Iznenađenje u Kumamotu: Španija pregazila Norvešku za najveći uspeh u istoriji

Vreme čitanja: 2min | pet. 13.12.19. | 14:05

Selektor Karlos Viver može da bude prezadovoljan

Svaka čast Ruskinjama na tome što su igrale možda i najlepši rukomet u Kumamotu, kapa dole Norvežankama jer se na prstima jedne ruke mogu pobrojati takmičenja na kojima su ostale bez medalje, ali protivnik Holandije u finalu Svetskog prvenstva biće – Španija!

Najveći uspeh u istoriji selekcije s Iberijskog poluostrva u režiji selektora Karlosa Vivera i njegovih rukometašica! Španija je kao plitak potok pregazila Norvešku i napravila možda i najveće iznenađenje posle eliminacije Francuske već u prvoj fazi takmičenja i slavile rezultatom 28:22 (13:13)!

Izabrane vesti

Kakvo je drugo poluvreme odigrala jedna od dve najbolje selekcije planete u ovom trenutku! Norvežanke jesu važile za velike favorite u ovom sudaru, ali je taktička perfekcija Španije ipak uzela primat i kao nagradu imaće sigurnu medalju u dalekom Japanu. Tek drugu na planetarnim šapmpionatima posle bronze 2011. u Brazilu!

Španija je u drugih 30 minuta bila bolja za čak šest golova (15:9), a u tri velike serije samlela je protivnice i pokazala da joj je sada samo Holandija ravna.

Silvija Navaro i njene saigračice otvorile su drugi deo igre serijom 4:1 posle kojeg nijednog trenutka nisu ispustile vođstvo. Uspela je Norveška samo jednom da priđe na gol zaostatka, ali kada je Španija ponovo vezala dva uspešna hica i nekoliko kvalitetnih odbrana prvenstvo zahvaljujući nadahnutoj i već pomenutoj 40-godišnjakinji na golu, ništa nije moglo da zaustavi ovu ekipu na putu do finala.

Norvežanke su bile potpuno slomljene i devastirane zbog propuštenih situacija, zbog čega je vođstvo Španije konstantno raslo da bi pred kraj susreta dostiglo i maksimalnih osam golova (27:19)! Malo ko je poslednjih godina ovako uspevao da nadigra Norvežanke, zbog čega se ovaj poraz može svrstati u red nekih od najtežih u novijoj istoriji ove zemlje.

Najefikasnija rukometašica u redovima Španije bila je Almudena Rodrigez sa šest i Aleksandrina Kabral Barbosa sa golova više. Po četiri puta u listu strelaca upisale su se Nerea Penja Abaurea i Marta Lopez Erero. Kod Norveške Malin Larsen Aune pogađala je bez greške i imala pet golova. Po tri pogotka imale su Kamila Herem i Stine Rusketa Skogrand.

Norveškoj sada ostaje borba za bronzu sa Rusijom gde će sve prštati od kvalitetnog rukometa, dok se vrhunac očekuje u sudaru Holandije i Španije. Zasluženo!

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (KUMAMOTO, JAPAN):

Petak

POLUFINALE

Rusija - Holandija 32:33 (16:16)

Norveška - Španija 22:28 (13:13)

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara