Jelena Blagojević (MN Press)
Jelena Blagojević (MN Press)

Jelena Blagojević se tiho oprostila od Srbije: Ne spadam u grupu najboljih, da bi se o meni pričalo...

Vreme čitanja: 5min | pet. 24.09.21. | 11:44

"Ko zna, možda ću jednog dana biti u reprezentaciji, samo u nekoj drugoj ulozi“, rekla je srpska odbojkašica u razgovoru za Mozzart sport

Uvek je radila ono što je potrebno za tim. Nije joj bilo teško ni da menja pozicije – da na jednom takmičenju igra primača, a na drugom libera. Mirno je prihvatala svaku odluku selektora, trenirala vredno i davala sve što može. Kad je sa strane gledala utakmice, navijala je i bodrila saigračice iz sve snage. Kada je bila na terenu – trudila se da pomogne koliko god je to u njenoj moći. U svakom trenutku dok je na njoj bila oprema sa nacionalnim grbom, uživala je u samoj pomisli da je deo jedne šampionske priče.

Jelena Blagojević (32) je debitovala za reprezentaciju 2012. godine, a na nedavno završenom EP je odigrala poslednju utakmicu.

Izabrane vesti

Spadam u grupu tih starijih devojaka, tako da negde u glavi već imam neke druge životne prioritete. Želim sledeće godine da probam nove stvari, imam drugačije planove od onih koji su bili do sada. Ne spadam u grupu naših najboljih odbojkašica da bi se o mom oproštaju pričalo. Ja sam srećna i zadovoljna što sam bila deo velikih uspeha, što sam igrala sa svim tim devojkama. Ogromna je čast. Ko zna, možda ću jednog dana biti u reprezentaciji, samo u nekoj drugoj ulozi“, ispričala je Jelena Blagojević u razgovoru za Mozzart sport.

Uz nju, tačku na reprezentativnu priču stavile su Milena Rašić i Stefana Veljković Lisinac. Nije još poznato da li će još neka devojka krenuti njihovim stopama, ali je definitivno u Beogradu jedna šampionska generacija odigrala poslednju tačku.

Beograd je zaslužio da uživo vidi sve te šampionke. Nažalost, nije se završilo sa zlatom, ali i srebro je veliki rezultat. Drago mi je što je publika mogla da pozdravi devojke koje su poslednjih godina pravile uspehe, koji će ostati upamćeni kao najveći u istoriji naše ženske reprezentacije“.

Na Olimpijskim igrama našim igračicama je zasijala oko vrata bronza, a mesec dana kasnije pred domaćom publikom uzele su srebrno odličje.

Došle smo u reprezentaciju posle sezona koje su bile teške zbog svega što se dešavalo sa koronom. Bilo je mnogo pauza, nekih nepredviđenih okolnosti, nismo bile sve u pravoj formi. Leto je bilo dugo, četiri meseca smo provele zajedno i onda na kraju u mesec dana osvojile dve medalje. Kada na to sve pogledam sada, hladne glave, sigurno da je veliki uspeh. Na dva velika takmičenja doći do završnice i imati medalju oko vrata – kad budemo za koju godinu zrelije shvatićemo da smo uradile veliku stvar“.

Blagojevićeva ima tri medalje na kontinentalnim prvenstvima (zlato 2017, 2019, srebro 2021) i jednu olimpijsku – bronzu iz Tokija.

Poslednje Igre će mi ostati u najlepšem sećanju, jer je to takmičenje san svakog sportiste. Bila sam i u Londonu, ali ove sada su mi draže jer smo osvojile odličje. Upečatljivo će mi ostati i Evropsko prvenstvo 2017. godine, jer sam tada igrala kao libero. Sve je bilo novo za mene, a i tada smo uspele da uzmemo medalju. Pamtiće se ti rezultati, ali ono što je meni glavni utisak jeste igranje sa tim devojkama – sa Majom, Stefanom, Rašom, Tijanom... Veliko poštovanje za njih, meni je bilo veliko zadovoljstvo što sam bila tu pored. Srećna sam što sam bila deo svega toga, što sam imala privilegiju da nosim dres reprezentacije i predstavljam zemlju sa takvim šampionkama. Iz moje perspektive je i ovo poslednje leto bilo veoma uspešno“.

Nije mnogo vremena Jelena imala da razmišlja o reprezentaciji i svemu što se događalo tokom poslednjih nekoliko meseci, jer je posle samo tri dana pauze krenula put Poljske. I ove godine će kao kapiten predvoditi ekipu Rešova, sa kojom je produžila ugovor u maju.

Ovo je moja peta sezona u klubu, a šesta ukupno u Poljskoj. Sad me već gledaju kao domaću, tako se i osećam. Stvarno mi je kao kod kuće, imam mnogo prijatelja i iz odbojke, a i van nje. Baš sam vezana za ljude ovde“.

Domaće prvenstvo u Poljskoj startuje danas, a njen tim prvu utakmicu igra u nedelju. Protivnik je Bjelsko Bjala od 17 časova.

Ove godine imamo baš promenjenu ekipu, mnogo mlađu u odnosu na sve prethodne sezone. Devojke su trenirale prethodna dva meseca, a pre dve nedelje smo se priključile još nas tri. Polako ulazimo u formu. Prvenstvo će biti drugačije i teže nego prošle sezone, ima pet ili šest ekipa koje su pretedenti za prva tri mesta. Mi smo među njima, ali biće nam potrebno vreme da se uigramo. Da devojke naviknu da igraju velike utakmice, mlade su pa će se prvi put susresti sa malo više stresa i pritiska. U nedelju krećemo pa ćemo videti kako će sve to da izgleda“.

Prošle sezone je Hemik, za koji je Jelena igrala tokom takmičarske godine 2016-2017, u finalu savladao Rešov. I sada će taj tim biti jedan od favorita. Predvodiće ga sa kapitenskom trakom prošlosezonski MVP Jovana Brakočević Kancijan, a njoj se pridružila i srpska reprezentativka Bojana Milenković.

Među glavnim konkurentima za najviši plasman sigurno su Hemik, dve ekipe iz Lođa, Radom i naš tim. Među njima će se voditi borba za prvo mesto. Ove godine nas Srpkinja ima manje nego obično – samo tri – Bojana, Jovana i ja. Nadam se da ćemo zadžati ugled srpske odbojke u Poljskoj, jer nas ovde veoma cene i poštuju“.

Uz Jelenu će stasavati neke nove devojke, koje do sada nisu imale mnogo prilika da se pokažu na glavnoj sceni.

Ja volim da pomažem mlađima, da neke stvari koje sam učila kroz svoju karijeru prenesem na druge. Do sada, koliko sam ovde u Rešovu, puno mladih igračica je pored mene moglo da nauči mnogo toga. Sigurno da ću i ove godine imati tu neku glavnu ulogu na terenu što se tiče pomaganja i prenošenja informacija. Ovo mi je već treća godina kako radim sa trenerom Stefanom Antigom, tako da poznajem njegov stil igre i znam kako razmišlja. Pokušaću da olakšam posao ostalim devojkama“.

Kada se pogleda malo šira slika, Blagojevićeva se već priprema za nešto što je čeka kasnije. Velika želja joj je da po završetku igračke karijere, uplovi u trenerske vode.

Već sam završila fakultet, tako da sam taj deo posla završila. Moji planovi su da ostanem u sportu, u odbojci, samo je pitanje da li sa mladima ili u seniorskoj konkurenciji. Mnogo mi je odbojka dala, a ja mislim da i kada ne budem igrala, mogu mnogo da joj vratim. Želim da budem trener, ali kada dođe vreme za to videćemo kako će se sve uklopiti“, zaključila je Jelena Blagojević.


PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE U POLJSKOJ - 1. KOLO

Petak

17.30: Opole - Hemik Police

18.00: (1,10) Radom - Bidgošć (5,80)

Subota

14.45: (1,45) Leginovo - Vroclav (2,55)

Nedelja

14.45: (1,27) BudovLani Lođ - Svijeće (3,40)

17.00: Rešov - Bjelska Bjala

***kvote su podložne promeni


tagovi

Jelena Blagojevićženska odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara