Aleksandra Jegdić (©FIVB)
Aleksandra Jegdić (©FIVB)

Aleksandra Jegdić: U Srbiji dugo mora da se čeka red... I dalje razmišljam da li je sve ovo moguće

Vreme čitanja: 6min | ned. 27.08.23. | 08:30

"Nije mi bio primaran cilj da se dokazujem da bih se nametnula da igram. Samo trenirati i biti deo ove ekipe je prelepo", ispričala je za Mozzart Sport odbojkašica koja je prošle godine prvi put pozvana u reprezentaciju

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Brisela)

Njena priča je obeležila prethodno reprezentativno leto. Aleksandra Jegdić je prošle godine prvi put dobila poziv selektora reprezentacije i to dok je pripremala svadbu, planirala putovanje sa suprugom i sve ostalo što ide uz to. Čuveno "da" jeste izgovorila, ali na medeni mesec nije otišla. Naravno, zbog toga ne žali.

Izabrane vesti

Život joj se pretumbao, dobila je veliku priliku u nacionalnom timu, pa je za sada neke druge životne segmente ostavila po strani. Na prvom velikom takmičenju postala je svetska šampionka. Sada se bori sa ekipom da napravi isti rezultat i na Evropskom prvenstvu.

Prošle godine je više posmatrala utakmice sa strane, nije mnogo igrala, ali to uopšte nije umanjilo njenu sreću. Ovog puta je pridobila veliko poverenje novog selektora Đovanija Gvidetija - pa je od pet mečeva grupne faze na četiri bila startni libero.

"Sigurno da je prošle godine bilo teže jer sam upala u sve to neplanirano. Bila sam nova u ekipi koja je veoma dugo zajedno i koja je osvojila mnogo toga. Ali, brzo sam se navikla, jer su me devojke prihvatile. Nisu samo vrhunski igrači, nego su dobri ljudi. Druga godina je lakša jer već znam kako sve funkcioniše, šta i kako treba. Lepše je sada jer skroz osećam pripadnost, osećam se divno kao deo ekipe", ispričala je Aleksandra Jegdić na početku razgovora za Mozzart Sport.

Zlatna medalja sa Svetskog prvenstva je tu da je podseti da se svaki trud isplati i da nije džabe odlazila na hiljade i hiljade treninga - po suncu, snegu, kiši...

"Medalja stoji okačena u sobi, kad sam kod kuće u Srbiji prvo nju vidim kad ustanem. I dalje ne mogu da shvatim, još nisam svesna šta se sve izdogađalo. Uletela sam odmah u klupsku sezonu, posle toga se nastavilo sa Liga nacijom. Još mi je prelep osećaj i kad pomislim naježim se".

Selektor Gvideti je očigledno video nešto što mnogi ranije nisu, čim je igračici koja poslednjih godina gradi karijeru u Nemačkoj, dao ovoliku minutažu.

"Nisam očekivala. Ja uvek razmišljam da dam sve od sebe, uvek verujem da kada daš 100 odsto - ako ti se vrati super, ako ne - onda si bar zadovoljan sa sobom jer si uradio sve što si mogao. Ja sam veoma bila prijatno iznenađena... Znala sam koji je trener u pitanju, o njemu ne treba trošiti reči, kakav je to stručnjak. Bio je veliki izazov, posebno jer sam ove godine u Ligi šampiona imala priliku da igram protiv Vakifa. To je bilo neverovatno iskustvo. Imala sam još veću želju da se dokažem. Mada, nije mi bio primaran cilj da se dokazujem da bih se nametnula da igram. Samo trenirati i biti deo ove ekipe je prelepo, raditi na visokom nivou sa ovakvim igračima. A onda kada na kraju svega toga - izađe toliko poverenje koje mi je selektor dao da u postavi počnem te utakmice, e onda stvarno - ne znam kako ni da opišem. Presrećna sam i prezadovoljna".

Zajedno sa Aleksandrom na poziciji libera je Teodora Pušić, igračica sa dužim reprezentativnim iskustvom, koja je prošle godine bila u idealnoj postavi Svetskog prvenstva.

"Znamo kakva je reprezentacija Srbije, ovde se čeka dugo da dođe tvoj red da zaigraš, jer je stvarno veliki broj igračica koje mogu da budu u ovoj reprezentaciji. Mislim da smo kao zemlja poznati po tome što imamo veliki broj talenata. Ja sam samo verovala u rad, a meni je veoma bitno kada sam zadovoljna svim delovima treninga. Veoma sam samokritična pa nikada nisam potpuno zadovoljna. Nikad nije savršeno. Na utakmicama grupne faze sam se lepo osećala u terenu, i to mi je bilo najbitnije. Kad ti saigračice veruju onda je sve lakše".

Od prošle godine joj se čini kao da je sve vreme u nekom lepom snu.

"Ja i dalje razmišljam da li je sve ovo moguće - stvarno se nekad zapitam. Ideš na utakmicu da braniš boje reprezentacije - to zvuči toliko veliko i jako. Oduvek sam želela da znam kakav je osećaj kada slušaš tu himnu. To mi je i dalje najlepši deo, svaki put se naježim. Nikada nije bilo manje posebno, uvek je isto. Mislim da će zauvek tako biti. I dalje ovo ne staje, ništa nije stalo da sednem i shvatim. Ide jedno za drugim, zahvalna sam Bogu što mi se desilo toliko lepih stvari".

(CEV)(CEV)

U oktobru će napuniti 29 godina - a za reprezentaciju je prvi put zaigrala sa 27.

"Izgleda da sam dobar primer da nikad nije kasno. Javljaju mi se neki treneri i kažu da daju mene kao primer deci, da stvarno kad si uporan i ne odustaješ i stvarno radiš, želiš i veruješ - na kraju se isplati. Ja sam se uvek vodila time i kad je bilo dobro i kad je bilo loše. Možda ti se ne vrati tu, ali vratiće se negde drugde. Ja i dalje kad sednem sama sa sobom razmišljam da li je sve ovo moguće. Zvuči neverovatno".

Osvrnula se Aleksandra i na savršenu grupnu fazu na Evropskom prvenstvu.

"Mislim da svi možemo da budemo prezadovoljni, ako uzmem u obzir da smo izgubile samo dva seta u pet utakmica. To je odličan rezultat. Znali smo da će Poljska biti važna utakmica za prvo mesto, da bi se izbegao taj strašni žreb. Lepo smo igrale - to mi je glavni utisak u grupnoj fazi. Sledeća je Švedska u osmini finala... Predvodi je Izabel Hak - svi znamo ko je ona. Pripremićemo se kao i za sve ostale utakmice".

Prokomentarisala je i najjače rivale na Evropskom prvenstvu.

"Tursku smo videli na Ligi nacija kakva je. Sa Italijom smo imali prijateljske utakmice pred EP. Turska sa Vargas je druga reprezentacija, svi znamo kakav je to igrač. Ali, imamo i mi Tijanu, naše oružje. Glavno je da se vodimo kako mi igramo, da se fokusiramo na naš deo terena, a ne samo na to ko je protivnik. Ko god je sa druge strane - kad mi igramo kao ekipa, to je to. U grupnoj fazi je sve nekako teklo lepo".

I van terena Aleksandra se trudi da uživa, a najviše vremena provodi sa cimerkom Katarinom Lazović.

"Super nam je. I na Svetskom prvenstvu smo bile cimerke. Lako se dogovaramo što se svega tiče. Nemam šta da kažem, osim da se onako spojilo sve. Lepo funkcionišemo. Nismo se poznavale ranije, samo smo igrale jedna protiv druge", podvukla je Aleksandra Jegdić.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

Osmina finala

Subota - Firenca

Francuska - Rumunija 3:1 (25:23, 25:16, 21:25, 25:23)

Italija - Španija 3:0 (25:23, 25:22, 25:19)

Nedelja - Firenca

18.00: (1,05) Holandija - Švajcarska (7,70)

21.00: (1,25) Bugarska - Slovačka (3,55)

Brisel

17.00: (1,03) Turska - Belgija (9,00)

20.00: (1,15) Poljska - Nemačka (4,70)

Ponedeljak - Brisel

17.00: (1,01) Srbija - Švedska (10,9)

20.00: (2,29) Češka - Ukrajina (1,55)

Četvrtfinale

Utorak - Firenca

Italija - Francuska

Holandija/Švajcarska - Bugarska/Slovačka

Sreda - Brisel

Srbija/Švedska - Češka/Ukrajina

Turska/Belgija - Poljska/Nemačka

Polufinale - 1. septembar u Briselu

Finale i za 3. mesto - 3. septembar u Briselu

***kvote su podložne promenama


tagovi

Đovani GvidetiEvropsko prvenstvo za odbojkašice 2023.ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeAleksandra JegdićKatarina Lazović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara