Đurđina Jauković, Ane Mete Hansen, Nora Merk i Estel Nze Minko (©Reuters)
Đurđina Jauković, Ane Mete Hansen, Nora Merk i Estel Nze Minko (©Reuters)

Bitka za finale: Crna Gora autsajder među titanima, Norvežanke znaju sa Francuskinjama

Vreme čitanja: 3min | pet. 18.11.22. | 12:46

“Cela karijera nam staje u 60 minuta. Verujem da smo spremne i hrabre, da ćemo pokazati najbolje izdanje”, kaže Jovanka Radičević pred duel sa Danskom u polufinalu Evropskog prvenstva za rukometašice. Repriza finala EP iz 2020. i SP 2021. godine, Skandinavke žele da zaustave Trikolorke koje su najviše pokazale u dosadašnjem toku šampionata

Da li će poredak u Ljubljani biti isti kao prošle godine na Svetskom prvenstvu za rukometašice u Španiji? Norveška, Francuska i Danska su bili osvajači medalja, a ovim gigatima se na EP pridružila Crna Gora kao najprijatnije iznenađenje šampionata.

Iskoristio je tim Bojane Popović prednost domaćeg terena u prvoj fazi u Podgorici, dobio Španiju, Nemačku i Poljsku, da bi u Skoplju trijumfom nad Rumunijom, uz ubedljive poraze od Francuske i Holandije, vizirao put za odličja posle nekoiko sušnih godina i smene generacija.

Izabrane vesti

Crnogorke su autsajderi, ali Jovanka Radičević, Đurđina Jauković, Itana Grbić žele da pomrse račune Danskoj danas (17.45, RTS 2) u prvom polufinalnom dvoboju u dvorani Stožice u Ljubljani. Dankinje su visile za plasman među četiri selekcije do poslednjeg kola, ali je pobeda Slovenije protiv Mađarske obezbedila put do polufinala, a u poslednjem meču grupne faze pobeđen je šampion Evrope i sveta Norveška, pa je za protivnika u borbi za finale dobijena objektivno najslabija selekcija.

FRANCUSKA JE PRVI FAVORIT ZA TITULU NA EP - KVOTA U MOZZARTU JE 2,50, SLEDI DANSKA SA 3,00, NORVEŠKA SA 3,20 I NA KRAJU CRNA GORA - 20,0.

Dankinje su bile u strahu od korona virusa pošto su oboleli pomoćni trener Lars Jorgensen i igračica Kaja Kamp. Srećom po Skandinavke ostale su bile negativne na testiranjima. Sandra Toft briljira na golu, dok je prva zvezda Ane Mete Hansen. Posebno je rukometašica Đera bila raspoložena protiv Norvežanka. Jedni poraz je ostvaren na startu EP od Slovenije, ali su potom redom padali Srbija, Švedska, Mađarska, Hrvatska i favorizovana Norveška.

17.45: (1,30) Danska (9,00) Crna Gora (4,40)

Crnogorke su u poslednjem meču grupe doživele težak poraz od Holandije (42:25), ali taj duel nije imao rezultatskog značaja. Jovanka Radičević, koja se u nedelju oprašta od dresa s nacionalnim grbom, obećava borbu do poslednje atoma snage.

"Većini devojaka je ovo prvo polufinale, a meni poslednje - daću sve što je u mojoj moći da ga završimo na najlepši način. Nestrpljive smo. Ima euforije, ali moramo da kontrolišemo emocije. Cela karijera nam staje u 60 minuta. Verujem da smo spremne i hrabre, da ćemo pokazati najbolje izdanje. Danska je težak rival, ali ovakve utakmice se igraju i na jednoj nozi”, rekla je Radičević, prenose Vijesti.

U drugom polufinalu u prestonici Slovenije gledaćemo reprizu EP 2020. i SP prošle godine, obračun Francuska i Norveške (20.30). Pre početka šampionata se očekivalo novo finale između ovih selekcija, ali Norvežanke posle poraza od Dankinje moraće težim putem do odbrane trona. Norvežanke su evropske i svetske šampionke, dok su Francuskinje olimpijski pobednik iz Tokija.

20.30: (2,15) Norveška (8,00) Francuska (1,95)

Tim Olivijea Krumbholca je najviše pokazao na šampionatu. Jedini je tim sa maksimalnim učinkom. Dok je Danska izraziti favorit u prvom obračunu, u drugom polufinalu nas čeka neizvesniji meč. Tradicija je uz Skandinavke, ali Trikolorke žele revanš za poraze u dva prethodna finala. Skandinavke su pre prvenstva bile prvi favorit za zlato, a sada su tek treće.

Kleopatra Darlo brani sjajno na ovom prvenstvo i biće veliki adut olimpijskog šampiona. S druge strane, srpska snajka Katrin Lunde nije blistala, bolje na ovom šampionatu brani Silje Solberg. U napadu će mnogo toga da zavisi od raspoloženja bekova Nore Merk, Stine Oftedal i Heni Reistad. Za golove u selekciji Francuske biće zadužene Grase Zadi, Estel Nze Minko, Tamara Horaček, Kloe Valentini, Debora Lasors, snažni pivot Pauleta Fopa... Francuskinje se uzdaju u granitnu odbranu, primile su najmanje golova na ovom šampionatu, dok će Norvežanke pokušati tempom da slome velikog rivala, brzim centrom i kontrama i polukontrama.

------------

Budi u timu koji ne gubi - svakog dana Mundijala Mozzart deli 11 puta po 50.000 dinara

------------

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE – POLUFINALE (LJUBLJANA)

Petak

17.45: (1,30) Danska (9,00) Crna Gora (4,40)

20.30: (2,15) Norveška (8,00) Francuska (1,95)

ZA 5. MESTO

15.00: (1,85) Švedska (8,00) Holandija (2,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

evropsko prvenstvo za rukometašiceEHFženska rukometna reprezentacija Francuskeženska rukometna reprezentacija NorveškeBojana PopovićŽenska rukometna reprezentacija Crna GoraŽenska rukometna reprezentacija Danske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara