Aleksandar Ovečkin (AFP)
Aleksandar Ovečkin (AFP)

Amerika i Evropa se usred Vašingtona poklonile Rusu - Aleksandru Velikom

Vreme čitanja: 2min | sre. 16.03.22. | 10:07

Ovečkin postao najbolji evropski strelac u NHL ligi

Gotovo da nema mesta u SAD i Zapadnoj Evropi koje poslednje tri nedelje ne iskazuje netrpeljivost prema Rusima, zbog rata u Ukrajini. Ne prođe dan da se na (medijskim) stubovima srama nađu ruski sportisti. Ni krivi ni dužni, jer kako je bivši supremo Formule 1 Berni Eklston rekao: Ruski sportisti nemaju nikakve veze sa ovim sukobom, nisu deo toga, niti su ikada bili, već su samo Rusi...

Ali u noći između utorka i srede te iste Amerika i Zapadna Evropa, umesto mržnje, zadojene hokejom, poklonile su se jednom Rusu - Aleksandru Ovečikinu, ili Aleksandru Velikom kako kaže njegov nadimak (izveden iz broja koji nosi na dresu - Gr8). Neko bi rekao Aleksandru Ujedinitelju (dve svetske sile, nažalost samo kada je u pitanju najbrža kolektivna igra na svetu) čiji je ulazak u večnost ispratila oduševljena dupke puna Capital One arena u Vašingtonu.

Izabrane vesti

Naime, Ovečkin je pet minuta pre kraja treće deonice protiv Nujork Ajlandersa (4:3 posle penala) postigao 767. gol u NHL karijeri, čime se osamio na trećem mestu večne liste, ispred takođe ikone evropskog i severnameričkog hokeja - Jaromira Jagra.

"Aleks, sjajna osmica, čestitam! Sada si postao najbolji evropski strelac u istoriji NHL. Ali nastavi da daješ golove. Nastavi jer, kao što znaš, ja se još nisam penzionisao. Postoji šansa da se vratim (u NHL) i počnem da te jurim", poručio je Rusu u šaljivoj video čestitki Čeh koji i danas, u 51. godini igra aktivno hokej za svoj Kladno.

"Ovo je veoma kul. Kada prestignete takvu legendu, to ostaje zauvek u istoriji. Nadam se da će neko oboriti i moj rekord. Videćemo. Poseban trenutak, naravno. Da Jagr nije otišao u KHL, bio bi drugi po broju postignutih golova u istoriji. Možda prvi. Ali šta jeste, jeste. Sada sam srećan. Sjajno je biti prvi od ruskih igrača, evropskih igrača", ostao je skroman u veličanstvenoj večeri Ovečkin koji od prvog dana NHL karijere, 5. oktobra 2005, pleše na ledu isjključivo u dresu Kapitalsa.

Sada se postavlja pitanje da li će i kada uspeti da stigne Gordija Haua (801 gol) i "najvećeg među najvećima" - Vejna Greckog (894).


tagovi

Aleksandar OvečkinVašington KapitalsNHL

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara