(©AFP)
(©AFP)

Četiri skakaonice: Ašenvaldu pripale kvalifikacije u Oberstdorfu

Vreme čitanja: 2min | pon. 28.12.20. | 18:10

Korona virus upropastio Poljacima Novogodišnju turneju

Odužile su se kvalifikacije zbog problema sa vetrom i pripremanja zaletišta, a pred sam početak takmičenja, stigle su vesti da Poljaci neće moći da skaču na prvoj stanici turneje Četiri skakaonice. U kvalifikacijama u Oberstdorfu niko nije oduševio, a najviše poena sakupio je Filip Ašenvald, koji je i najduže leteo -128,5 metara.

Svi poljski ski-skakači diskvalifikovani su jer je Klemens Muranka pozitivno testiran na virus korona. Na obaveznom testiranju u nedelju, samo je Muranka dobio pozitivan test, ostali poljski skakači bili su negativni, ali je kompletan tim Poljske isključen iz uvodnog takmičenja turneje Četiri skakaonice. Razlog su direktni kontakti poljskih ski-skakača. "Veoma nam je žao zbog ove odluke, ali u cilju zaštite ostalih sportista naša zdravstvena komisija nije imala drugog izbora. Ne možemo da dozvolimo poljskom timu da se takmiči u Oberstdorfu", rekao je Florijan Stern, generalni sekretar takmičenja u Oberstdorfu.

Izabrane vesti

Diskvalifikacija Poljaka dovela je do toga da samo šest takmičara od onih koji su se pojavili na zaletištu u Oberstdorfu ne izbori prolaz u prvu seriju i direktne okršaje. Većih iznenađenja nije bilo u kvalifikacijama, ali ni skokovi nisu bili naročito dugački, pa bi organizatori mogli da razmisle o produženju zaletišta za zvanične serije. Ukoliko vremenske prilike to dozvole.

Najzanimljivije parove u sutrašnjem nadmetanju čiji početak je zakazan za 16.30 činiće: Ajzenbihler – Cene Prevc, Nakamura – Tande, Šifner – Lindvik, Aman – Šmid, Velinger – Frojnd, Forfang – Kraft i Kudelka – Rjoju Kobajaši.

Podsećamo, u glavnom takmičenju pobednici 25 duela prolaze u drugu seriju, kao i petorica "laki luzera".

Endi Velinger i Rihard Frajtag našli su se u nacionalnoj grupi nemačkih skakača. Nisu Velinger i Frajtag impresionirali. Frajtag se skokom u Oberstdorfu na skakaonici Šatenberg vratio posle pauze u Svetski kup. Nemcu je bio to prvi skok u sezoni, a daleko je od forme iz 2017. godine kada je u Oberstdorfu takmičenje završio kao drugoplasirani.

Simon Aman čitave sezone nalazi se u jako lošoj formi. Do promene kursa nije došlo ni u kvalifikacijama. Oberstdorf je "njegova skakaonica" na Novogodišnjoj turneji, ali u današnjim kvalifikacijama skok koji je izveo bio je tanak kao flis papir. Novi dan za zaborav, a u direktnom duelu će morati znatno bolje nego u kvalifikacijama kako bi se dokopao druge serije.

Štefan Kraft, dvostruki pobednik iz Oberstdorfa, nije se prolsavio u kvalifikacijama, ali nije bilo ni realno očekivati od Nemca nakon brojnih problema (preležao virus korona i imao probleme sa leđima), da u prvom skoku na turneji leti daleko.



PIŠE: Stefan TANASIĆ


tagovi

Svetski kup u ski skokovimaski skokoviOberstdorfČetiri skakaoniceturneja četiri skakaonice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara