Srbija do Tokija 2020 - kako, s kim, kad i gde?

Vreme čitanja: 3min | sub. 28.09.19. | 12:46

Po svoj prilici, opet ćemo morati da savladamo Francusku ako želimo na Olimpijske igre

Medalja je osigurana, kvota za Olimpijske igre (još) nije. Na našu žalost, fantastičan učinak odbojkaša Srbije na Prvenstvu Evrope 2019. nema nikakve veze s tim da li će naredne godine učestvovati na najvećem planetarnom sportskom događaju.

To što su Plavi preslišali pet rivala u grupi, u nokaut fazi redom obarali Češku, Ukrajinu i velikog favorita Francusku jeste uspeh i čini nas ponosnim, još jedna medalja stiže u državu, napravljen je iskorak u odnosu na prethodni šampionat (osvojena bronza), ali ljubitelji odbojke moraće da pričekaju na vizu za Tokio. Kvota za Olimpijske igre može da se obezbedi samo na kvalifikacionim turnirima za to takmičenje, a ne na kontinentalnim šampionatima.

Izabrane vesti

Zasad su sigurni učesnici Olimpijskih igara Japan (kao domaćin), Brazil, Sjedinjene Američke Države, Italija, Poljska, Rusija i Argentina. Reč je o selekcijama koje su trijumfovale na kvalifikacionim turnuirima u Varni, Roterdamu, Bariju, Gdanjsku, Sankt Peterburgu i kineskom Ningbou, u periodu od 9. do 11. avgusta. Srbija je u tom terminu propustila šansu, posle dva slavlja nad Australijom i Kamerunom poklekla je u poslednjem kolu pred Azurima, posle čega je došlo i do raskida saradnje sa selektorom Nikolom Grbićem, a komandnu palicu preuzeo je Slobodan Kovač.

S obzirom da će u Tokiju učestvovati 12 najboljih svetskih reprezenatcija preostalo je da se odredi još pet putnika. Biće poznati po završetku poslednjih kvalifikacionih turnira, zakazanih u periodu od 5. do 12. januara 2020, na pet lokacija širom planete. Svaki kontinent daće samo jednog predstavnika, a za nas je najbitnije saznanje da preostalu šansu imamo u Nemačkoj.

Evropski kvalifikacioni turnir na programu je od 5. do 10. januara u dvorani „Maks Šmeling“ u Berlinu. Na njemu će igrati Nemačka (koju smo tukli pre dve sedmice, 3:0), Srbija, Belgija, Bugarska, Češka, Francuska, Holandija i Slovenija. Dakle, izuzev Poljske – koja već ima vizu – tu su čak tri polufinalista sa aktuelnog EP-a. Samim tim biće vraški teško stići do prvog mesta, jer samo ono garantuje plasman u Tokio.

Sistem takmičenja je takav će selekcije biti raspoređene u dve grupe sa po četiri tima, po dva najbolja idu u polufinale, a u Japan će putovati samo pobednik. Sastav grupa biće određen na osnovu rang liste CEV-a (Evropska odbojkaška federacija) posle EP 2019, kad će biti i ažuriran poredak na njoj, a trenutno smo na tom spisku drugi, iza Rusa, koji imaju vizu.

Forma i kvalitet ukazuju da ćemo, ako ne u grupi, onda izvesno u razigravanju opet morati da srušimo favorizovane Francuze. Dokazali smo u „Bersiju“ da je to moguća misija. Naravno, opasni su i Bugari, kao i Slovenci s kojima sutra igramo za evropsko zlato.

U međuvremenu – posle Prvenstva Evrope, a pre kvalifikacionog turnira – odbojkaše čeka još jedno takmičenje. Reč je o 14. izdanju Svetskog kupa (od 1. do 15. oktobra), takođe u Japanu. Na turniru će igrati Japan, Poljska, Italija, Rusija, Iran, Australija, Egipat, Tunis, SAD, Kanada, Brazil i Argentina. Dakle, bez Srbije, što može da bude prednost za tim Slobodana Kovača, jer neće imati energetsku i psihološku potrošnju izazvanu putovanjem na Daleki istok.

Za razliku od prethodnih godina, Svetski kup nije kvalifikaciono takmičenje za Olimpijske igre, već „samo“ donose bodove za rang listu FIVB.

FOTO: CEV


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara