Slavlje Francuskinja i selektora Olivijea Krumbholca (©AFP)
Slavlje Francuskinja i selektora Olivijea Krumbholca (©AFP)

Atomski rukomet Francuskinja: Trči, pucaj i – sruši silnu Norvešku

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.12.23. | 20:33

Olimpijske šampionke pobedile Skandinavke sa 31:28 u finalu Svetskog prvenstva u Herningu i skinule Katrin Lunde i kompaniju s trona

Atomski rukomet u Herningu. Ako niste zavoleli ovaj sport, a gledali ste spektakularno finale Svetskog prvenstva za rukometašice, postali ste sigurno veliki rukometni fan. Dve najbolje selekcije u poslednjoj deceniji, prštalo je na obe strane. Na kraju - slavlje Francuske.

Olimpijske šampionke iz Tokija pre dve i po godine, sada su osvojile i svetsku titulu, skinule s trona silnu Norvešku u reprizi finala od pre dve godine u španskom Granoljersu - 31:28 (20:17). Tada su Skandinavke slavile ubedljivo sa 29:22, sada su Trikolorke održale čas rukometa u Herningu, od sredine prvog poluvremena se odlepila na dva do četiri gola prednosti i to nisu ispuštale do kraja.

Izabrane vesti

Trči, pucaj – bio je lajtmotiv čete iskusnog stručnjaka Olivijea Krumbholca. U prvih 30 minuta čak 20 golova za Francuskinje. Nisu evropske šampionke znale odakle preti veća opasnst, da li od Nze Minko, Tamare Horaček, Lene Grandvo, Paulete Fope na crti, sjajnih krila…

Katrin Lunde je u nastavku držala Norvešku u igri. Nije htelo Noru Merk u finišu, zaustavljena je u polufinalu protiv Danske maestralna Heni Rejstad. Norvežanke su grešile dosta, neuobičajeno veliki broj tehničkih grešaka su napravile. Posebno je loša bia levoruka Merk, jedna od najboljih rukometašica današnjice.

Imala je Francuska + 4 – 29:25, šest minuta pre kraja. Pokušao je Islanđanin Torgir Heigeirson da vrati svoju selekciju, uspele su Norvežanke da smanje na -2 – 29:27, ali to je bio poslednji trzaj. U finišu se razigrala Lena Grandvo i sa dva gola donela pobedu i zlato. Sjajna na golu bila je i Sako koja je zamenila u nastavku prvog golmana Gloser. Francuska je na svetskom tronu. Sve utakmice na šampionatu je dobila. U grupnoj fazi je pala Norveška - 24:23. Dva puta su Trikolorke dobile svetsku supersilu kada je ženski rukomet u pitanju. U četvrtfinalu protiv Češke +11, u polufinalu protiv Švedske +9. Kapa dole, zasluženi tron!

Najefikasnije u pobedničkoj selekciji bile su Lena Grandvo i Tamara Horaček sa po pet golova. Kloe Valentini i Orlan Kanor su pogodile po četiri puta, a Sara Buktit i Estel Nze Minko su postigle po tri pogotka. Laura Gloser i Atadu Sako su imale po četiri odbrane.

Lena Grandvo (©AFP)Lena Grandvo (©AFP)

Kod Norveške, Nora Merk je postigla osam golova, ali samo jedan iz igre. Stine Oftedal je dala šest golova, a Heni Rejstad pet. Kamila Herem na levom krilu je bila maksimalna – 4/4. Katrin Lunde je sakupila sedam odbrana, od toga dva sedmerca, dok je Silje Soberg zaustavila samo dva udarca Francuskinja iz 16 pokušaja.

Norveška ostaje sa četiri svetska zlata, dok je Francuksoj ovo treće najsjajnije odličje posle 2003. u Hrvatskoj i 2017. godine u Nemačkoj.

Bronzanu medalju je osvojila Danska, koja je u neizvesnoj završnici pobedila Švedsku sa 28:27. Posle evropskog srebra prošle godine u Ljubljani, novo odličje za izabranice selektora Jespera Jensena.

SVETSKO PRVENSTVO RUKOMETAŠICE (HERNING, DANSKA)

Nedelja

FINALE

Francuska – Norveška 31:28 (20:17)

ZA 3. MESTO

Švedska – Danska 27:28 (15:18)

ZA 5. MESTO

Nemačka – Holandija 26:30 (7:16)

ZA 7. MESTO

Češka – Crna Gora 24:28 (10:14)


tagovi

Svetsko prvenstvo za rukometašiceženska rukometna reprezentacija Norveškeženska rukometna reprezentacija Francuske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara