Maks Verstapen (© Reuters)
Maks Verstapen (© Reuters)

Promena u Red Bulu, ali ne u Formuli 1: Maks Verstapen najbrži i u Monaku

Vreme čitanja: 4min | ned. 28.05.23. | 17:27

Treća pobeda Holanđanina u sezoni vredna učvršćivanja na liderskoj poziciji

Opet je Maks Verstapen najbrži u Monaku, kao što je bio 2021. Holanđanin je pobedom u Kneževini nadmašio Sebastijana Fetela i postao najuspešniji vozač u ekipi Red Bula sa 39 trijumfa. Još bitnije je što se trećim slavljem u sezoni učvrstio na liderskoj poziciji u šampionatu Formule 1.

Fernando Alonso je mogao da bude pretnja Verstapenu kad je počela kiša, ali je ostao na drugom mestu što mu je ujedno najbolji plasman ove sezone. Esteban Okon je posle kazne Šarla Leklera počeo trku sa trećeg mesta, a zatim je i završio na istoj poziciji, čime je došao do trećeg podijuma u karijeri.

Izabrane vesti

Početak trke bio je miran početak za prvoplasirane, pozicije nisu promenjene u prvih 13 vozača. Među poslednjim vozačima došlo je do kontakta između Nika Hulkenberga i Logana Sardženta, taj incident je zatim bio pod istragom, da bi Hulkenberg dobio pet sekundi kazne. Dok su vozači ulazili u drugi krug, sudije su obavestile da je Džordž Rasel pod istragom zbog nekorektne pozicije na startu, međutim, Britanca ipak nisu kaznili.

Do desetog kruga malo toga se desilo, a Esteban Okon koji je u tom trenutku bio na četvrtoj poziciji nije imao dobar tempo, zbog čega mu je Karlos Sains bio blizu. Posle izlaska iz tunela, Španac je bio previše ambiciozan i zadnjim krilom zakačio Okona posle čega mu je otpala leva granična ploča. Na trenutak su bile istaknute žute zastave kako bi se deo sa Ferarijevog bolida uklonio sa staze, a onda se preko radio komunikacije oglasio Fernando Alonso. Španac je bio u strahu da mu je guma izbušena, njegov tim ga je uverio da je sve u redu.

U vođstvu se i dalje ništa nije menjalo, Verstapen je imao prednost od oko devet sekundi ispred drugoplasiranog Alonsa, a ona se iz kruga u krug povećavala. Od vodećih deset vozača, Luis Hamilton je prvi koji je otišao na zamenu pneumatika i prešao sa srednje tvrdih na tvrde u 32. krugu. Posle Hamiltona, na promenu guma su otišli i Okon i Sains. U 33. krugu Serhio Peres je, dok je Lens Strol puštao Verstapena, pokušao i sam da prođe pored Kanađanina, ali je presekao šikanu posle tunela i na nedozvoljen način otišao ispred Aston Martina. Sudije su objavile da Peres više nije pod istragom, jer je vratio poziciju, ali snimci su pokazali da je Peres u pokušaju da obiđe Magnusena udario prednjim krilom u bolid Hasa i izgubio poziciju i od Strola. Kao rezultat kontakta, Peres je izgubio graničnu ploču i u narednom krugu morao na promenu prednjeg krila.

Domaći vozač Šarl Lekler je u 45. krugu otišao na promenu guma i prešao sa tvrdih na srednje gume, a na stazu se vratio iza Hamiltona.

Izuzetan prizor (© Reuters)Izuzetan prizor (© Reuters)

Prvi znaci kiše javili su se u pojedinim krivinama 51. kruga. U narednom je vozače zatekao ozbiljniji pljusak, naročito u legendarnoj ukosnici, a zatim je došlo do manjih grešaka. Valteri Botas i Lens Strol su bili prvi vozači koji su sa guma za suvo prešli na one za promenljive uslove. Drugoplasirani Alonso je u 55. krugu prešao na srednje gume, a ostali na zelene, za promenljive uslove. Posle ovog lošeg odabira guma, Alonso je otišao na još jedno stajanje kako bi stavio odgovarajuće gume, ali je zadržao drugu poziciju. Usled jake kiše, prvi problemi su bili za Karlosa Sainsa (na trenutak van staze), zatim i Lensa Strola (zakačio zaštitnu ogradu u dva navrata i ostao bez prednjeg krila), a onda se i povukao iz trke. Kevin Magnusen je u ovom trenutku bio jedini vozač koji je na gumama za suvo, zbog čega je vozio sporo sve dok nije promenio gume u 59. krugu.

Rasel je zaradio vremensku kaznu od pet sekundi zbog nebezbednog vraćanja na stazu kada je došlo do kontakta sa Peresom. Bilo je mnogo proklizavanja, ne i incidenata. Verstapen je imao ubedljivu prednost od 20 sekundi ispred Alonsa koji je išao na jedno stajanje više. Posle uzbuđenja koje nam je priredio pljusak u Monaku do kraja trke nije bilo mnogo dešavanja, ali se dva kruga pred završetka povukao i Kevin Magnusen.

Poredak prvih deset na Velikoj nagradi Monaka: Maks Verstapen, Fernando Alonso, Esteban Okon, Luis Hamilton, Džordž Rasel, Šarl Lekler, Pjer Gasli, Karlos Sains,  Lando Noris i Oskar Pjastri.

Naredna trka je već za nedelju dana u Barseloni.

Generalni poredak vozača:

PIŠE: Maja NAKARADIĆ

 


tagovi

Formula 1Maks VerstapenFernando AlonsoVN Monaka

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara