Šlem ekipe Majami Hurikejn (Printscreen)
Šlem ekipe Majami Hurikejn (Printscreen)

"Amaterizam": Uz stipendiju dobio i 9.500.000 dolara, plaćeniji od čak osmorice startnih NFL kvotertbekova

Vreme čitanja: 2min | pon. 27.06.22. | 15:14

Izvesni Džejden Rašada iskoristio NIL zakon u NCAA

Džejden Rašada, ime i prezime koje ogromnoj većini srpskih, pa i evropskih ljubitelja sporta, ništa ne znači, podigao je SAD na noge. Mladi kvoterbek i prema mišljenju mnogih stručnjaka trenutno najtalentovaniji fudbaler, još pre nego što na jesen sedne u studentsku klupu univerziteta Majami, imaće zagarantovanu godišnju zaradu od 9.500.000 dolara!

Upravo toliko novca će dobiti od Džona Ruiza, zastupnika sportskih interesa fakulteta, u narodu poznatijih kao 'bustera', jer je odlučio da prihvati školarinu Hurikejna, u zamenu za prava na njegivo ime i sliku. I to nije sve. Rašada koji je ušao u istoriju kao prvi fudbaler koji je iskoristio prava iz nedavno usvojenog NCAA zakona o NIL (o korišćenju prava na ime sliku) imao je na stolu ponudu od 11.000.000 dolara koju je poslao Gator collective, navijačke organizacije univerziteta Florida spremne da putem NIL pomogne Getrosima u regrutovanju igrača.

Izabrane vesti

"Džejden je ostavio milione na stolu. Milione. Nije izabrao najvišu ponudu. Otišao je u Majami, jer voli Majami, trenere i priliku koju su mu pružili", izjavio je Majkl Kaspino, adokat čija su specijalnost NIL ugovori i koji zastupa mladog Rašadu.

Izneo je i niz ne baš prijatnih reči za Floridu.

"Florida je najdisfunkcionalniji kolektiv u celom koledž fudbalu. Planiram da odvratim svoje klijente od njih. Sa moje tačke gledišta, nikada više ne želim da imam posla s njima. Da nije bilo Kolektiva koji je potpuno nefunkcionalan na Floridi, verovatno bi (rašada) bio tamo", dodao je Kaspino.

Ubrzo je Koletiv saopštio saopštenjem u kojeme tvrdi da nikada nije komunicirao sa pomenutim advokatom.

Bilo kako bilo, iako sledeće sezone neće odigrati nijedan meč u NFL, jer tek treba da pohađa studentsku nastavu, 19-godipšnji Rašada kao amater će inkasirati više novca od čak osmirice startnih kvoterbekova u najjačoj ligi na svetu: Trevor Lorense (Džeksonvil, 9.200.000 dolara), Džo Barou (Sinsinati, 9.000.000), Kajler Mari (Arizona, 8.900.000), Zek Vilson (Njujork Džets, 8.800.000), Tua Tagovajloa (Majami, 7.600.000), Džastin Herbert (LA Čardžers, 6.600.000), Džastin Filds (Čikago, 4.700.000) i Mek Džons (Nju Ingland, 3.900.000).


tagovi

NFLNCAADžejden Rašada

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara