Andrija Jauković (©MN Press)
Andrija Jauković (©MN Press)

Partizanov vrtić pravi čuda u Evropi: Najmlađi je tim u nokaut fazi i ima brdo dečaka koji obećavaju

Vreme čitanja: 3min | sre. 02.11.22. | 16:30

Korolijini klinci plasirali se u osminu finala Kupa Evrope i dokazali da iskustvo nije presudan faktor na međunarodnoj sceni

Vratili su se srpski klubovi na evropsku mapu pre dve godine, protekle su ponovo zaigrali u Ligi šampiona. Imala je Srbija tri predstavnika u eliti, što je rekordan broj. Ove ima jednoga manje, deo društva najboljih su Novi Beograd i kragujevački Radnički, dok je u Kupu Evrope prezentuju Partizan, Crvena zvezda i Šabac. Uz Italiju - Pro Reko, Breša, Savona, Ortiđa, Trst - i Mađarsku - Ferencvaroš, OSC Budimpešta, Vašaš, Solnok, Honved - Srbija ima najviše klubova koji su u igri na međunarodnoj sceni. 

Srpski klubovi opet igraju bitnu ulogu na evrosceni, do sada je otpao samo valjevski Valis, ali nije se obrukao na evropskom debiju. Dvojac iz Lige šampiona tek očekuju izazovi, Crvena zvezda i Šabac su se na kartu iskustva i kontinuiteta probili do osmine finala Kupa Evrope, a pravi “bum” napravio je crno-beli vrtić sa Banjice. Partizanovi klinci čine čuda u Evropi, i premašuju sve projekcije. 

Izabrane vesti

Zaokret u klupskoj politici, u određenoj meri izazvan finansijskom situacijom i odlaskom gotovo svih nosilaca iz protekle sezone, ispostavio se kao pun pogodak. Partizan nije mogao da podigne letvicu, zadrži lidere i nadogradi ekipu, pa se vratio dve godine unazad. Okrenuo se svojoj školi, proizvodnji i afirmaciji talenata - dobio je više nego što je očekivao. Pogotovo jer zdravstveni problemi nisu zaobišli crno-bele na startu sezone. I pored toga, klinci Miloša Korolije, kome je asistent Teodor Bradajić, prošli su dva kvalifikaciona kruga u Kupu Evrope i plasirali se meč 16 najboljih timova. 

Podvig crno-belih dobija na težini jer su izdanci Partizanove škole vaterpola u odlučujućem meču za prolaz savladali Strazbur - u prvoj fazi bio besprekoran - bez prvog kapitena Petra Jakšića, Nikole Gige i hrvatskog centra Lovra Paparića. Sa njima i bez njih, Partizan je najmlađa “živa” ekipa na kompletnoj evrosceni. Prosek godina joj je 20, čak 15 od 21 igrača koji su registrovani rođeno je u ovom milenijumu, i jedino golman Jevgenij Kostrov i hrvatski šuter Lovre Miloš duže vreme igraju pod svetlima evropske pozornice. 

Luka Gladović (©MN Press)Luka Gladović (©MN Press)

Sa Partizanom u Evropi može da se meri sa kotorski Primorac, čija ekipa je u proseku nekoliko meseci starija od crno-belih. Ali, isključivo ako se sa svim registrovanim igračima. Većina golobradih momaka u Kupu Evrope nije uskakala u bazen, na spisku su “za svaki slučaj” dok dečaci sa Banjice uveliko vode bitke na evropskom frontu. Od ostalih klubova koji su prošli niko nije ni blizu, svi imaju znatno više iskustva.  

O potencijalu kojim raspolaže sedmostruki evropski šampion govorio je i Lovre Miloš. Čak sedmorica su bila deo juniorske reprezentacije Srbije letos. Marko Dimitrijević, Zoran Božović, Nikola Kojić (status oko prelaska u radnički i dalje nerazjašnjen), Veljko Bodiroga, Andrija Jauković i Vuk Nikola Radulović osvojili su srebro na Svetskom prvenstvu u Beogradu, dok je Veljko Krstić, uz Marka Dimitrijevića, Andriju Jaukovića i Nikolu Kojića, bio deo tima koji se na Evropskom prvenstvu u Podgorici okitio zlatnom medaljom. 

“Ekipa jeste mlada, ali i jako talentovana. Većina ovih momaka kojima sam okružen igra u mlađim reprezentativnim kategorijama, osvajali su medalje, podizali trofeje i stekli naviku da pobeđuju. Imaju veliku želju, talentovani su i za sada igraju veoma dobro. I ja sam prilično zadovoljan njihovim radom, trudom i doprinosom”, rekao je Lovre Miloš za Mozzart Sport posle pobede u večitom derbiju. 

Zoran Božović (©MN Press)Zoran Božović (©MN Press)

Partizanov vrtić ima svetlu budućnost, Uroš Stevanović na koga da motri - najviše igrača u mlađim kategorijama, uz Kragujevčane, daju crno-beli - i postepeno uvodi najtalentovanije igrače u seniorsku reprezentaciju. A, evropski klubovi razlog za strepnju. Korolijini klinci skinuli su nekoliko skalpova i biće nagazna mina u osmini finala. 

Među 16 najboljih, pored crno-belih, plasirali su se Savona, Šabac, Turkoan, Honved, Solnok i Ortiđa kao pobednici grupa, odnosno Trst, Barselona, Primorac, Crvena zvezda, Steaua Bukurešt i dva poražena tima iz plej-ofa za Ligu šampiona. Niko se neće obradovati kada iz bubnja izvuče Partizan...


tagovi

Miloš KorolijaLEN Kup EvropeVK PartizanSuperliga Srbije u vaterpoluvaterpolo Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara