Željko Tanasković i Aleksandar Stanković (©OK Partizan)
Željko Tanasković i Aleksandar Stanković (©OK Partizan)

Partizan podigao buru: Zloupotreba položaja Ivana Kneževića, igračice kroz TENT dolaze u reprezentaciju!

Vreme čitanja: 6min | čet. 07.07.22. | 12:45

Počasni predsednik crno-belih Željko Tanasković i predsednik Aleksandar Stanković na konferenciji izneli detalje o kojima se godinama nije pričalo javno

Godinama se ovo moglo čuti u odbojkaškim krugovima, ali niko nije želeo da istupi i da kaže javno. Sada su to odlučili da urade u Odbojkaškom klubu Partizan. Reč je o zloupotrebi funkcije generalnog sekretara OSS Ivana Kneževića, koji poslednjih godina dovodi igračice u OK TENT i obećava im da će tako imati zagarantovano mesto u reprezentaciji.

Izabrane vesti

"Mi nemamo nikakav problem da on bude u TENT-u... Ali ne želimo da se manipuliše sa decom i govori da je TENT jedino rešenje za njih. Mnogi klubovi isto misle, ali oni to ne smeju da kažu... Da je rad Kneževića neprofesionalan govori o tome da se donose odluke bez da se pozovu svi klubovi“, rekao je na konferenciji počasni predsednik Partizana Željko Tanasković.

Iz odbojkaškog kluba Partizan su se obratili Savezu 26. maja i tada su želeli sve da reše među četiri zida, bez uplitanja javnosti. Međutim odgovor na njihov mejl nije stigao. U dopisu koji su poslali na adresu Saveza, tačnije predsedniku Zoranu Gajiću i generalnom sekretaru Ivanu Kneževiću pisalo je sledeće:

"Poštovani, ovim putem želimo da vas informišemo o određenim situacijama koje smatramo da su nesportske i štete srpskoj odbojci. Naime, već treću godinu zaredom svedoci smo da veliki broj igračica iz malih klubova, pionirskih i kadetskih selekcija prelaze i potpisuju ugovore za isti klub. Jasno je da se u pregovorima koristi logistika OSSRB i trguje uticajem. U nekoliko navrata smo skrenuli pažnju i u prijateljskim razgovorima pokušali to da rešimo, ali bez uspeha. Ovo nije samo naše mišljenje i ostali klubovi to komentarišu u negativnom kontekstu, ali iz nekog razloga ćute ili ne žele da se kompromituju ili nemaju hrabrosti da o tome pričaju otvoreno. Kao klub, a u interesu odbojke, prešli smo preko mnogo situacija. Treneri mlađih reprezentativnih selekcija su ujedno i treneri kluba u koje dolaze igračice. Kao jednu od nelogičnosti navodimo brisanje sa spiska juniorske reprezentacije naše igračice Anje Zubić (korektora), a na njeno mesto je stavljena igračica koja igra na poziciji srednjeg blokera. Prilikom pregovora se obećava siguran nastup za neku od reprezentativnih selekcija i mnogo drugih sličnih situacija. Ove naše tvrdnje dokazuje činjenica da u svakoj od reprezentativnih selekcija ima od pet do devet igračica iz jednog kluba. Kao sportski radnici ne vidimo svrhu da vodimo i ulažemo u OK Partizan pod ovakvim okolnostima i iz tog razloga tražimo sastanak, kako bi konačno rešili ovakve, po odbojku strateški loše postupke. Pošto se obraćamo direktno vama, to govori da probleme želimo da rešimo u kući. Ako to ne bude bilo moguće, bićemo prinuđeni da javno istupimo sa ovim problemima. Očekujemo pismeni odgovor i nadamo se sastanku na kojem ćemo otvoreno pričati o svemu navedenom. Sportski pozdrav“.

Ovaj mejl potpisali su predsednik OK Partizan Aleksandar Stanković i počasni predsednik Željko Tanasković. S obzirom na to da odgovor nije stigao, iz Partizana su izašli u javnost i sazvali konferenciju za medije, koja je danas održana...

"Poslali smo zvaničan dopis kojim smo tražili sastanak kako bismo izneli određene probleme koji se godinama dešavaju, a nisu dobri za odbojkaški sport. U dopisu smo decidno naveli da želimo da ostane u našoj odbojkaškoj kući i da rešimo iste bez uplitanja javnosti. Na poslati zahtev nismo dobili nikakav odgovor, niti termin za sastanak, što govori o neprofesionalnom odnosu generalnog sekretara Ivana Kneževića, koji bi kao profesionalac u Savezu, trebalo da bude spona između Saveze i klubova, da sa klubovima razmenjuje informacije, predloge, iste filtrira i obaveštava predsednika OSSRB“.

Pohvalili su u Partizanu rad Darka Glišića, ali osudili ono što radi Ivan Knežević, generalni sekretar Saveza.

"Država Srbija nikada nije imala odgovorniji i prisniji odnos prema sportu. U svim oblastima društvenog života, pa i ovog našeg sportskog, energija, podrška i pomoć predsednika Vučića nas obavezuje da budemo odgovorniji i da stvaramo novu vrednost. Nije tajna da Darko Glišić, istinski ljubitelji sporta, posebno odbojke, koji je napravio odbojkašku idilu na Ubu, odbojkaškom sportu daje veliku podršku i logistiku i time nas još više obavezuje da budemo funkcionalniji i uspešniji. Zloupotreba funkcije i uticaja generalnog sekretara Ivana Kneževića prilikom pregovora i dovođenja perspektivnih igračica u OK TENT, sve nas ostale omalovažava i stavlja u nareavnopravan položaj u pregovorima sa istim“.

Imao je Partizan želju da dovede neke igračice, ali su one ipak odlučile da odu put Obrenovca.

"Prilikom pregovora sa mladim i perspektivnim igračicama i njihovim roditeljima, dobio sam odgovore da su se ipak opredelili za TENT, jer im je obećana neka od reprezentativnih selekcija. Da je to tačno, govore činjenice da je više od 15 mladih igračica uzrasta od 2001. do 2006. godišta potpisalo za TENT, a ujedno postalo član reprezentacije. Između ostalog treneri pionirske i kadetske reprezentacije su treneri OK TENT. Određeni sportski radnici iz reprezentativnih selekcija, umesto da štite interes Saveza, manipulišu i učestvuju u pregovorima, kako bi ih ubedili da pređu u TENT. Na ovaj način, generalni sekretar Ivan Knežević umesto da se bavi strategijom i vizijom, kako bi odbojku podigli na viši nivo, zloupotrebljava svoju funkciju i radi isključivo u svoju korist".

Pojasnio je Tanasković sa kakvim problemima su se još susretali...

"Njegov zadatak je da se bavi rešavanjem problema u okviru Saveza, koji su od strateškog značaja, a jedan od njih je navalidni (time i nevažeći) stipendijski ugovor. Naime, pre tačno godinu dana naša igračica je imala potpisan stipendijski ugovor, uslovljen od strane Saveza i po tom ugovoru je bila u obavezi da potpiše dalju profesionalnu saradnju na četiri godine, ali uz dozvolu OSS otišla je u inostranstvo i na taj način ulaganja u nju su propala. Zbog nezainteresovanosti i neodgovornosti generalnog sekretara Ivana Kneževića da reši problem, mi smo kao klub morali da angažujemo advokata, povezali ga sa Savezom i dali konstruktivna, zakonski prihvatljiva rešenja. Nažalost ti predlozi još nisu verifikovani, iako je ovaj problem od strateškog zanačaja i hitan, tako da igrači i igračice relativno mladi, imaju mogućnost da nesmetano odu u inostranstvo.Time će se izgubiti kontinuitet ranijeg modela sazrevanja igrača, (koji su nastavili karijeru u svom domaćem klubu) i koji je bio ključan u ostvarivanju dobrih rezultata reprezentativnih selekcija. Obzirom da savez od igrača, za sve vreme igranja u inostranstvu, svake godine dobija novac za izdavnje sertifikata, želeli bismo da znamo koliki je prihod ostvaren u prethodnoj sezoni na ovaj način. Smatramo da deo tog novca treba da zadrži OSSRB, da deo treba da se da klubu iz kog je igračica otišla u inostranstvo, a da klub takođe treba da da deo novca onom klubu iz kog je igrač inicijalno potekao. Da ne postoji strategija i vizija generalnog sekretara u savezu kao profesionalca, govori i činjenica da se svake dve godine menja pravilnik saveza, bez konsultacija i otvorenog razgovora sa klubovima, a to govori o tome da je udruženje odbojkaških klubova fiktivna organizacija, samim tim neaktivna i omalovažena, te ne štiti interese klubova. Mišljenja smo da trenerska i sudijska organizacija mora biti samostalnija,jača i stručnija, kako bi se na demoktratski način donosile odluke i štitili sopstveni interesi".

Podsetio je Tanasković da se ovo odnosi na samo jednu osobu...

"Poručujem Ivanu Kneževiću da ukoliko ima šta da mi kaže, bude muškarac i to uradi lično, a ne da poziva moje prijatelje i moje okruženje u Partizanu i preti sa ljudima koji imaju uticaj i moć. Takođe, želimo da napomenemo da se ovo naše nezadovoljstvo odnosi samo na generalnog sekretara Ivana Kneževića, da ovim želimo da ukažemo predsedniku Zoranu Gajiću da će nas ovakvo Kneževićevo ponašanje i neodgovornost sprečiti da podignemo odbojku na viši nivo. Sve ovo što smo izneli je i mišljenje velikog broja sportskih radnika iz ostalih klubova, ali oni, iz nama razumljivih razloga, ne žele to da iznesu u javnost. Ovo je samo prvi deo konferencije za medije i ukoliko bude potrebno održaćemo i drugu koja će se isključivo odnositi na rad generalnog sekretara Ivana Kneževića", zaključio je Tanasković.


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeŽeljko TanaskovićOK PartizanZoran GajićOK Tent

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara