PET NA PET - Peter Marter: Bez rekreacije i sporta nema ni života

Vreme čitanja: 3min | pon. 06.04.20. | 17:22

Legendarni košarkaš iz Slovenije u srcu nosi Olimpiju, ali u košarci navija i za Partizan, u fudbalu za Zvezdu

Slovenac Peter Marter veliki je poklonik  sporta i prirode.  Bivši je reprezentativac Jugoslavije u košarci.  Za nacionalni tim nastupio je 38 puta i to u doba kada je jugoslovenska košarka bila po rezultatima druga u svetu. Pozvali smo legendarnog sportistu, pitali za zdravlje, i kako se u Sloveniji bore sa virusom korona. Između ostalog Peter nam je rekao da su izlasci iz domova ograničeni, ali da kad nije u karantinu šeta.

U Sloveniji najveći problem predstavlja veliki broj opština, koje su male, a za svaki izlazak iz opštine potrebna je dozvola. Ljudi često imaju potrebu da napuste svoju opštinu jer im je doktor, posao i slično u drugoj opštini…Danas je broj zaraženih u Sloveniji prešao 1.000 inficiranih, medicinski centri se još uvek dobro bore, a preporuke su kao i svuda, pranje ruku, nošenje maski, bez okupljanja u grupama…

Izabrane vesti

Nakon što nas je informisao o aktuelnoj pandemiji Peter Marter nam je odgovorio  na pitanja za rubriku “Pet na pet”

1.Da li ste se svojevremeno bavili još nekim  sportskim aktivnostima osim košarke i kojim?
“Bio sam gimnastičar, plivač, skakač, a tek na kraju košarkaš. Igrao sam košarku za školu pa je usledio poziv iz Olimpije u kojoj sam bio od pionirskog uzrasta”.

2.Ko vam je bio uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
“Pa imao sam više uzora, reprezentativaca iz Slovenije, najveći je sigurno Ivo Daneu. Iskoristiću priliku da se osvrnem i na legendarnog Boru Stankovića koji je nedavno preminuo. Bora je bio veliki čovek, bio je stariji, ali dobro smo se poznavali. Poliglota, inteligentan čovek, sarađivali smo dok nije otišao u FIBA”.

3. Koji klub nosite u navijačkom srcu?
“Naravno, volim Olimpiju, ali u košarci navijam i za Partizan, a u fudbalu za Crvenu zvezdu”.

4.Sportski događaj koji se urezao u sećanje i da li pratite sadašnji sport?
“Sećam se 1970. godine, pobede u Zadru, kad je Olimpija poslednji put bila šampion stare Jugoslavije. Odigrao sam najbolje što sam mogao, mislim da smo Vinko Jelovac i ja bili najbolji. Naravno, pratim i sad košarku, fudbal, skokove, skijanje…Jurica Golemac je dobar trener, ali u Olimpiji ima malo slovenačkih igrača, igraju po principu toplo – hladno. Opet je pitanje kakav tim će sklopiti”.

5. Da li imate životni ili sportski moto?
“Bez rekreacije i sporta nema ni života”, zaključio je Peter Marter o kome dodajemo.

Nakon završetka profesionalne karijere nastavio je da se bavi sportom. Veliki je zaljubljenk u biciklizam. Sa pet nastupa oprobao je svoju snagu i u triatlonu. Voli prirodu što se dokazao sa brojnim usponima na Triglav i Monblan. Uvek je rado viđen gost u Srbiji. Već 20 godina dva puta godišnje igra tenis sa veteranima iz Splita i Čačka. Član je dobrotvornog društva. 

Bonus pitanje za našeg gosta: Šta u MOZZARTU odigrati na utakmicu simulacije, EVERTON (SIM) – LESTER (SIM).  Najjače evropske fudbalske lige se nastavljaju, barem kada je reč o Mozzartovoj ponudi. Sada možete da se kladite na simulaciju mečeva koji su preostali da se igraju u stvarnosti. Rezultat i kretanje događaja na meču su simulirani i predstavljaju neki od 50.000 već odigranih pravih fudbalskih mečeva. Na primer, kladite se na meč između Juventusa i Lacija, a podaci su sa meča Vest Hem – Arsenal pre dve godine. Takođe, ovaj način igre omogući će vam da uhvatite neke sjajne kvote.

Kladite se na konačan ishod, golove, prelaze, kladite se uživo, sve je dostupno.

“Neka dođe iks, dva, uz tri plus”.

PIŠU: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara