Mađarska je prvak Evrope prvi put u ovom veku! Španiji peterci došli glave

Vreme čitanja: 3min | ned. 26.01.20. | 20:25

Sjajno finale u Budimpešti

Mađarska slavi, prokeletstvo je skinuto! Srbija je skinuta sa trona posle osam godina i četiri vezana zlata. Evropski vaterpolo je dobio nove vladare. To su Varga, Hošnjanski, Manherč, Zalanki, Vamoš, Erdelji, Nađi...

Prvi put u ovom veku vaterpolo sila iz našeg severnog komšiluka je postala šampion Evrope. Mađari su kao domaćin u finalu savladali Španiju posle boljeg izvođenja peteraca. Posle četiri četvrtine je bilo 9:9, a na petercima su Mađari pogodili svih pet šuteva dok je Granados promašio kobni peterac u petoj seriji. Španiji i dalje ostaje da sanja prvo evropsko zlato, a Mađarska je osvojila prvo u ovom veku.

Izabrane vesti

Mađari su poslednji put prvaci Evrope bili 1999. godine u Firenci kada su u finalu svaladali Hrvatsku. Bila je to generacija Tamaša Kašaša, Atile Varija, Gergelji Kiša, Tamaša Molnara, Petera Biroša, Barnabasa Štajnmeca, Rajmunda Fodora... Bila je to 12. titula evropskog prvaka za Mađarsku i niko nije mogao da pretpostavi da će na novu da čekaju čak 21 godinu. Konačno su večeras prekinuli crni niz i najavili da su opet sila.

Španija je napravila čuda na putu do finala u Budimpešti. Eliminisala je Srbiju, pa Hrvatsku i večeras bila nadomak pobede, ali je pala na petercima kao i pre dve godine u finalu protiv Srbije.

Sjajno finale je viđeno u Budimpešti. Nijedan tim nije uspevao da napravi više od dva gola razlike, uglavnom su Mađari vodili a Španci stizali do egala.

Bolje su španski vaterpolisti otvorili utakmicu i prva tri  gola postigli u situacijama sa igračem više za 3:1 posle prve četvrtine. Fenomenalni golman Lopez Pinedo je izluđivao domaćina sjajnim odbranama kao nedavno protiv Srbije. Probudili su se Mađari u drugoj četvrtini, smanjili na 2:3 iz brze akcije, a onda postigli još dva gola sa igračem više za vođstvo na poluvremenu. Deneš Varga je na maestralan način pogodio za 4:3.

Maljarah je topovskim šutem za 4:4 otvorio drugo poluvreme, Vamoš je pogodio za novo vođstvo sa igračem više, da bi Španija fantastičnim lobom Larumbea došla do 5:5. Ipak, gol Manherča je doneo Mađarima 6:5 pred poslednju četvrtinu. Konačno je na početku poslednje četvrtine pogodio i najbolji španski vaterpolista Felipe Perone za novo izjednačenje i krenula je klackalica.

Deneš Varga je ispalio još jednu bombu za vođstvo domaćina, ali Španci su izjednačili na 7:7 srećnim i spretnim golom Taula. Potom je usledio po jedan gol na obe strane sa igračem više, da bi Haraj sa centarske pozicije pogodio za 9:8. Minut i po pre kraja je Munjariz pogodio sa distance sa igračem više, Španci su se odbranili i imali kontru za pobedu, ali je šut Maljaraha u poslednjem sekundu odbranio Nađi.

Peterci su odlučivali o prvaku Evrope. Prva četiri šutera na obe strane su bili precizni, a onda je Zalanki pogodio peti za Mađare, dok je rezervni golman Vogel zaustavio šut Granadosa i doneo titulu domaćina. Manherč, Zalanki i Varga su sa po dva gola bili najefikasniji u domaćem timu, na drugoj strani je Munariz postigao tri gola, ali su razočarali Perone i Granados od kojih se više očekivalo.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara