Alesandro Zanardi (©AFP)
Alesandro Zanardi (©AFP)

Molitva za Alexa

Vreme čitanja: 4min | ned. 21.06.20. | 10:58

Ljubav prema sportu je nekada jača od sudbine. Ili pak ne

Aleks Italija. Tako ga zna cela njegova voljena nacija. I oni vole Alesandra Zanardija, čoveka koji iznova i iznova dokazuje da je telo krhko, a volja neuništiva. I izgleda će morati ponovo. Ako bude imao barem malo sreće.

Legendarni vozač Formule 1, a sada jedan od najpopularnijih i najuspešnijih parasportista na svetu, doživeo je još jednu tragediju koja bi mogla da ga košta života. Treću.

Izabrane vesti

Od pre neki dan ovaj 53-godišnjak nalazi se u veštački indukovanoj komi nakon teškog sudara koji je doživeo učestvujući u prvoj uličnoj trci parasportista u Italiji nakon popuštanja karantina. Kao veliki ljubitelj takmičenja i izazova nije želeo da propusti ovu priliku. Huda sudbina ga je i ovaj put kaznila, pošto je na jednoj nizbrdici izgubio kontrolu nad njegovim "handbike-om" i udario pri velikoj brzini u kamionet.

"Situacija je takva da bi mogao umreti u svakom trenutku Stanje je ozbiljno, ali se borimo da ga sačuvamo. Prvo veče nakon udesa podvgnut je komplikovanom neurohirurškom zahvatu", izjavio je šef bolnice u Sijeni.

Aleks Zanardi je jedan od najvećih italijanskih simbola strasne ljubavi prema životu i domovini. I neodustajanja, nepristajanja iako se život trudi da ga slomi. I dalje.

Sve je počelo još 1993. kada je kao vozač Lotusa u Formuli 1 na čuvenoj belgijskoj stazi Spa Frankošam doživeo težak udes tokom treninga. Toliko težak da je dobio i poslednju pričest. Sedam puta mu je srce stajalo dok su se lekari borili za njegov, tada mladi život. I izborili su se. Izborio se i Alex.

Bio mu je to prvi put da je bio u komi. Drugi je došao osam godina kasnije kada je trkao u američkoj ChampCar seriji, tadašnjem prekoatlantskom pandanu Formule 1 koji se vozio i po Evropi. Sudbinska za Zanardija, dvostrukog šampiona tog takmičenja bila je staza u istočnom delu Nemačke, u zemlji Lužičkih Srba na pisti Jurospidvej. Tada je, kao vodeći pri izlasku iz boksa izgubio kontrolu nad bolidom, zavrteo se na stazi nakon čega je usledio šok. Ljudi na tribinama bukvalno nisu mogli da veruju očima šta se dogodilo, pošto je na Italijana pri brzini od 320 km na čas naleteo bolid za čijim je volanom sedeo Kanađanin Aleks Taljani. Pravo u Aleksa!

I opet koma i otpet borba za život. I opet pobeda. Ovaj put je bolnicu napustio bez nogu koje su bila žrtve paklene borbe berlinskih hirurga da mu spasu život.

I uspeli su i tako mu dali priliku da uživa u onome što voli. A to je takmičenje, sport, odmeravanje. Nije imao mira te je na specijalno modifikovanom BMV-om učestvovao u WTC takmičenju zabeleživši tri pobede.

Već tada čudo od čoveka odlučilo je da svima, a pre svega sebi dokaže da je natčovek, Supermen kako su ga sunarodnici prozvali.

Uzeo je 2007. takmičarski bicikl, tj, tricikl za parasportiste, već pomenuti handbike i počeo da trenira. Kako samo on ume, bez kompromisa, opravdanja. Sa velikom željom da dokaže da je i dalje takmac, momčina iako bez obe noge.

I ubrzo je počeo da beleži ozbiljne rezultate. Da je spreman za najveća dela dokazao je na njujorškom maratonu na kojem je trijumfovao 2011. godine, naravno u "njegovoj" konkurenciji. Tada se Italija i definitivno zaljubila u Zanardija. Čak mu je dala i svoje "prezime". Od tada je za svoje sunarodnike on jednostavno - Alex Italia.

A slavu domovine nastavio je da pronosi na najvećoj sportskoj pozornici na svetu - Olimpijskim, zapravo Paraolimpijskim igrama. Prvo u Londonu 2012, a potom i Riju četiri godine docnije. Rezultat - četiri zlatne i dve srebrne medalje!

Kada se sve ovako pogleda, jasno je da je u pitanju čudo od čoveka, Baš Čelik. Život ga ne štedi, ali se on i dalje bori i verujemo, spreman je da mu i dalje pokazuje širok, trijumfalni osmeh.

Zanardi je ponovo u komi, ponovo na rubu.

"Došao nam je sa ozbiljnim povredama lice i vrata. Lice mu je gotovo potpuno razbijeno... Ali, brojke su dobre, u stabilnoj je situaciji i nadamo se oporavku", objavio je sinoć hirurg Đuzepe Oliveri.

Zanardi sa paraolimpijskim zlatom (©Reuters)Zanardi sa paraolimpijskim zlatom (©Reuters)

Nacija, koja tek što se izborila sa virusom korona, sada u tišini čeka vesti iz Sijene gde njihov heroj, ponos vodi novu bitku sa "kosačem". Dobio ih je već dve, verujemo dobiće i ovu. Možda mu je sudbina ovako poručila da je vreme da se povuče i malo odmori. Drugačije teško da bi ga ikada ubedila... 


tagovi

Paraolimpijske igre

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara