Dva stila, jedan pobednik: Kraj aparthejda ili novi svetski poredak?

Vreme čitanja: 4min | pet. 01.11.19. | 18:00

Engleska i Južna Afrika u Jokohami (subota, 10.00) odlučuju o novom šampionu sveta u ragbiju

Japan je već učinio da Svetski kup u ragbiju 2019. bude jedinstven i nezaboravan događaj za sve ljubitelje ove sjajne igre, i to ne samo kao dobar domaćin već i kao nova sila koja se rađa u ovom sportu, posebno nakon pobeda nad Irskom i Škotskom i premijernim nastupom u nokaut fazi.

Sada je došao red da i Englezi pokušavaju da zaokruže globalnu revoluciju u svetskom ragbiju i vrate šampionski primat na severnu hemisferu posle godina u kojima je najvredniji ragbi trofej boravio na jugu. Na tom putu stoji im kompaktni tim Južne Afrike koji bi svojim drugačijim stilom mogao da uništi sve dobro što su puleni Edija Džonsa uradili do sada i podari nam fantastično finale koje je na programu u subotu od 10 časova u Jokohami uz prenos na Sport klubu 1.

Izabrane vesti

Springboksi već sada imaju veliki cilj pred sobom. Ako pobede sutra, njihov Sija Kolisi će postati prvi tamnoputi kapiten u istoriji ne samo Južne Afrike već i celog ragbija, koji će podići šampionski pehar Veba Elisa. To će, prema tvrdnji šampiona iz 2007. godine Brajana Habane ujediniti njihovu zemlju mnogo više nego čuveni detalj iz 1995. godine kada su Nelsonu Mendeli uručili dres Južne Afrike.

Australijanac Edi Džons predvodio je Engleze do finala u spektakularnom stilu poslednjih nedelja, ali to ni izbliza neće zadovoljiti ni njega ni njegove igrače ukoliko sutra izgubi u finalu. Ako Engleska ne pobedi u finalu u Jokohami, sedam nedelja u Japanu i četiri godine priprema biće proglašene - neuspehom!
"Naša cela psihološka priprema ove nedelje odnosila se samo na Južnu Afriku, da igramo finale bez straha i da budemo mi. Šampioni", rekao je Džons.

To je postalo jasno i nakon prošlonedeljnog trijumfa nad Novim Zelandom u polufinalu Svetskog kupa. Ruže su nadigrale šampiona i favorita izvanrednom partijom koju je legendarni Lorens Dalaljo (inače svetski šampion s Engleskom iz 2003. godine) okarakterisao kao "najkompletniji trijumf Engleske ikada".

U redovima Južne Afrike, koja je izgubila na otvaranju Svetskog kupa baš od Novog Zelanda, prosto žude da postanu prva reprezentacija u istoriji koja je podigla trofej šampiona sveta uprkos porazu na tom putu. Ipak, ukoliko ih Englezi pobede, oni će kompletirati jedinstveni niz čišćenja sva četiri velikana sa južne hemsifere i to u samo mesec dana. Favorizovani Englezi su do sada već preslišali Argentinu (39:10), Australiju (40:16) i Novi Zeland (19:7), a čak su i Ol Bleksi na kraju polufinala priznali da je moglo da bude ubedljivije.

Na korak od istorije: Sija Kolisi

Engleska je takođe i jedini tim sa severne hemisfere koja je do sada osvajala Svetski kup u ragbiju, dok su Novi Zeland, Australija i Južna Afrika zajedno to činile sedam puta. Drugi trijumf "severnjaka", i to tima koji je završio kao peti i drugi u poslednja dva izdanja Kupa šest nacija, sigruno bi bio novi podstrek za evropski ragbi. Čak bi i u rivalskoj Francuskoj mogli da mu se obraduju jer je upravo ta zemlja domaćin sledećeg Svetskog kupa 2023. godine. 

Džons zna da njegov tim mora da se adaptira na solidnu odbranu Springboksa koji su dva puta postali svetski šampioni tako što nisu postigli niti primili esej u finalima. Oba puta šuteri su odlučili ishod, i 1995. protiv Novog Zelanda i 2007. kada su šutevima Persija Montogomerija pobedili Engleze u Parizu sa 15:6. Andre Polard, kandidat za najefikansijeg igrača na Svetskom kupu nada se da bi mogao da nadmaši sutra Montgomerija u Jokohami.

Polard je šutem doneo 14 poena Sprinboksima u pobedi nad Velsom u polufinalu u tvrdom meču koji je za razliku od prvog polufinala između Engleske i Novog Zelanda bio potpuna suprotnost i doneo nam napet ragbi sa tek povremenim napadačkim momentima. Edi Džons veruje da je nejgov tim bolji u otvorenom duelu koji je suprotnost u odnosu na limitirani pristup koji propagira njegov kolega na drugoj strani Rasi Erasmus.

Trener Boksa, koji će posle Svetskog kupa preuzeti funkciju direktora reprezentacije, razvio je jedinstveni taktički pristup zasnovan na fizičkoj igri melea i šutevima Polarda i Fafa de Klera. Zbog svega toga nas čeka napet i tvrd duel dva tima sa najboljim defanzivnim skorom na celom Svetskom kupu, a možda najbolja pozivnica zašto vredi sutra ujutru ispratiti veliko finale stiže baš od selektora Južne Afrike. 
"Ragbi je jedna od retkih stvari zbog kojih ljudi u Južnoj Africi zaborave na razmirice na nekoliko minuta, sati, čak i dana ili meseci", otkrio je Erasmus kada su ga upitali koliko je uticaj ovog uspeha na dešavanja u njegovoj domovini.

Kako god da se ovo finale završi ništa više neće biti isto. Ni u Engleskoj ni u Južnoj Africi. I to je najveća pobeda ragbija kao sporta. Još da na terenu Ruže i Antilope odluče pošteno ko je najbolji na svetu. Ovo se ne propušta.

Pogledajte najnoviju epizodu serije Ekipizza:

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara