Artur Dalalojan (©AFP)
Artur Dalalojan (©AFP)

Čudo Olimpijskih igara: Tri meseca pošto je pokidao Ahilovu tetivu Rus je uzeo zlato

Vreme čitanja: 2min | uto. 27.07.21. | 06:15

Artur Dalalojan šampion u timskom nastupu u gimnastici

Sportsko čudo, istinski fenomen! Olimpijske igre su uvek pune inspirativnih priča o sportistima sa svih meridijana, ali nakon ovih će se dugo pričati o Arturu Dalalojanu, ruskom gimnastičaru, koji je medicinsko čudo.

Dalalojan je pre samo tri meseca, u aprilu, pokidao Ahilovu tetivu. To je jedna od najtežih povreda u sportu, zbog koje takmičari u bilo kojoj disciplini provedu i po godinu dana van terena na lečenju.

Izabrane vesti

A, Artur je uspeo ne samo da se za tri meseca spremi za Olimpijske igre, već i da – uzme zlato! U timskom nastupu u gimnastici momak rođen u moldavskom Tiraspolju, zajedno je sa Denisom Ablijazinom, Davidom Beljavskim i Nikitom Nagornjim osvojio je najsjajnije odličje i ispisao novu, do sada neviđenu stranicu u istoriji Igara.

Povredu je Dalalojan zaradio spremajući se za Evropsko prvenstvo. Nakon što mu je pukla Ahilova tetiva morao je na operaciju. Kako kažu lekari, tetiva može da zaraste za šest do osam nedelja, ali je potrebno nekoliko meseci dok povrati normalnu snagu i sve ostale uobičajene funkcije.

Ipak, ruski gimnastičar nije imao vremena da čeka, krenuo je na svoj rizik da se sprema za Olimpijske igre, svestan da bi sve mogao da sebi učini još gorim. Na kraju je u suzama radosnicama sišao sa pobedničkog postolja u Tokiju.

“Posle ove povrede sve što sam u karijeri ostvario cenim još više. Sada sam svestan da sve što sam učinio nije bilo uzaludno”, poručio je Dalalojan.

Što je još neverovatnije, Dalalojan je u junu već bio na gimnastičkom parteru, na Kupu Rusije. Odluka gimnastičkog tima je bila da ide sa ekipom u Tokio, ali sa 50-50 šansama da nastupi.

Nisam planirao da se takmičim. Ali, onda sam seo sa svojim kolegama i trenerom, osetio sam snagu i moć da mogu i rešio sam da se takmičim”, objasnio je Artur.

Bez obzira na želju, četiri dana pre takmičenja Dalalojan je uradio nekoliko vežbi na treningu i nakon njih nije bio sto odsto siguran da će moći da izađe “na teren”. Na kraju je rešio da nastupi i u parteru je ostvario četvrti najbolji rezultat od svih takmičara, nakon čega je počeo da se guši u suzama.

Nisam mogao da kontrolišem emocije. Bio sam ponosan na sebe, što sam uspeo da dođe do ove tačke, da uradim sve vežbe na način kako sam želeo. Deo mene je bio i malo razočaran što nisam mogao da budem savršen”, objasnio je Artur Dalalojan, jedan od novih heroja Olimpijskih igara. 


tagovi

gimnastikatokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara