Transfer bomba u odbojci koja probija sve granice: Gasprom ponudio 2.000.000 evra godišnje za najboljeg na svetu!

Vreme čitanja: 4min | čet. 31.10.19. | 16:42

Kako ovo odbiti?

Odbojka kao sport se nalazi u velikoj ekspanziji na globalnom nivou. Reprezentativna odbojka u obe konkurencije je sve popularnija, a evropska klupska odbojka napreduje još brže.

Zato nije ni čudo što se sve veće pare vrte u odbojci i što se potpisuju sve bogatiji ugovori. Međutim, transfer bomba koja se ovih dana najavljuje bi mogla da probije sve dosadašnje limite u odbojci.

Izabrane vesti

Italijanska Gazeta delo Sport javlja da je ruski Zenit iz Sankt Peterburga spremio faraonski ugovor za najboljeg odbojkaša sveta Vilfreda Leona. Milanski sportski dnevnik javlja da je Zenit ponudio Leonu platu čak 2.000.000 evra po sezoni!

Kubanac koji od prošlog leta nosi dres reprezentacije Poljske, a na klupskom planu brani boje italijanske Peruđe je već godinama ubedljivo najbolji igrač na svetu. Taj status je stekao igrama u Zenitu iz Kazanja u koji je došao 2014. godine. Leon je za Zenitom osvojio četiri vezane evropske titule u Ligi šampiona. Takođe, sa Zenitom je u periodu od 2014. do 2018. godine osvojio i četiri duple krune u Rusiji. Dakle, osvojio je trostruku krunu četiri puta zaredom. Tu su i tri Superkupa Rusije, a samo mu je izmakla titula na SP za klubove gde je Zenit gubio na neverovatne načine. O individualnim priznanjima da i ne govorimo. Dva puta je bio MVP Lige šampiona, gomilu puta bio biran za najboljeg primača u raznim takmičenjima...

Posle četiri uspešne godine u Zenitu, Kubanac je 2018. rešio da napusti ruskog giganta i preseli se u najjaču ligu na svetu – italijansku Seriju A. Ambiciozna Peruđa je dobila trku sa ostalim klubovima i dovela Leona kao megapojačanje u cilju da osvoji prvi trofej u Ligi šampiona. Leon je tada potpisao dvogodišnji ugovor vredan 1.000.000 evra po sezoni uz opciju da saradnja bude produžena na još jednu sezonu ako obe strane budu zadovoljne.
„Nisam gledao boljeg igrača. Visok je 2,05, skače metar, vrhunski kontroliše loptu, ima servis 130 na sat... Na treninzima odservira 70 puta preko 125 na sat?! A normalan servis među najboljim igračima je 110-115 na sat. On okreće ljude servisima! Ovo što Leon radi, nisam video u životu. On je bar 30-40 odsto bolji od svih najboljih primača koje sam video u karijeri. I to u današnoj odbojci koja je fizički mnogo zahtevnija nego što je bila ranije“, rekao nam je letos Aleksandar Atanasijević koji je saigrač sa Leonom u Peruđi.

Leonov ugovor ističe na kraju ove sezone i Zenit iz Sankt Peterburga je već krenuo u misiju povratka velike zvezde u Rusiju.

Da se pregovori oko transfera decenije trenutno vode, potvrdio je i Leonov menadžer Anžej Gžib.
„Da, u pregovorima smo sa Zenitom. Kao i sa Peruđom. I ostalim klubovima. Gazsprom nam je dostavio ponudu, ali je još rano za konačne zaključke. Nalazim se u Rusiji i u kontaktu sam sa svim zainteresovanim klubovima“, rekao je Gžib.

Poljski mediji javljaju da Zenit Sankt Peterburg i Peruđa nisu jedini u borbi za potpis Leona. U igri su i Zenit iz Kazanja koji želi da ga vrati, Dinamo Moskva, ali i neimenovani japanski klub kojem se ne daju velike šanse.  

Peruđa je spremna da se nadmeće sa Rusima i da uz pomoć sponzora pojača ponudu Leonu, ali je pitanje da li može da izjednači Gaspromovih 2.000.000 evra godišnje. Peruđin adut je trener Vital Hejnen sa kojim Leon sarađuje u reprezentaciji Poljske i imaju sjajan odnos.

Zenit iz Sankt Peterburga, koji je ponudio Leonu rekordan ugovor, je klub nastao pre samo dve godine kada je nasledio infrastrukuturu lokalnog Avtomobilista, a licencu za takmičenje kupio od Dinamo Kubanja. U prvoj sezoni je dogurao do finala, u drugoj je osvojio četvrto mesto. Prve zvezde tima su Kubanac Oreol Kameho i Nemac Georg Grozer, tu je i nekoliko povremenih ruskih reprezentativaca, ali Gasprom očigledno želi samo najbolje kako bi Sankt Peterburg postao prestonica ruske i evropske odbojke.

Ako Leon prihvati ponudu Zenita iz Sankt Peterburga i ugovor od 2.000.000 evra po sezoni postaće ubedljivo najplaćeniji igrač u istoriji ovog sporta. Najbolje svetske odbojkašice imaju jače ugovore od najboljih svetskih odbojkaša, desetak ih zarađuje preko 1.000.000 evra godišnje, ali ni u ženskoj konkurenciji još niko nije došao do ugovora od 2.000.000 evra po sezoni. Leon može da ispiše istoriju. Primera radi, od najplaćenijih košarkaša u Evroligi samo Mirotić, Šved, Tavares, De Kolo, Larkin, Kalates i Veseli zarađuju više od 2.000.000 evra po sezoni.  

(FOTO: CEV)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara