Luka Cindrić i Vasko Sevaljević (©Reuters)
Luka Cindrić i Vasko Sevaljević (©Reuters)

Crna Gora bacila Hrvatsku na kolena, Vujovići izrešetali evropskog vicešampiona u Budimpešti

Vreme čitanja: 4min | čet. 20.01.22. | 17:02

Briljirao golman Nebojša Simić sa 14 odbrana

Apsolutni hit Evropskog šampionata je Holandija, ali ništa manje iznenađenja nije servirala ni Crna Gora. Na krilima Miloša i Branka Vujovića trijumfovala je Crna Gora u balkanskom derbiju, bacila je na kolena vicešampiona Starog kontinenta – Hrvatsku. Nemoćna je bila Hrvatska, odavno je neko nije sveo na jednocifren broj golova u prvom poluvremenu, i odavno Luka Cindrić i Ivan Čupić nisu sa dozom neverice posmatrali nekog golmana kako čini čuda - 32:26 (15:9).

Zatvorila je Crna Gora prilaze golu, a svaku pukotinu u odbrani zakrpio je Nebojša Simić. Izluđivao je golman Crne Gore šutere Hrvatske, branio je nemoguće i napajao je saigrače energijom. Mogli su Vujovići, Ševaljević, Lasica i sotali odvažnije da krenu napred, pokušaju i sa rizičnijim pasovima, jer znali su da su im leđa sigurna. Da pozadi prolaza nema.

Izabrane vesti

Od osamostaljenja, Crna Gora je do danas u Budimpešti samo jednom tukla Hrvatsku. I to u baražu za Svetsko prvenstvo 2019. godine. I zbog toga trijumf Crne Gore na startu drugog kruga Evropskog prvenstva dobija na težini i može se podvesti pod senzaciju.

Kako turnir odmiče, tako problemi Hrvatske sa zaraženim igračima rastu. Od meča do meča selektor Hrvoje Horvat bio je primoran da menja igrače i dovodi zamene, a uoči duela sa Crnom Gorom, prvoj u drugoj fazi Evropskog prvenstva, iz stroja je zbog pozitivnog testa ispao golman Mate Šunjić, koji je protiv Srbije i Ukrajine odbranama pokrenuo Kauboje. Uputio je Horvat naknadni poziv penzionisanom Mirku Aliloviću – od državnog tima oprostio se 2018. posle Evropskog prvenstva – ali se nije odvažio da nekada veliku uzdanicu Hrvatske stavi ispred Ivana Pešića.

Nije se proslavio Pešić u Segedinu, počinjao je, ali ga je ubrzo menjao Mate Šunjić. Ni na otvaranju druge faze u Budimpešti nije Horvatov prvi izbor među stativama podigao nivo igre, tek poneki šut uspeo je da skine. Četiri odbrane za poluvreme… Premalo da bi se igrao egal meč sa Crnom Gorom. Svaku pukotinu u odbrani koristili su Crnogorci, a prednjačio je Miloš Vujović. Levo krilo spakovalo je Hrvatskoj čak šest golova do odlaska na odmor. Samo jedan šut Vujovića nije pogodio metu.

Rukometaši Crne Gore (©Reuters)Rukometaši Crne Gore (©Reuters)

Prepoznatljiva saradnja Luke Cindrića i Tina Lučina sa pivotmenima izostala je, od starta je bilo evidentno da mnogo toga ne funkcioniše u igri Kauboja, kao i da će im levo krilo Miloš Vujović i desni bek Branko Vujović napraviti ogromnu štetu. Iskusni Ivan Čupić, te srednji bek Cindrić su u uvodnim minutima uspevali da matiraju Nebojšu Simića, ali se vremenom čuvar mreže Crne Gore razbranio. Izabranici Zorana Roganovića uštopovali su Tina Lučina, koji je u prvoj fazi turnira bio „X faktor“ i pokretačka snaga Hrvatske, a takođe i Ivana Martinovića. Nije se video desni bek Hrvatske.

Ogromnih „plus šest“ imala je Crna Gora, skupo je koštala Hrvatsku igra u polju sa igračem više u fazi napada i boravak Ivana Pešića na klupi. Dva gola su Crnogorci postigli gotovo sa celog terena kada je mreža bila nebranjena. Opekao se Hrvoje Horvat, a u nastavku je pokušao da razdrma ekipu uvođenem Mirka Alilovića. Vremešni čuvar mreže odbranio je prva dva šuta, ali ipak ni on nije imao lek za Vujoviće i Vaska Sevaljevića. Svela je Crna Gora rivala na svega devet golova u prvoj fazi utakmice, unapredila je Hrvatska igru u napadu u drugom poluvremenu, no veliki minus nije mogla da istopi.

Ponajviše zbog fantastičnog Nebojše Simića. Golman Crne Gore ubio je u pojam bombardere Hrvatske. Neretko posle njegovih maestralnih intervencija su pucale kontre, koje su bez po muke realizovali Miloš Vujović i Marko Lasica. U nekoliko navrata – najčešće kada imaju igrača više – Kauboji su odavali utisak da bi mogli da se vrate i zakuvaju, ali Crnogorci su svaku kriznu situaciju uspevali da prebrode. Menjao je Hrvoje Horvat postavku, igrače, pokušavao je da implementira nešto novo i iznenadi rivala… Ništa nije pokolebalo Crnu Goru da dođe do prvih bodova na startu druge faze u velelepnoj MGM areni.

Golman Crne Gore Nebojša Simić imao je 14 odbrana i proglašen je za igrača utakmice. Miloš i Branko Vujović po sedam puta tresli su mrežu Hrvatske, a Nemanja Grbović postigao je dva manje. Kod Hrvatske je najefikasniji bio Ivan Čupić sa sedam golova (jedan promašaj iz igre), dok je Luka Cindrić postigao pet.

Stefan Čavor (©Reuters)Stefan Čavor (©Reuters)

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – DRUGA FAZA, 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA 1 (BUDIMPEŠTA)

Crna Gora - Hrvatska 32:26 (15:9)

Francuska - Holandija 34:24 (15:12)

Danska - Island 28:24 (17:14)


GRUPA 2 (BRATISLAVA)

Rusija - Švedska 23:29 (13:16)

Nemačka - Španija 23:29 (12:14)

Poljska - Norveška 31:42 (15:21)



tagovi

Evropsko prvenstvo u rukometurukometna reprezentacija crne gorerukometna reprezentacija hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara