Filip Janković i Dušan Mandić (©Starsport)
Filip Janković i Dušan Mandić (©Starsport)

Bitka za gospodara Jadrana: Sudar tradicije i individualnog kvaliteta, srpskih i hrvatskih kolosa

Vreme čitanja: 6min | sub. 02.04.22. | 09:14

Najveće vaterpolo zvezde ovog vikenda u Beogradu bore se za status vladara regiona

Srbija je kroz istoriju bila organizator najvećih vaterpolo takmičenja, kako reprezentativnih, tako i klupskih, ali sve do ovoga vikenda nije bila u prilici da u Beogradu okupi najbolje timove iz regiona. Prvi put će se u srpskoj prestonici održati Fajnal-for Jadranske lige, a za titulu će bitke voditi četiri učesnika Lige šampiona: Novi Beograd, dubrovački Jug, splitski Jadran i aktuelni šampion - Radnički iz Kragujevca.

Završni turnir regionalnog takmičenja po mnogo čemu biće poseban za srpski vaterpolo. Drugu godinu zaredom naša zemlja imaće predstavnika na F4 Jadranske lige - do sada nikada nije imala dva koja ulaze u finalne borbe - i sigurnog finalistu, pošto se u polufinalima igraju moderni srpski derbi, odnosno dalmatinski klasik. Novi Beograd je osvajanjem prvog mesta doveo najbolje klubove iz regiona na “11. april” i u polufinalu će udariti na kragujevački Radnički (18.00), dok će se u drugom za prolaz u veliko finale suočiti dubrovački Jug i splitski Jadran (20.15).

Izabrane vesti

U 14. izdanju regionalne lige srpsko-hrvatsko finale je zagarantovano, potencijalno bi moglo da se ponovi prošlogodišnje u kome je Radnički priredio iznenađenje trijumfom nad Jugom. Zagospodarili su Kragujevčani regionalnim vodama u Zagrebu, započeli žetvu trofeja i najavili početak nove vladavine u Srbiji. Objedinio je kragujevački klub pehare - po osvajanju Jadranske lige postao nacionalni šampion, a niz je zaokružen krajem decembra podizanjem trofeja u kupu - i na novi F4 Jadranske lige dolazi sa potpuno izmenjenom ulogom. Vizura rivala se promenila, ne gledaju Kragujevčane kao autsajdera, što jeste bio slučaj minule sezone, već kao apsolutnog vladara Srbije i regiona.

18.00: (1,50) Novi Beograd (8,00) Radnički (3,40)

Radnički je na taj način izgubio značajan adut, sada ga niko neće poceniti. Naročito ne Novi Beohgrad, koji se u tekućoj sezoni jedanput opekao u odlučujućoj bici. Za novobeogradski drim-tim plasman na završni turnir mogao bi da bude istorijski, jer ukoliko Dušan Mandić, Duško Pijetlović, Nikola, Jakšić, Strahinja Rašović i ostali iz oba sudara izađu kao pobednici, uneće u klupske vitrine prvi veliki trofej. Takođe, završnica regionalne lige u Beogradu može i za Igora Milanovića biti posebna. Trofejni stručnjak osvajao je Ligu šampiona, bivao u nekoliko navrata nacionalni prvak, odškolovao brojne vaterpoliste i stvorio šampione, ali na regionalni tron još nije zaseo. 

ŠESTI ČIN MODERNOG SRPSKOG DERBIJA I DRUGI DALMATINSKI KLASIK U BEOGRADU 

Strahinja Rašović (©Starsport)Strahinja Rašović (©Starsport)

Hrvatski klubovi u Beogradu kreću u napad na jubilarnu 10. titulu na Jadranu. Dubrovački Jug, najtrofejniji regionalni tim, po peti pehar, dok će splitki Jadran u petom uzastopnom pojavljivanju na završnom turniru pokušati na pijedestalu da preuzme mesto koje zauzima Radnički. Srpski klubovi do 2015. godine nisu učestvovali u regionalnoj ligi, stoga ne čudi što je Radnički jedini šampion i najuspešniji klub sa tri plasmana na završni turnir.

Završetkom ligaškog dela na prvom mestu, Novi Beograd stekao je povlasticu - o šampionu Jadrana odlučivaće se na njegovom bazenu, a za takav rasplet umnogome je zaslužan i kragujevački Radnički. Aktuelni šampion je u pretposlednjem kolu trećeg turnira očitao lekciju Jugu, “izbio” mu prvo mesto i već viđenu završnicu sa “Gruža” u Dubrovniku preselio u srpsku prestonicu. A, takođe je usmerio sebe na Novi Beograd u polufinalu i najavio šesti čin modernog srpskog derbija.

NOVI BEOGRAD I JADRAN SU MOĆAN SKUP INDIVIDUALACA, RADNIČKI I JUG TIMSKI NASTROJENI 

Maro Joković (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)Maro Joković (©VK Novi Beograd/Đorđe Kostić)

Neposredno pred početak F4 Jadranske lige kragujevački Radnički je u Ligi šampiona posle preokreta tukao splitski Jadran. Još jednom je Uroš Stevanović potvrdio da je majstor za pravovremeno tempiranje forme. Splićani su turneju po Srbiji otvorili porazom, ali preterano naštetiti Jadranu, koliko bi mogao da bude vetar u leđa braniocu krune pred duel sa Novim Beogradom. Splitski klub je, kao i novobeogradski drim-tim, sastavljen od jakih imena, i kada mu se kockice poklope sposoban je da uništi i najmoćnije na Starom kontinentu. Polufinalni obračuni na završnom turniru mogu se podvesti pod sudare moćnih individualaca i timski nastrojenih ekipa. Sa jedne strane Novi Beograd i Jadran, a sa druge Radnički i Jug, koje godinama predvode Stevanović i Vjekoslav Kobešćak, i energiju i dobre rezultate crpe iz zajedništva.

20.15: (2,00) Jug (6,25) Jadran Split (2,35)

Koliko god se treneri budu trudili da sakriju karte, to je praktično nemoguće izvesti, jer su se timovi sijaset puta sastajali do sada ove sezone. Što u domaćim prvenstvima, što u regionalnoj ligi. Dalmatinski derbi već je jednom igran u Beogradu, na bazenu “Milan Gale Muškatirović” dubrovački gigant trijumfovao je protiv Jadrana u meču punom preokreta, a takođe je pre nedelju dana u nacionalnom šampionatu nadigrao Splićane, ali nije uspeo da nadoknadi gol-razliku i u plej-of uđe sa prve pozicije. Prednost Dubrovčana mogla bi biti to što su u Ligi šampiona odmorili Mara Jokovića - Jug ostvario laganu pobedu na “Gružu”, rumunska Steaua bila bez šanse - pa će drugi strelac tima biti svež za polufinalni klasik. 

F4 Jadranske lige okupiće vaterpolo zvezde iz Srbije i Hrvatske na jednom mestu, beogradskoj publici predstaviće se dobro poznata lica: Dušan Mandić, Nikola jakšić, Strahinja i Viktor Rašović, Radomir Drašović, Duško i Gojko Pijetlović... Asovi kragujevačkog kluba Miloš Ćuk, Josip Vlić, Nikola Lukić, Marko Radulović, Lazar Dobožanov, te hrvatski vaterpolisti Maro Joković, Loren Fatović, Anželo Šetka, Rino Burić, Nikša Dobud, Jerko Marinić-Kragić, Hrvoje Benić, Toni Popadić, Luka Bukić... Ali, i internacionalci Konstantin Harkov, Stlijanos Argiropulos, Aleksandros Papanastasiju, Konstantinos Kakaris, Angelos Vlahopulos

Iz idealne starne postave ligaškog dela regionalnog takmičenja nedostajaće samo crnogorski centar Savo Ćetković, koji je prva violina Šapca. 

Nikola Lukić (©Starsport)Nikola Lukić (©Starsport)

IDEALNA POSTAVA OSNOVNOG DELA REGIONALNE LIGE:

Golman: Toni Popadić (109 odbrana, 49,6 odsto, četiri asistencije)

Centralni bek: Radomir Drašović (19 golova, 11 blokada, osam ukradenih)

Desni spoljni: Maro Joković (32 gola, 28 asistencija, 10 ukradenih)

Levi spoljni: Nikola Lukić (41 gol, 17 asistencija, 12 ukradenih)

Desno krilo: Dušan Mandić (28 golova, 14 asistencija, 11 ukradenih)

Levo krilo: Luka Bukić (34 gola, 11 asistencija, 11 ukradenih)

Centar: Savo Ćetković (25 golova, 42 iznuđena isključenja, pet ukradenih) 

Od osnivanja regionalne lige Srbija je prvi put dala najboljeg strelca - Nikolu Lukića. A, minule sezone je Lazar Dobožanov iz kragujevačkog Radničkog poneo zvanje najkorisnijeg igrača. Od vaterpolista koji će zaigrati na turniru u Beogradu jedino je Luka Bukić bio i najbolji strelac i MVP - prva haubica lige u Jugu, a u Mladosti najkorisniji igrač - a do sada je samo Aleksandar Ivović uspeo dva puta da objedini te dve nagrade. 

Osim crnogorskog asa samo je još ruskom vaterpolisti Danilu Merkulovu - noseći kapicu Ferencvaroša pre nekoliko dana blistao je protiv Novog Beograda u Ligi šampiona, a mađarski tim je poslao drim-tim na F4 sa osećajem gorčine - pošlo za rukom da u dva navrata bude najbolji strelac regionalne lige. 

NAJBOLJI STRELCI OSNOVNOG DELA REGIONALNE LIGE:

Nikola Lukić (Radnički) - 41 gol

Aleksandros Papanastasiju (Jug) - 36

Luka Bukić (Jadran ST) - 34

Maro Joković (Jug) - 32

Aleks Bouven (Partizan) - 29

Marin Dašić (Mladost) - 29

Dušan Mandić (Novi Beograd) - 28

Antun Goreta (Solaris) - 28

Dušan Matković (Primorac) - 28 

Igor Milanović želi da završi ono što su njegovi prethodnici, Vladimir Vujasinović i Dejan Jovović, započeli i izgradili. Kragujevački Radnički da skine kletvu na “11. aprilu” i minimum još godinu dana zadrži pehar u vitrinama, a hrvatski klubovi da povrate primat. 

Da li će doći do smene na regionalnom tronu ili će pak Radnički ostati suvereni vladar? Hoće li Jug osvojiti petu ili će Jadran dobiti novog vladara u Novom Beogradu ili splistkom Jadranu? Ulaznice za polufinalne mečeve koštaju od 200 do 500 dinara, a za finalni meč potrebno je izdvojiti od 300 do 600 dinara. Svi koji ne budu na bazenu moći će utakmice završnog turnira regionalne lige da isprate na kanalima Arena sport. 

RASPORED F4 REGIONALNE LIGE U BEOGRADU: 

Subota

18.00: (1,50) Novi Beograd (8,00) Radnički (3,40)

20.15: (2,00) Jug (6,25) Jadran Split (2,35)

Nedelja

17.00: Meč za treće mesto

20.30: Finale


tagovi

VK Novi BeogradVK RadničkiVK JugVK Jadran SplitRegionalna liga u vaterpoluRegionalna vaterpolo ligaIgor MilanovićUroš StevanovićVjekoslav KobešćakDušan MandićStrahinja RašovićViktor RašovićDuško PijetlovićRadomir DrašovićNikola JakšićNikola LukićMarko RadulovićMiloš ĆukJosip VrlićLazar DobožanovMaro JokovićLoren FatovićKonstantin HarkovAngelos VlahopulosLuka BukićNikša DobudAnđelo ŠetkaJerko Marinić KragićRino Burićvaterpolo Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara