(©Reuters)
(©Reuters)

Panturo osvojio Adelboden, Zubčić na podijumu

Vreme čitanja: 3min | pet. 08.01.21. | 14:37

Švajcarci i Norvežani okupirali najboljih deset

Početak kalendarske godine rezervisan je za tehničke discipline. Nakon slaloma u Zagrebu, u kojem je pored Petre Vlhove iznenađujuće trijumfovao Linus Štraser, skijaški karavan se podelio. U Adelbodenu je vožen prvi od dva veleslaloma za muškarce, a najbolji prvog dana bio je Aleksi Panturo.

Preneo je Panturo 97 stotinki prednosti iz prve vožnje u odnosu na Filipa Zubčića, održavao je prednost, uspeo da je uveća i za 1,04 sekunde bude brži od Hrvata. Agresivno je napadao kapije Filip Zubčić, sjajno skijao od prve do poslednje kapije i preuzeo prvu poziciju od Aleksandera Kildea. Koliko je dominantna njegov nastup bio pokazao je semafor prilikom ulaska u cilj – 1,17 sekundi bio je brži od Aleksandera Kildea, vodećeg u tom trenutku. Ipak, Aleksi Panturo, vodeći posle prve vožnje, za klasu je bio bolji od Zubčića. Marko Odermat je kasnio sedam stotinki za Zubčićem i pripalo mu je treće mesto.

Izabrane vesti

(©Reuters)(©Reuters)


Najkvalitetnija grupa veleslalomaša nije zakazala u Adelbodenu. U petoj ovosezonskoj trci u veleslalomu sa prepoznatljivom prelomnicom, koja ostavlja bez daha zbog prelepog pogleda na švajcarske Alpe, grad i cilj pre ulaska na strmiji deo staze, favoriti su opravdali očekivanja. Odlično pripremljena staza i skoro perfektni vremenski uslovi najviše su prijali najkvalitetnijim skijašima, a naročito Aleksiju Panturou. Upisao je Francuz treću pobedu u tekućoj sezoni.

Okupirali su Norvežani mesta u najboljih deset. Čak njih četvorica završila su među najboljih deset, ali za Norvežane nije bilo mesta na podijumu. Panturoa, Zubčića i Odermata pratili su Aleksander Kilde, Žastin Murizije, Loik Mejar, Lukas Broten, Kristijan Nestvold-Haugen, Henrik Kristofersen i Tomi Ford.

Ogroman napredak izvanrednom drugom vožnjom napravio je Roman Lajtinger. Austrijanac je napredovao čak 17 pozicija. U drugoj vožnji startovao je među prvima, bio je 28. skijaš posle prve vožnje, a malo je nedostajalo da uđe među najboljih deset.

Lukas Braten, novreški vunderkind, zablistao je na startu sezone. Slavio je Braten u Zeldenu na premijeri, punio je naslovnice, a fantastičan start sezone i prva pobeda kao da su više odmogli nego pomogli Norvežaninu. U naredne tri veleslalomske trke nije bio ni među deset skijaša. Proleteo je Braten kroz cilj, preuzeo prvo mesto nakratko, ali i doživeo povredu. Plasman u prvih deset ostao je u senci povrede, a ostaje da se vidi kojeg je stepena i da li će Norvežanin biti spreman za sutrašnji veleslalom.

(©Reuters)(©Reuters)


Slovenački skijaš i najveća uzdanica Žan Kranjec, odustao je od nastupa u prvom od dva veleslaloma u Adelbodenu zbog problema sa leđima.

U poretku discipline Paturo je smanjio zaostatak za Markom Odermatom. Švajcarac je još uvek vodeći, ali sada ima samo 10 bodova prednosti. Odermat je sakupio 350 bodova, Panturo 340, a Zubčić 288.

Sutra je na programu druga veleslalomska trka (prva vožnja 10.30), a za nedelju je zakazan muški slalom (prva vožnja počinje takođe u 10.30). Skijašice su iz Zagreba produžile u austrijski Sent Anton. Odradile su treninge za spust, koji je na programu sutra od 11.45 časova, a dan kasnije od  11.30 biće vožen super dži.



tagovi

Aleksi PantiroAdelbodenSvetski kup u alpskom skijanju

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara