Filip Filipović (©MN Press)
Filip Filipović (©MN Press)

Filip Filipović se dogovorio sa novim klubom i saznao da je izbačen iz Lige šampiona

Vreme čitanja: 2min | uto. 02.06.20. | 14:08

Bez elitnog takmičenja ostao i hrvatski velikan

Najbolji svetski vaterpolista u ovoj decеniji i jedan od najboljih svih vremena Filip Filipović će posle dugo vremena propustiti sezonu u Ligi šampiona.

Srpski as je nedavno napustio italijanskog velikana Pro Reko u kojem je proveo devet sezona u dva mandata i rešio da promeni sredinu. Iako se spekulisalo da bi mogao da nastavi karijeru u španskoj Barseloneti, ipak će od sledeće sezone igrati za mađarski Solnok. On je u razgovoru za Sportski žurnal potvrdio da je blizu dogovora sa devetostrukim šampionom Mađarske i prvakom Evrope u sezoni 2016/17.

Izabrane vesti

Ipak, danas je stigla vest koja bi možda mogla da baci Filipovića u nedoumicu da li da potpiše za Solnok. Mađarski velikan je danas izbačen iz vaterpolo Lige šampiona za sledeću sezonu. Evropska plivačka organizacija (LEN) je danas objavila plan da Ligu šampiona od sezone 2020/21 skrati sa 16 na 12 klubova, deset klubova će dobiti pozivnicu, a dva će mesto u eliti izboriti kroz kvalifikacije.

Do sada je sistem takmičenja bio da 12 klubova igra preko LEN pozivnice, a da četiri dolaze iz kvalifikacija. Dva kluba su morala da ostanu bez direktnih meta u Ligi šampiona i LEN je odlučio da to budu Solnok i hrvatski velikan Mladost. Klub iz Zagreba zajedno sa našim Partizanom deli drugo mesto na listi najtrofejnijih pošto oba kluba imaju po sedam evropskih titula. Trofejniji je samo Pro Reko sa osam kontinentalnih pehara.

Deset klubova koji su zadržali pozivnice u Ligi šampiona su: Ferencvaroš, Barseloneta, Dinamo Tbilisi, Jadran Herceg Novi, Jug, Marselj, Olimpijakos, Pro Reko, Vaspo Hanover i Špandau Berlin. Nemačka je jedina zemlja sa dva predstavnika u Ligi šampiona, a Nemci su dobili i organizaciju završnog F8 turnira koji će se održati u Hanoveru.

Videćemo da li će ova odluka LEN-a uticati na Filipovićevu konačnu odluku da potpiše za Solnok. Tamo ga kao trener čeka dugogodipnji saigrač i prijatelj iz reprezentacije Živko Gocić, kao i dvojica aktuelnih saigrača iz nacionalnog tima Duško Pijetlović i Radomir Drašović.

Trofejni srpski as je do sada u 17 godina profesionalne karijere, samo dve sezone odsustvovao iz Lige šampiona: U Partizanu (2004/05) i Radničkom (2012/13). Sa Pro Rekom je dva puta bio prvak Evrope, osvojio je osam titula prvaka Italije i sedam trofeja u Kupu Italije. U prethodnih deset godina je čak četiri puta biran za najboljeg vaterpolistu Evrope što nikome drugom nije pošlo za rukom. U reprezentaciji je osvojio sve što se moglo osvojiti. Otkako je 2003. debitovao u nacionalnom timu, osvojio je 20 zlatnih medalja, dve srebrne i tri bronzane na pet različitih takmičenja (Olimpijske igre, Evropsko prvenstvo, Svetsko prvenstvo, Svetski kup i Svetska liga). 


tagovi

Filip FilipovićSolnok

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara