Šumaher i Ferari - zaveštanje

Vreme čitanja: 3min | uto. 02.04.19. | 10:42

Sin sedmostrukog šampiona Formule 1 konačno je dobio priliku da testira F1 bolid giganta iz Maranela, što svet automoblizma prati sa velikom pažnjom

Pet i po godina nakon tragedije koju je na skijanju u Alpima doživeo verovatno najveći vozač Formule 1 svih vremena, Mihael Šumaher njegovo porodično zaveštanje je ispisalo novu, zaista lepu, može se slobodno reći i emotivnu stranicu.

Naime, njegov sin Mik, koji iz dana u dan sve više podseća na slavnog oca, dobio je priliku da kao veoma talentovani kadet vozačke akademije giganta iz Maranela konačno sedne za F1 bolid Ferarija na dvodnevnim testovima u Bahreinu gde bi trebalo da proba i vozilo Alfa Romea!

Izabrane vesti

Naravno, svet automobilizma je zastao na trenutak i gledajući Mika prisetio se kako je u crvenom kombinezonu, koji je poslednji put obukao pre 12 godina i četiri meseca, izgledao njegov otac. I kako je harao pistama širom sveta, pošto je za volanom bolida sa znakom "propetog konjića" osvojio pet od rekordnih sedam titula.

Mik, kome je 20 leta i koji je bio pokraj slavnog oca kada je ovaj doživeo tešku povredu glave na tom nesrećnom skijanju, minulog vikenda je u Bahreinu držao prvu veliku konferenciju za medije, i ma koliko svi bili svesni da porodica Šumaher izbegava svaku priču o njihovom patrijarhu, posebno o njegovom zdravstvenom stanju koje se drži pod velom tajne, novinari su morali da mu postave nekoliko, istina vrlo odmerenih pitanja. Interesovalo ih je uglavnom, kako je to biti sin takve legende i da li mu otac, za kojeg se ne zna ni da li može da komunicira sa okolinom, deli neke savete.

"Ja sam sin svog oca i srećan sam zbog toga. Ono što je on uradio je najbolje što je Formula 1 videla, i to je nešto našta se ugledam", smireno je odgovarao Mik, "Navikao sam na činjenicu da je bio najveći svih vremena, rastao sam uz to. Dosta mi je pomagao savetima kada sam se takmičio u kartingu i posle. Imam i pomoć ostatka porodice i drugih ljudi koji su čvrsto uz mene na ovom putu"

O Miku Šumaheru, čiji je i rođeni stric, Ralf bio F1 as, mišljenje su podelili veliki autoriteti "najbržeg cirkusa na svetu" koji su radili sa njegovim ocem, pre svih legendarni Ros Bron, možda i najbolji inženjer kojeg je ovaj sport video, a koji je godinama, više nego uspešno i blisko sarađivao sa Mihaelom u Ferariju:
"Znam ga od malih nogu i veoma je uzbudljivo ovo što se dešava. Svaki put kada ga pogledam vidim Mihaela u njemu. Bilo bi divno da uspe, ali je potrebno mnogo toga da se poklopi. Vidim da je ""agrizao" i da želi u Formulu 1, i baš mi je drago."

Slično viđenje o mogućoj F1 karijeri Mika Šumahera ima i četvorostruki šampion, takođe Nemac Sebastijan Fetel koji poslednjih godina sa promenjenim uspehom vozi za tim iz Maranela:
"Mikovo porodično ime sigurno donosi mnoga očekivanja, ali na kraju krajeva on mora da dokaže da je brz, jer bez toga nema budućnosti u ovom sportu. Način na koji se razvijao poslednjih godina dao nam je za pravo da mu pružimo priliku na testovima. Znam da mu nije nimalo lako poređenje sa ocem, ali on je navikao na to".

Veliko zaveštanje Mihaela Šumahera, i pored tragedije koju je čuveni Nemac doživeo, dobilo je priliku da nastavi život. Da li će Mik uspeti da sigurno korača stopama svog slavnog oca, ostaje da se vidi. Za šansu se borio, šansa mu je i pružena. Sada je zaista sve na njemu.

(FOTO: Reuters)


tagovi

Mihael ŠumaherFerariMik Šumaher

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara