Vaterpolisti Srbije (©Reuters)
Vaterpolisti Srbije (©Reuters)

Nadmašeni Peking i London, Srbija može da sruši rekord iz Rija

Vreme čitanja: 2min | sre. 04.08.21. | 20:22

U Brazilu osvojeno osam medalja, a za sada je uzeto šest u Tokiju

Četiri dana su ostala do spuštanja zavese na Olimpijske igre u Tokiju, a Srbija trenutno zauzima 42. mesto na tabeli osvajača medalja sa jednom zlatnom, jednom srebrnom i četiri bronzane.

To je redosled koji se pravi zavisno od osvojenih zlatnih odličja, a ako se gleda poredak po ukupnom broju, onda je naša zemlja na 27. poziciji.

Izabrane vesti

Šest medalja je manje nego što se očekivalo, nego što se najavljivalo, nego što se nadalo. Pošteno je reći da smo ostali „kratki“ za bar dve očekivane, od Novaka Đokovića i Ivane Španović, ali možda su došle i neke koje se nisu računale kao „sigurne“, kao što su odličje Milenka Sebića ili Zuraba Datunašvilija.

Uglavnom, Srbija je premašila rezultat koji je imala u Pekingu, kada je prvi put nastupila samostalna po razdruživanju sa Crnom Gorom. Tada su osvojene tri medalje: srebro plivača Milorada Čavića i bronze tenisera Novaka Đokovića i vaterpolista.

Bolja je Srbija u Tokiju nego što je bila u Londonu 2012. Tada su osvojena četiri odličja: zlato tekvondoistkinje Milice Mandić, srebro strelkinje Ivane Maksimović i bronze vaterpolista i strelca Andrije Zlatića.

Ali, naši predstavnici u Japanu trenutno imaju slabiji bilans nego što su imali u Rio de Žaneiru 2016. godine. To je bila najuspešnija olimpijska godina za Srbiju u istoriji sa osam osvojenih medalja. Zlatom su se okitili vaterpolisti i rvač Davor Štefanek, srebrom tekvondoistkinja Tijana Bogdanović, kajakaški dvojac Marko Tomićević/Milenko Zorić, odbojkašice i košarkaši, dok su bronze oko vrata stavili košarkašice i atletičarka Ivana Španović.

Vredi istaći da je Srbija kao samostalna država nastupila i na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. godine sa trojicom predstavnika, ali nije osvojila medalju.

Elem, četiri dana pre kraja Igara još postoje realne šanse da srpski sportisti nadmaše svoj skor od pre pet godina iz Brazila. Posle fantastičnog današnjeg dana u konkurenciji za medalje su ostali odbojkašice, košarkašice i vaterpolisti, koji su stigli svi u polufinale.

Od velikih nada u individualnim sportovima ostala je Jovana Preković, svetska i evropska šampionka u karateu, koja će na tatami 6. avgusta. Velika su očekivanja i od kajakaša Strahinje Stefanovića, koji će ujutru veslati polufinale na 200 metara.

Sutra će i Armin Sinančević bacati kuglu u finalu, ali objektivno, na papiru, iako ima fantastičnu godinu, nije u krugu kandidata za medalje. Arminu bi trebalo da baci kuglu na nivou rezultata sezone (21,88) i da se nada povoljnom spletu okolnosti da bio u krugu za medalju. Ali, nikad se ne zna, Olimpijske igre su to, takmičenje na kojem se često dešavaju neočekivane stvari...

Do danas je sve izgledalo klimavo, od danas već postoje realne šanse da Srbija napravi korak napred u odnosu na Rio i da prebaci osam osvojenih medalja na OI.


tagovi

Olimpijske igretokio 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara