, a objektivno jeste bilo, Crvena zvezda je pokazala da kvalitet nije sporan, samo je on sve češće sabijen u manje intervale zbog čega nedostaje onaj bitni element kontinuiteta.

Izabrane vesti

Rokas Giedraitis i Miloš Teodosić su govorili o nedostatku sreće, koncentracije, pa i energije u određenim intervalima, uz nadu da će doći bolji dani za ekipu, što dovoljno govori da u svlačionici gori plamen optimizma koji ipak nije potkrepljen rezultatima.

Problem koji potencijalno sve ozbiljnije preti da ugrozi klupske ambicije – mada se na prošlogodišnjem primeru Partizan Mozzart Beta potvrdilo da posle skora 4-9 može da se ode do četvrtfinala i bude na pragu Fajnal fora – jeste igra Crvene zvezde tokom uvodnih 20 minuta.

Gostovanja Valensiji i Baskoniji najjasnije govore o tome da nešto ne štima u odbrani ekipe Janisa Sferopulosa, inače stručnjaka tradicionalno orijentisanog ka tezi da sve polazi iz kvalitetnog defanzivnog pristupa svih članova petorke. Ovaj sastav je birao njegov prethodnik Duško Ivanović i da se grčki stručnjak pitao letos verovatno bi izgledao drugačije, pa tako odgovornost nije u potpunosti njegova. Stvar je u pristupu, voljnom momentu koji evidentno manjka. Ne može sve ni da se svali na leđa košarkaša Crvene zvezde jer postoji i druga strana medalje po kojoj se i protivnik dosta pita, a Valensija i Baskonija su i te kako držali ključeve obe utakmice u svojim rukama.

Zvezda je u Fonteti dozvolila čak 56 poena za poluvreme, u dvorani Fernando Buesa 52, što je čak i za standarde sve brže i ofanzivnije Evrolige mnogo. Ako tome dodamo i prvi deo susreta sa Efesom, vicešampion Jadranske lige dozvolio je zbirno 157 poena. I to nikako nije dobro.

Minus devet protiv osvajača Evrolige 2021. i 2022. godine Zvezda je uspela da nadomesti i pretvori u ubedljiv trijumf, protiv Valensije i Baskonije se vraćala iz -16, odnosno -13, ali je u oba slučaja izostao element preokreta zbog pogrešnih izbora, prevashodno u načinu pokušaja realizacije. Hitac Rokasa Giedraitisa, koji je u svojoj Vitoriji pronašao izgubljeni šut, ostao je na obruču, ali može da raduje to što je Litvanac konačno zaličio na najbolju verziju sebe. Može da hrabri i to što je Crvena zvezda izgledala čak i bolje bez Šabaza Nejpira kome je sreća u Beogradu baš okrenula leđa. Iako njegovi individualni kvaliteti u napadu nisu sporni, njegova odbrana je dosta upitna, doduše kao i celog tima u poslednje vreme.

Kod kuće ili na strani, nije toliko ni važno, Crvena zvezda ne sme da dozvoli sebi da protivnik uzme ozbiljnu prednost pre nego što se desi određena reakcija u sopstvenom reketu. Napad čak i nije toliko sporan jer je Zvezda Efesu i Baskoniji ubacila po 43 poena, stvar je u onom što se dešava na strani terena koja se brani. Istina, teško da bi učinak mogao da bude drugačiji kada Efes ubaci sedam, Valensija osam, a Baskonija jedanest trojki za poluvreme, ali baš to je problematika sa kojom Crvena zvezda treba da se uhvati u koštac.

Meč sa Albom mogao bi da bude dobra šansa da se uhvati pobednički ritam, ponajviše jer zatim u Beograd dolazi Real Madrid, uz “gostovanje“ Makabiju u dvorani Aleksandar Nikolić. Neće se u tim susretima tražiti samo uspon forme, već i rešenja za odbranu koja je u poslednje vreme sve poroznija.

Živeti isključivo od napada jeste u teoriji verovatno dobra stvar, ali i za takav stil života treba imati adekvatan kvalitet. Pobeda nalik onim protiv Efesa će biti, ali uz sada već opravdani strah da će više biti poraza viđenih u Valensiji i Vitoriji...



tagovi

KK Crvena zvezdaEvroligaJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara