Samo šest mesta za OI, a konkurencija nikad jača: Hrvati na Francusku, Slovenci na Nemačku

Vreme čitanja: 4min | pon. 27.01.20. | 14:07

Ko će u Tokio?

Evropsko prvenstvo je završeno, a slede novi izazovi za rukometne reprezentacije širom Starog kontinenta. Očekuju nas kvalifikacioni turniri za Olimpijske igre u Tokiju. Pošto samo šampioni kontinentalnih takmičenja imaju garantovano mesto na Olimpijskim igrama, kao i domaćin znamo da će sigurno u tokiju nastupiti Japan, šampion sveta Danska, osvajač Panameričkih igara 2019. Argentina, prvak Azije za 2019. Bahrein, kao i Španija i Egipat koji su juče čekirali olimpijsku vizu pobedama u finalima Evropskog, odnosno Afričkog prvenstva.

Ostalo je još šest mesta, a konkurencija nikada nije bila jača. Timovi će biti podeljeni u tri grupe po četiri ekipe, a gde i kada će se igati već je određeno. Po dve iz gupe izboriće plasman na Olimpijski turnir.

Izabrane vesti

GRUPA NORVEŠKA
Od 17. do 19. aprila

Prvu grupu čine ekipe Norveške, Brazila, Čilea kao i Južne Koreje. Domaćini kvalifikacija će bit bronzani sa ovogodišnjeg EURA, Norvežani. Predvođeni sjajnim Sanderom Sagosenom u konkurenciji dveju ekipa sa tla Južne Amerije i jedne iz Azije svakako mogu da se smatraju glavnim favoritom, a za selekciju Kristijana Bergea to bi bilo premijerno izdanje na Olimpijskim igrama. Brazil i Čile imali su priliku da ukrste koplja u avgustu prošle godine, a na iznenađenje mnogih Brazil je poražen u polufinalu. Definitivno je da je Brazil poimence jača i poznatija ekipa, ali poraz svakako mora da ih opomene. Hoze Toledo i Tijagus Dos  Santos su motori ekipe, a sa klupe ih predvodi  Vašington Nuneš. Čile je iznenadio rukometnu javnost širom sveta kada je osvojio srebro u Peruu prošle godine. Većina igrača nastupa u domaćoj ligi, pa je slabo poznata javnosti u Evropi. Braća Ervin i Emil Fojhtman najpoznatiji su igrači tima, a obojica nastupaju u Francuskoj. Ipak u konkurenciji ovih ekipa mora im se „prišiti“ uloga autsajdera. Poslednja ekipa u grupi je reprezentacija Južne Koreje, koja je izgubila od Bahreina finale Azijskog prvenstva. Korejanci su prepoznatljivi po dubokim odbranama i brzim, ali fizički slabim igračima, i svakako će predstavljati pretnju.

GRUPA FRANCUSKA
Od 17. do 19. aprila

Odjeknula je vest da je Didije Dinar smenjen sa mesta selektora Francuske posle neuspeha na dva prethodna prvenstva. Ispali su Trikolori u prvoj fazi Evropskog prvenstva, a to je bila kap koja je prelila čašu pa je dobio otkaz. Njega će na klupi zameniti doskorašnji prvi pomoćnik Gijom Žile. Ipak kada se pogleda sastav Francuza sačinjem od rukometnih superzvezda mora se priznati da su u svakoj konkurenciji oni glavni favoriti. Sa njima će u grupi biti i evropski viceprvak Hrvatska. Igrali su Duvnjak i ekipa do poslednjeg atoma snage ovo prvestvo, ali nije to bilo dovoljno za zlato. Još uvek je neizvesno da li će Lino Červar ostati na mestu selektora pošto je juče najavio povlačenje iz rukometa rekavši da više neće voditi Hrvatsku ni na Evropskom ni na Svetskom prvenstvu. Podmladili su Kauboji ekipu za EURO, pa će momci koji su sada dobili šansu sa više iskustva braniti boje svoje zemlje u kvalifikacijama. U grupi se nalazi još jedna evropska selekcija, Portugal. Sjajni Portugalci odigrali su neverovatno prvenstvo Evrope i najveće su iznenađenje pošto su zauzeli šesto mesto. Paulo Pereira imaće najverovatnije za kvalifikacije i najboleg igrača Portugala, Duartea koji je zbog povrede propustio EURO, a biće to i treći put da se sastaju sa Fracnuzima u posednjih godinu dana, do sada su oba puta pobedili! Autsajder u ovoj grupi svakako je Tunis, koji je poražen u finalu Afričkog prvenstva od Egipta. Ipak imaju i Tunišani čemu da se javljaju jer rukomet iz godine u godinu pokazuje da je sport gde nema pobednika do kraja utakmice. Vael Žaluz igrač Barselone na pozajmici u Fukse Berlinu najveće je ime svoje zemlje i sigurno će se staviti na raspolaganje selektoru Toniju Heroni.

GRUPA NEMAČKA
Od 17. do 19. aprila

Poslednja kvalifikaciona grupa igraće se u Nemačkoj. Domaćin turnira osvojio je peto mesto na Evropskom prvenstvu, ali odigrali su ispod očekivanja obzirom na to kakvu reprezentaciju imaju. Kristijan Prokom, selektor Pancera, naišao je na osudu javnosti, navodno se ne pojavljuje dovoljno, a kada dođe takmičenje izađe iz rupe. Za Nemce bi eventualno propuštanje Olimpisjkih igara predstavljalo  katastrofu. Pored njih u grupi nalazi se i Slovenija. Predvođeni novim selektorom Ljubomirom Vranješom, Slovenci su osvojili četvro mesto na EURU. Deluje da je Vranješ nažao „žicu“ i izvukao mnogo iz ovog sastava. Igrali su Slovenci preko krila, a Blaž Janc naplatio je dobre partije potpisavši ugovor sa Barselonom. Švedska je doživela debakl na domaćem terenu, ispali su u drugoj fazi i izgubili utakmice od svih konkurenata. Klupa Kristijana Andersona opasno se klima i pitanje je da li će dočekati kvalifikacije na mestu selektora. Imali su mnogo incidenata i problema Šveđani od povreda pa sve do afere o opijanjima reprezentativaca u toku reprezentacije. Džim Gotfridson lider je ekipe koja će biti veoma konkurentna. Alžir je poslednja ekipa u grupi, pošto su osvojili treće mesto u Africi i dobili priliku da igraju kvalifikacije. Verovatno najslabija u konkurenciji 12 ekipa. Najveći broj igrača igra u domaćem prvenstvu, a nijedan od momaka koji su nastupali na Afričkom prvenstvu nema više od 70 nastupa za nacionalni tim.

Očekuje nas mnogo zanimljivih utakmica u aprliku, samo je šest mesta, a dvanaest konkurenata!

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara