Nikola Kalinić i Rodion Kuruc (©Star Sport)
Nikola Kalinić i Rodion Kuruc (©Star Sport)

Zvezdinih pet uzastopnih pobeda u derbijima, Partizan poslednji put slavio sa Trinkijerijem

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.03.22. | 11:19

Ipak, najduži trijumfalni niz ima Parni valjak - 15

Svako ko susrete dva najveća kluba u Srbiji prati izvan navijačkih okvira reći će vam da je svaki večiti derbi priča za sebe. Takav je narativ i današnjeg, trećeg ovosezonskog, duela Crvene zvezde i Partizana.

Posle finala Kupa Radivoja Koraća u Nišu, kada je mogla da se oseti prava atmosfera večitog derbija, večeras će dvorana Aleksandar Nikolić biti ispunjena većinski navijačima Partizana. Pojačan Alenom Smailagićem, Jamom Madarom i Gregorom Glasom, tim Željka Obradovića pokušaće da prekine niz aktuelnog šampiona i stigne do prvog trijumfa. Prvog ne samo ove godine. Posle uspeha u dosadašnja dva odmeravanja snaga Crvena zvezda se nalazi u nizu od pet pobeda, uključujući i kompletnu takmičarsku 2020/21 kroz dva meča u Jadranskoj ligi i jedan u polufinalu Kupa igranom u Novom Sadu.

Izabrane vesti

18.30: (1,85) Partizan (14,0) Crvena zvezda (2,05)

Više od dve godine prošle su od dana kada je Partizan poslednji put nadigrao Crvenu zvezdu. Bilo je to u finalu Kupa u Nišu, sa klupe je tim vodio Andrea Trinkijeri. Partizan se u samoj završnici podigao iz nokaduna i zaostatak od šest poena uz 35 sekundi na semaforu uspeo da sustigne i odvede meč u produžetak, gde su Ognjen Jaramaz i Markus Pejdž režirali pobedu nad rivalom koji je tada predvodio Dragan Šakota. Bio je to ujedno i poslednji derbi u sezoni 2019/20, jer je nepunih mesec dana kasnije sve stalo zbog pandemije virusa korona. Tako su se ljuti rivali sledeći put sastali tek devet meseci kasnije.

Partizan je pod trenerskom palicom Vlada Šćepanovića dočekao u “Hali sportova Ranko Žeravica“ Crvenu zvezdu Saše Obradovića, a susret je takođe završen posle drame u kojoj je Kori Volden bio nemilosrdan protiv bivšeg kluba, da bi Kodi Miler Mekintajer promašio šut za pobedu (86:85). Kasnije polufinale Kupa rešeno je takođe na jedan posed nakon penal trilera (79:78). Poslednji derbi u prošloj sezoni nije imao takav naboj jer je Crvena zvezda kontrolisala veći deo susreta i na kraju slavila rezultatom 73:64, mada je razlika mogla da bude i veća.

Istorijski gledano, Crvena zvezda nalazi se u najdužoj seriji pobeda nad večitim rivalom u trećem milenijumu. Međutim, to nije i najdugovečniji niz u okršajima dva sportska univerzuma. Taj “rekord“ pripada crno-belima. Počev od, za klub iz Humske, istorijske sezone 2009/10 pa do završnice takmičarske 2011/12 Partizan je Duškom Vujoševićem i kasnije Vladom Jovanovićem nanizao 15 pobeda. Crvena zvezda je u novembru 2009. godine dobio prvi derbi, posle čega je Partizan do kraja sezone dobio preostalih pet međusobnih duela. Naredne godine Parni valjak je slavio u sva četiri susreta. Bio je to poslednji slučaj sve do Zvezdinog niza u 2020/21, odnosno narednih devet godina da je jedan klub dobio sve derbije u okviru jedne sezone.

Partizan je sa dominacijom nad Crvenom zvezdom nastavio i u takmičarskoj 2011/12. Naređao je još šest recki – dve u Jadranskoj ligi, pa u finalu Kupa, te još tri u Superligi (dva ligaška i prvi meč finala). Zvezda je višegodišnji “monopol“ Partizana uspeo da zaustavi u drugoj utakmici finala nošena Omarom Tomasom. Posle toga su crno-beli osvojili titulu sa još dva trijumfa uz velike role Vladimira Lučića i Milana Mačvana. Najdominantniji period Partizana pamti se i po trijumfu rezultatom 118:77 što je i danas najveća razlika u večitim derbijima.

Podsetimo, na Malom Kalemegdanu su se tada proživljavali najteži dani klupske istorije. Crvena zvezda se nalazila na ivici egzistencije, pred gašenjem, dok je Partizan doživljavao vrhunac moći u novijoj istoriji, ovenčanu kroz čuvenu 2010. godinu sa učešćem na Fajnal foru Evrolige i trojku Dušana Kecmana u finalu Jadranske lige protiv Cibone pred krcatim tribinama Zagrebačke Arene. Narednih godina uloge su počele da se okreću, pa je tako danas Crvena zvezda ta koja ima primat u odnosu na crno-bele. Sa dolaskom Željka Obradovića probudila se nova nada u Humskoj da bi u skorije vreme mogao da se dogodi novi prevrat. Crvena zvezda vođena Dejanom Radonjićem se i dalje prva pita.

PARTIZANOV NIZ OD 15 POBEDA

SEZONA 2009-10

Jadranska liga

Partizan – Crvena zvezda 73:76

Crvena zvezda – Partizan 74:84

Prvenstvo Srbije (po dve utakmice u ligaškom delu i plej-ofu)

Partizan – Crvena zvezda 103:75

Crvena zvezda – Partizan 65:79

Partizan – Crvena zvezda 94:73

Crvena zvezda – Partizan 74:85

SEZONA 2010/11

Jadranska liga

Partizan – Crvena zvezda 99:68

Crvena zvezda – Partizan 68:76

Prvenstvo Srbije

Partizan – Crvena zvezda 118:77

Crvena zvezda – Partizan 92:95

SEZONA 2011/12

Jadranska liga

Crvena zvezda – Partizan 69:84

Partizan – Crvena zvezda 85:67

Kup Srbije (finale)

Partizan – Crvena zvezda 64:51

Prvenstvo Srbije (dve ligaške i prva utakmica finala)

Crvena zvezda – Partizan 88:92

Partizan – Crvena zvezda 91:86

Partizan – Crvena zvezda 92:83

ZVEZDIN NIZ OD PET POBEDA 

SEZONA 2020/21

Jadranska liga

Partizan – Crvena zvezda 85:86

Crvena zvezda – Partizan 73:64

Kup Srbije (polufinale)

Partizan – Crvena zvezda 78:79

SEZONA 2021/22

Jadranska liga

Crvena zvezda – Partizan 71:56

Kup Srbije (finale)

Crvena zvezda – Partizan 85:68


tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanABA ligaVečiti derbi

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara