Dirija arena
Dirija arena

Neom, pesak i milijarde: Vrhunski sport se seli u pustinju

Vreme čitanja: 3min | pet. 06.12.19. | 12:31

Osim sutrašnjeg boks meča između Ruiza i Džošue sve više velikih sportskih događaja, manifestacija i kolektiva bira da nastupa u Saudijskoj Arabija koja pritom prprema grandiozan plan koji će joj još više povećati konkurentnost ovom u sve isplatljivijem biznisu

U senci sutrašnjeg velikog bokserskog obračuna između Endija Ruzia mlađeg i Entonija Džošue valja se mnogo veća sportsko-globalna priča koja bi od Saudijske Arabije trebala da stvori planetarni centar velikih sportskih događaja.

Sam meč za tri šampionska pojasa koji počinje u subotu od 21.30 po srednjoevropskom vremenu može da nam pokaže o čemu se radi. Naime, borba će se održati na improvizovanom stadionou sa 15.000 mesta privremeno situiranom na obodu Rijada, u istorijskoj prestonici Diriji. Ali, improvizoavano ovde ne znači i ofrlje kao kod nas, već upravo suprotno. Pre svega, u pitanju je lokacija pod zaštitom UNECO-a, odakle je potekla saudijska kraljevska porodica. Samim tim, sve je na vrhunskom nivou. Oko 750 radnika je podizalo stadion u roku od dva meseca, a trebaće im oko mesec da ga rasklope.

Izabrane vesti

Na putu do ulaza u Dirija arenu prolazi se kroz Dirija oazu, ogroman prostor za uglavnom sportsku, porodičnu zabavu podeljenu u četiri celine. Na samom stadionu čak 2.000 članova osoblja će voditi računa da sutra uveče sve glatko teče. Ogroman novac je uložen u ovaj projekat čija je namera da Saudijsu Arabiju istakne kao sve otvoreniju državu koja želi da postane epicentar velikih sportskih događaja.

Budžet im naravno nije problem, te niko tu ni ne gleda (za sada) kolika će i da li će uopšte biti zarade. Ona tek treba da stigne i to zahvaljujući još većim i daleko skupljim projektima od 66 miliona $ koliko ih košta ovaj boks meč. U celoj pozadini je naravno vladarska porodica, koja je uspela da bukvalno otme meč Ruiza i Džošue od Kardifa i Dubaija, kao što je ranije otkupila Superkup Španije, a već radi na dolasku Formule 1.

Dragulj ovog državnog projekta koji je pre dve godine pogurao mladi vladar Muhamed bin Salman će biti grad budućnosti na obali Crvenog mora, na samom severozapadu. Za njegovu igradnju, koja bi trebala biti dovršena najdalje do 2030. godine preodređeno je čak 500 milijardi dolara. Za sada se zna da će se zvati Neom i da će imati eksteritorijalni status, to jest posebne zakone prilagođene gostima iz inostranstva. To znači da će žene imati ista prava kao muškarci, moći će da se prodaje i konzumira alkohol, a po svemu sudeći će i sportsko klađenje biti dozvoljeno. Šerijatski zakoni će biti tu potpuno ukinuti ne bi li se tako privukli ljudi sa svih strana sveta, što je i veliki problem ove prebogate, ali društveno strašno nazadne države.

Veliki deo Neoma će biti potpuno posvećeno sportu i sportovima sa sve stadionima, dvoranama, trkačkim stazama, bolnicama, hotelima... Naravno, ogromna lova i neverovatni uslovi za rad i napredak će privući i vrhunske stručnjake, te je plan da većina velikih klubova i sportista tamo ubuduće obavlja pripreme. Nešto slično imaju  njihovi regionalni rivali, Katar i Ujednjeni Arapski Emirati, ali u mnogo manjim dimenzijama, te će ih Neom kada bude gotov sve baciti u duboku senku.

Saudijci već, kao što smo naveli vredno rade da dotle sve pripreme kako treba. Tako će narednih godina ugostiti Tur de Frans, Superkup Španije je pod njhovim "pritiskom" proširen na četiri ekipe, te u Rijad sredinom januara stižu Real, Barsa, Atletiko i Valensija, već dugo organizuju velike konjske trke "Saudi kup" čiji je sadašnji nagradni fondo čak 15 miliona dolara...

Budućnost vrhunskog sporta je, izgleda u pustinji, to jest na obali Crvenog mora.

***kvote su podložne promenama

(Foto: Reuters, Shutterstock)

(Foto: )          


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara