Maja Ognjenović (Star sport)
Maja Ognjenović (Star sport)

Maja Ognjenović se vraća u reprezentaciju Srbije!

Vreme čitanja: 3min | uto. 21.03.23. | 21:28

Selektor Đovani Gvideti vratio legendu srpskog tima

Iako još nije vodio nijednu utakmicu kao novi selektor srpskih odbojkašica, Đovani Gvideti je već napravio prvu dobru odluku.

U reprezentaciju Srbije je vratio legendarnu Maju Ognjenović (38)!

Izabrane vesti

Italijanska Gazeta delo Sport večeras javlja da je Maja prihvatila poziv italijanskog stručnjaka da opet zaigra za reprezentaciju čiji član je sa manjim prekidima već 18 godina.

Gazeta navodi da će se Maja vratiti u reprezentaciju za završni turnir Lige nacija ovog leta, a potom i za još bitnije izazove koji narednog leta očekuju najbolju selekciju sveta. Srpske odbojkašice posle Lige nacija učestvuju na EP koje se igra u četiri zemlje od 15. avgusta do 3. septembra, a potom ih od 16. do 24. septembra u Kini očekuje kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre u Parizu 2024.

Maja Ognjenović je već skoro dve decenije jedan od simbola reprezentacije Srbije i tima koji se smatra najuspešnijim kolektivom u istoriji ženskog tima u našoj zemlji. Idole je brojnih generacija devojčica i jedan od naših najuspešnijih sportiskinja.

Za reprezentaciju tadašnje Srbije i Crne Gore je debitovala 2005, a već godinu danas kasnije osvojila prvu medalju na velikim takmičenjima za nađu žensku odbojku. Odbojkašice su tada na SP u Japanu osvojile bronzu.

Od tada je Maja postala jedan od najboljih tehničara svetske odbojke i stub srpske reprezentacije koja je osvojila pregršt medalja. U bogatoj riznici ima zlato sa SP u Japanu i pomenutu bronzu 2006. na istom mestu. Na evropskim prvenstvima je osvojila dva zlata (2011. i 2019.), dva srebra (2007. i 2021.) i bronzu (2015.), a na Olimpijskim igrama srebro u Riju 2016. i bronzu u Tokiju 2021. Na čak četiri evropska prvenstva je birana u idealnu postavu.

Zbog neophodnog odmora je propustila osvajanje zlata na EP u Azerbejdžanu 2017. godine, a iz reprezentacije se povukla posle finala EP u Beogradu pretprošle godine. Iako je tada ostavila otvorenom mogućnost da opet obuče dres reprezentacije i da eventualno još jednom napadne olimpijsko zlato u Parizu 2024.

Nije je bilo na prethodnom SP u Poljskoj kada je Srbija odbranila planetarnu krunu, a njeno mesto je zauzela Bojana Drča i maestralno dirigovala igrom ekipe Danijelea Santarelija.

Nedavni dolazak Đovanija Gvidetija na klupu srpske reprezentacije je očigledno značio iskusnoj odbojkašici da opet oživi reprezentativnu karijeru i prihvatila je njegov poziv da se vrati. Maja je sa Gvidetijem već sarađivala u klubu kada je od 2019. do 2021. godine nosila dres Vakifa.

Trenutno je član Ezadžibašija gde igra zajedno sa Tijanom Bošković, ali od leta bi trebalo da pređe u italijanski Skandići. Gazeta navodi da će i Tijana zajedno sa Majom učestvovati na završnom turniru Lige nacija koji se ovog leta održava u američkom Arlingtonu. Prošle godine je Boškovićeva propustila Ligu naciju u dogovoru sa selektorom Santarelijem što se ispostavio kao sjajan potez jer je na SP došla sveža i odmorna i nosila Srbiju do novog svetskog zlata.

Pre završnog turnira Lige nacija se igra ligaški deo pomenutog takmičenja. Srbija će igrati na tri turnira koji se u rasponu od 30. maja do 2. jula održavaju u Turskoj, Južnoj Koreji i Brazilu i osam najboljih ide na završni turnir u SAD.

 


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeMaja OgnjenovićĐovani Gvideti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara