Stadion LA Remsa (Reuters)
Stadion LA Remsa (Reuters)

Američki timovi će do 2030. potrošiti 10.000.000.000 dolara samo u izgradnju stadiona

Vreme čitanja: 2min | pon. 10.01.22. | 15:13

Nije bitan samo kapacitet tribina nego i komfor

Dok evropski klupski sport krpi kraj s krajem, boreći se sa kovidom i nemaštinom, američki uveliko razmišlja o budućnosti. kako navodi CNBC, ekipe iz pet najvećih liga u SAD će potrošiti blizu 10.000.000.000 do 2030. godine na izgradnje stadiona i dvorana.

tako je NFL ekipa Bafalo Bils spremila 1.300.000.000 za izgradnju nove kuće, dok Čikago Bers imaju 197.000.000 za kupovinu zemlje na kojoj će izgraditi svoj sledeći stadion.

Izabrane vesti

S druge strane učesnik MLS Inter Majami i grad postigli su dogovor o projektu vrednom 1.000.000.000 dolara za preuređenje golf terena i kantri kluba u stadion i okolinu u komercijalnu oblast.

U MLB Kanzas Siti Rojals, Oklend Atletik i Tampa Bej Rejs planiraju da se presele. U NBA su LA Klipers započeli izgradnju arene vredne 1.200.000.000 dolara, a u NHL su Finiks Kojots sledeći koji će dobiti novi stadion.

"Ideja je da imate neka jedinstvena iskustva navijača, a ne samo da povećate ukupan kapacitet u vašoj zgradi", kaže Bil Malvil, šef Američke banke koja je pomogla u finansiranju SoFi stadiona, doma LA Ramsa, vrednog peko 5.000.000.000 dolara.

Njegove reči potvrđuje i komfort na stadionu Teksas Rendžersa (NFL), vrednog 1.200.000.000 dolara koji ima apartmane i dva salona u visini terena.

"Novi objekti se više fokusiraju na pružanje raznovrsnog vrhunskog dizajna sedišta kako bi se zadovoljili zahtevi tržišta", objašnjava Den Beret, koji ima 30 godina iskustva u planiranju, finansiranju, razvoju i vođenju projekata u oblasti sporta, zabave i nekretnina.

"Mi se takmičimo sa televizorima od 80 inča u vašoj dnevnoj sobi. Sve ove nove arene moraće ljubiteljima sporta da daju razlog da ustanu, odu do automobila i dođu na utakmice. Ako nemamo prvoklasno iskustvo, gledaćete utakmicu kod kuće", kaže Džon Ledeki, vlasnik NHL ekipe Njujork Ialanders

Da bi slikovitije objasnio Malvil je naveo dizajn nove dvorane u Las Vegasu čiju izgradnju finansira Džejms Dolan, vlasnik Njujork Niksa i Medison Skver Gardena. Novi Medison će biti mesto za zabavu vredno 1.800.000.000 dolara sa tehnologijom koja će omogućiti gledaocima da slušaju koncerte na više jezika. A imaće i i infrazvučni taktilni sistem - podrhtavanje poda.

Visoka cena koštanja je i zbog toga što se vlasnici dvorana trude da one budu "zelene", odnosno dsa emisija ugljendioksida bude što manja, kao što je slučaj sa Climate Pledge arenom u Sijetlu, domu NHL tima Kraken, koja se napaja i solarnom energijom.

"Skoro sve arene će u budućnosti pokušati da budu neutralne od ugljenika. Mislim da ćete videti više posvećenosti higijeni", kaže Timoti Leiveke, izvršni direktor konsultantske kompanije u oblasti građevinarstva Oak View.


tagovi

NFLNBA ligaMLBMLSNHL

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara