Nikola Jakšić i Dušan Mandić(©MN Press)
Nikola Jakšić i Dušan Mandić(©MN Press)

Finale Lige šampiona: Ferencvaroš brani titulu, Pro Reko juriša na devetu krunu

Vreme čitanja: 5min | sub. 05.06.21. | 12:34

Dušan Mandić u pohodu na prvu evropsku titulu sa slavnim italijanskim klubom, a drugu u karijeri. Nikola Jakšić sanja novi podvig sa mađarskim timom i produžetak vladavine Starim kontinentom

Kucnuo je čas za krunisanje šampiona u Beogradu, prestonici vaterpola ovih dana. Dva najbolja tima iz grupne faze izborila su plasman u finale jedne od najneizvesniji sezona Lige šampiona, u čemu su velika imena vaterpola saglasna. Pro Reko na Ferencvaroš, osmostruki šampion Evrope protiv branioca titule (20.30). Bolje finale teško se moglo poželeti. 

Razloga za to je mnogo: italijanski i mađarski tim najviše su pokazali ove sezone, Pro Reko, rekorder po broju osvojenih titula čeka na devetu evropsku krunu od 2015. godine, a Ferencvaroš bi ukoliko odbrani tron postao prvi tim od slavnog italijanskog kluba koji je odbranio trofej. Pro Reko je 2007. i 2008. godine bio najbolji u Ligi šampiona, tih sezona bio je bez premca u Evropi, ali u poslednje vreme gigant evropskog i svetskog vaterpola nije umeo da iznese breme favorita.

Izabrane vesti

20.30: (1.70) Pro Reko (7.50) Ferencvaroš (2.75)

Posustajao je slavni klub u samoj završnici nakon što je blistao tokom čitave sezone. Finese su odlučivale na finalnim turnirima Lige šampiona, a u finalu Pro Reko nije igrao od 2018. kada ga je nadigrao Olimpijakos. Četa Gabija Ernandeza predvođena Dušanom Mandićem, Aleksandrom Ivovićem i veteranima Pjetrom Filjolijem i Mateom Aikardijem, u Beograd je stigla rasterećena. Konačno se nije govorilo samo o Pro Reku. Tajna je u tome što je Pro Reko izgubio primat u Italiji, ali često to ume da bude mač sa dve oštrice.

Pritisak je skinut na taj način, ne krunišu svi unapred italijanskog velikana, nije viđen na najvišem stepenu postolja i osetno je da takav razvoj situacije prija Pro Reku. Nije ni Ferencvaroš, za koji nastupa Nikola Jakšić, stigao u sprsku prestonicu u dobrom raspoloženju. Poput Pro Reka, Ferencvaroš je u Mađarskoj ostao bez nacionalne titule i sezonu bi uspešnom učinilo samo osvajanje druge Lige šampiona i odbrana titule od pre dve sezone. Pandemija virusa korona sprečila je mađarski sastav da minule godine brani titulu i produžila mu je vladavinu.

ŠAMPIONSKI GEN

Pokazalo se da je jedna stvar od izuzetne važnosti, kako ove, tako i nekih prethodnih godina. Ako želite da osvojite naslov prvaka države, ili se, pak, popnete na krov Evrope, važno je da u tim zasadite šampionski pelcer, a njega nose reprezentativci Srbije. Kako god se finale završi, Srbija će dobiti prvaka Evrope. Dilema je samo da li će krunu na glavu namestiti Dušan Mandić ili će ona ostati na glavi Nikole Jakšića, koji je bio član generacije koja je Ferencvarošu donela najvredniji trofej u klupskom vaterpolu. Širom Starog kontinenta srpski vaterpolisti su u državnim šampionatima ove sezone podizali trofeje, podići će jedan i onaj najveći.

PUT DO FINALA

Pro Reko nije iskusio neuspeh ove sezone u Ligi šampiona. Iz tri turnira u grupnoj fazi izašao je neokrznut u konkurenciji Juga, Olimpijakosa, Marselja, Špandaua i Ortiđe. Nije im prepustio ni bod, a zatim je na fajnal-ejtu potvrdio kvalitet. Evropski gigant uništio je ekipu Hanovera iz kontranapada, u određenim sitnicama videlo se da nemački tim ni u kakvom slučaju ne može do preokreta, i da će Pro Reko ako zagusti pojačati intenzitet odbrane. Tako je i bilo u finišu, izrodila se ubedljiva pobeda i plasman u polufinale, gde je Dušana Mandića i drugove sačekala Barseloneta. Španci su torpedovali Olimpijakos u četvrtfinalu, ali tada sa druge strane nisu imali ubojitog strelca kao što je Dušan Mandić. Ubilački instinkt srpskog reprezentativca došao je do izražaja u polufinalu, izrešetao je Barselonetu, postigao četiri gola i uz pomoć Matea Aikardija i Pjetra Filjolija, koji su bili hladnokrvni u završnici, odveo je Pro Reko u finale.

Ferencvaroš nije bio neumoljiv kao Pro Reko u grupnoj fazi, ali je prikazanom igrom i overom prve pozicije sve ubedio da će ponovo biti konkurentan da dogura do završnog čina. Braniocu titule su u leđa gledali Barseloneta, Breša, Hanover, Dinamo Tbilisi i Jadran iz Herceg Novog. Rutinirao je Ferencvaroš ekipu Marselja, Nikola Jakšić izašao je kao pobednik iz duela sa Andrijom Prlainovićem, a polufinale je bilo potpuno druga priča. Teškom mukom je Ferencvaroš eliminisao Brešu, do pobede je došao golovima u poslednjih 20 sekundi meča. Propisno je Breša, šampion Italije, namučila sastav Žolta Varge i ogolila neke mane rivala.

ZVEZDE PRO REKA I FERENCVAROŠA

Deceniju unazad Pro Reko vrca od kvaliteta, ekipa je sastavljena od najboljih svetskih igrača, pa su tim u kojem opasnost dolazi sa svih strana. Dušan Mandić i Aleksandar Ivović pokretačka su snaga od igrača sa ovih prostora, tu je i pouzdani čuvar mreže Marko Bijač, dok će Ferencvaroš od igrača sa italijanskim pasošem najveću pažnju obratiti kako da neutrališe Pjetra Filjolija, Matea Aikardija i Frančeska di Fulvija. Neko ko se nijedne sekunde ne sme ispustiti iz vida je Australijanac Aron Janger. Sa druge strane, vremešni Deneš Varga i Marton Vamoš udarne su napadačke igle Ferencvaroša. Nikolas Konstantin Bikari postigao je gol od izuzetne važnosti u polufinalu, čime je podigao moral ekipe i primakao ga odbrani trona, a markerom će Gabi Ernandez podvući Janisa Funtulisa i Nikolu Jakšića.

Posle polufinalnih bitaka, treneri oba tima bili su zadovoljni izdanjima svojih izabranika. Veliko finale priča je za sebe, trenutak inspiracije može ga odlučiti, ali će za osvajanje trofeja biti presudna igra u fazi odbrane.

Upravo tim segmentom igre bio je zadovoljan Gabi Ernandez, trener Pro Reka, protiv Barselonete.

„Ekipa je u polufinalni meč ušla sa puno ambicija i odigrala je zaista dobro, na pravi način, sa samodisciplinom i dobrim pristupom. Naša odbrana je bila zaista dobra, posebno u drugom poluvremenu i to je bilo ključno za našu pobedu“, poručio je trener Pro Reka posle pobede nad Barselonetom.

Ferencvaroš je odigrao naporan meč protiv Breše, imaće nešto manje vremena za odmor, a Žolt Varga istakao je da je polufinalni susret bio najteži za njegov tim u ovosezonskom izdanju Lige šampiona.

„Mogu da kažem da smo odigrali najtežu utakmicu. Sezona je, ako ne i najteža ikada u Ligi šampiona. Breša je neverovatna ekipa, zaista je imala sve u svojim rukama, bili su istinski favorit za titulu, što su i dokazali pobedivši Pro Reko u italijanskom finalu“, rekao je kormilar mađarskog tima posle plasmana u novo finale Lige šampiona.

F8 LIGE ŠAMPIONA - BEOGRAD

Nedelja

FINALE LIGE ŠAMPIONA

20.30: (1.70) Pro Reko (7.50) Ferencvaroš (2.75)

MEČ ZA TREĆE MESTO

18.00: (1.65) Barseloneta (7.50) Breša (2.85)

MEČ ZA PETO MESTO

15.30: (5.10) Hanover (8.00) Jug Dubrovnik (1.30)

MEČ ZA SEDMO MESTO

13.00: (2.35) Olimpijakos (6.35) Marselj (2.00)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Dušan MandićNikola JakšićPro RekoVK FerencvarošLiga šampiona u vaterpoluvaterpolo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara