Odbojkašice Srbije (©FIVB)
Odbojkašice Srbije (©FIVB)

Kakav put čeka odbojkašice i odbojkaše do Olimpijskih igara?

Vreme čitanja: 2min | čet. 20.10.22. | 18:11

Japan će biti domaćin jednog kvalifikacionog turnira, a ostali će tek biti poznati

Odbojkašice su osvojile drugo uzastopno svetsko zlato i iste sekunde naterale celu naciju da pomisli - mogu li do najsjajnijeg odličja na Olimpijskim igrama?

Možda Pariz deluje daleko, ali doći će i taj turnir vrlo brzo. Već je poznato kako izgleda put ka Olimpijskim igrama 2024. godine.

Izabrane vesti

Japan će biti domaćin po jednog kvalifikacionog turnira (u muškoj i u ženskoj konkurenciji), a preostali organizatori će naknadno biti poznati.

Kvalifikacije su na programu od 16. do 24. septembra 2023. kad je ženska konkurencija u pitanju, a od 30. septembra do 8. oktobra kad je reč o muškarcima. Sastavi grupa biće poznati 19. decembra.

Na Olimpijskim igrama će učestvovati po 12 ekipa, a Francuska je u obe konkurencije obezbedila učešće kao domaćin. Ostalih 11 selekcija će preći jedan od dva moguća puta ka Parizu.

Prvi je preko kvalifikacionog turnira, kojih će biti ukupno tri. Na njima će učestvovati 24 najbolje reprezentacije sa FIVB rang liste. Naše odbojkašice su trenutno prve, a odbojkaši na 11. mestu.

Ekipe će biti podeljeni u tri grupe po osam. Po dva najbolja tima sa svakog turnira će se kvalifikovati na Olimpijske igre. Domaćini će zauzeti pozicije 1, 2. i 3, a onda će sistemom serpentine biti određen sastav grupa (četvrti tim ide u treću grupu, peti u drugu, šesti u prvu, pa sedmi u prvu, osmi u drugu, deveti u treću, onda deseti u treću...). U kvalifikacijama će se igrati po jednokružnom bod sistemu - svako sa svakim, sedam kola i po dve selekcije idu na OI.

Preostalih pet reprezentacija biće poznato po završetku preliminarne faze Lige nacija 2024, 17. juna za odbojkašice i 24. juna za odbojkaše. Na osnovu rang liste FIVB biće određeno još po pet reprezentacija u obe konkurencije, a prioritet prilikom određivanja imaju selekcije sa kontinenata koje u tom trentuku nemaju kvalifikovane reprezentacije za OI, a potom najuspešnije reprezentacije za FIVB rang liste koje se do tog trenutka nisu kvalifikovale za Olimpijske igre.

FIVB je objavila i da će se po novom sistemu igrati na Olimpijskim igrama. Ekipe će biti podeljene u tri grupe po četiri selekcije, a do sad je bilo dve po šest. Plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije. U rosteru će kao i do sada biti po 12 igrača.


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija Srbijeodbojkaški savez srbijeMuška odbojkaška reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara