Kalidiatu Nijakate i Nora Merk (©Reuters, ©AFP)
Kalidiatu Nijakate i Nora Merk (©Reuters, ©AFP)

Bitka za zlato u Danskoj: Nastavak vladavine ili skidanje krune

Vreme čitanja: 5min | ned. 20.12.20. | 10:20

Norveška favorit u finalnom meču Evropskog prvenstva za rukometašice u Herningu protiv Francuske, evropskog šampiona od pre dve godine

Pada odluka u danskom Herningu. Da li Francuska ostaje na krovu Starog kontinenta ili će Norveška da se vrati na mesto koje je suvereno držala do pre nekoliko godina? Duel dve najbolje reprezentacije, jedine neporažene, prava poslastica u finalu Evropskog prvenstva za rukometašice u Herningu (18.00).

Dankinje su u polufinalu pokazale da su i izabranice islandskog stručnjaka Torira Hergeirsona od krvi i mesa. Delovala je moćno skandinavska mašinerija. Veronika Kristijansen, Nora Merk, Stine Oftedal i kompanija do polufinala su gazile, ali su onda naišle na tvrd orah. Danska je na poluvremenu imala +4 (14:10), ali u nastavku cunami Norvežanki. Jedno loše poluvreme brzo su nadoknadile, već na startu nastavka susreta anulirale prednost domaćina šampionata. U finišu nije bilo dileme, na kraju sigurnih 27:24.

Izabrane vesti

Francuska je mnogo lakše stigla do borbe za odbranu krune. Hrvatska bajka je prekinuta. Izabranice selektora Olivijea Krumbolca pobedila su Kockaste sa 30:19 i zakazale drugi put uzastopno borbu za zlato na EP. Pre dve godine na domaćem terenu bile su bolje od Ruskinja, olimpijskih šampionki iz Rio de Žaneira 2016. godine.

Samo je Zbornaja uspela da ostane neporažena protiv Francuskinja na ovom prvenstvu (28:28). Ako je iko sposoban da se suprostavi Drim timu iz Norveške onda je to Francuska. Skandinavke ostaju favoriti, ali šampionke Evrope nisu bez šanse.

Moraće Trikolorke u odbrani da zaustave na ovom šampionatu fenomenalnog desnog beka Noru Merk. Rukometašica norveškog prvaka Vipersa je najlepša priča ovog šampionata. Malo je falilo da završi karijeru. Nekoliko godina se mučila sa povredom kolena, dva puta kidala ukršteni ligament kolena, ali se vratila jača nego ikada. Ubedljivo je najbolji strelac šampionata sa 48 pogodaka (skoro sedam po meču).

"Imala sam zaista visoka očekivanja od povratka na teren. Bojala sam se da bih ponovo mogla da imam problema s kolenom. Spremna sam, ne osećam bol i zaista sam presrećna što sam se ponovo pronašla. Mislim i da je naša reprezentacija jača sada nego 2017. godine kada sam poslednji put igrala. Prijatno sam iznenađena svojim oporavkom, zaista je situacija bolja nego što sam očekivala da će da bude. Ovo je ono za šta sam se borila i zbog čega nisam odustala, ova prilika za stvaranjem nezaboravnih uspomena. Borila sam se da ponovo uživam u svakom minutu na terenu, naročito u predstojećem finalu. Zahvalna sam što ne osećam više bol u svom telu“, rekla je omalena Nora Merk pred finale u Herningu.

Uz nju odlične na ovom prvenstvu su Stine Oftedal i Veronika Kristijansen. Tu je i iskusni 40-godišnji golman, verovatno najbolji u istoriji, Katrin Lunde. Norvežanke nisu osvojile zlato na velikim takmičenjima već četiri godine, još od Evropskog prvenstva u Švedskoj. Isti rivali borili su se za svetsku krunu pre tri godine, kada su izabranice Olivijea Krumbolca slavile u uzbudljivoj završnici sa 23:21. Tada je i počela dominacija Francuskinja koje je prekinuta prošle godine na Svetskom prvenstvu u Japanu kada su Holanđanke bile na tronu u Japanu.

Stine Oftedal (©Reuters)Stin Oftedal (©Reuters)

Iskusni selektor Francuske ulogu favorita prepušta rivalu.

"Naravno da je Norveška favorit. Ona je u kompletnom sastavu, nama nedostaju neke igračice. Naravno, u finalu se nikada ne zna, sve je otvoreno dok ne počne, ali za mene su Norvežanke favoriti čak i ako mi igramo na svom maksimalnom nivou. One uvek igraju na najvišem nivou, imaju vrhunske rukometašice, imaju Stine Oftedal, najbolju na svetu u igri jedan na jedan. Ona je njihova ključna rukometašica koju moramo da zaustavimo. Ako ne uspemo da ih pobedimo ovde u Herningu, učinićemo to u Tokiju“, najavio je Krumbolc novi obračun dve najbolje svetske selekcije, prenosi specijalizovani rukometni portal Balkan-handball.

Melin Nukandi (©Reuters)Melin Nukandi (©Reuters)

Francuska je već izborila plasman na Olimpijske igre u Tokuju naredne godine, dok Norvežanke u martu očekuje kvalifikacioni turnir. Posle tog poraza u finale SP 2017. godine (21:23), Skandinavke su još četiri puta igrala sa Francuskom u prijateljskim mečevima i nisu poražene. Imaju tri pobede i remi. Pre dva i po meseca ove dve selekcije igrale su u Zlatnoj ligi u Danskoj i Norveška je pobedila sa 29:28.

Pre tri godine jedna od najzaslužnijih za svetsku krunu bila je Alison Pino. Nažalost, nje nema u Danskoj ove godine zbog povrede. Nosioci selekcije su golman Amandin Lejno, iskusne Aleksandra Lakrabre, crnogorska snajka Siraba Dembele Pavlović, kao i mlađe Nze Minko, Asato Kojate, Orlan Kanor, Kalidiatu Nijakate...

Odbrana je ključ. Tu će Francuskinje pokušati da zaustave sjajne bekove Norveške. Ipak, Skandibavke su pokazale da su sila na ovom Evropskom prvenstvu i njima dajemo prednost u finalu u Herningu.

U borbi za utešnu bronzu na istom mestu igraće domaćin Danska i Hrvatska (15.30). Skandinavska selekcija je bliža medalji. Selektor Jesper Jensen je prežalio izabranice Nenada Šoštarića, najprijatnije iznenađenje šampionata.

"Nedelja je veliki dan za nas, možemo da vratimo medalju u Dansku. Uložićemo svu energiju, poslednji atom snage u ovaj meč. Iako smo razočarani zbog poraza od Norveške, imaćemo dovoljno snage. Ne moramo ništa novo da izmišljamo da bi pobedili Hrvatsku. Da nam je neko pre tri nedelje ponudio da igramo za bronzu protiv njih, oberučke bismo to prihvatili, uz veliku zahvalnost“, rekao je pomalo potcenjivački danski selektor, prenosi Balkan-handball.

Hrvatice ništa nisu mogle u polufinalu protiv Francuske. Rasterećene su, ali motiv je medalja što bi bio senzacionalni rezultat za reprezentaciju koja je bila najveći autsajder u Danskoj, a dobila je pet od sedam mečeva.

"Ove devojke su napravile ogromnu stvar, uradile mnogo više nego što je iko očekivao. Moramo da radimo na samopouzdanju i ubedimo ekipu da može da odigra mnogo bolje nego protiv Francuske u polufinalu. Ukoliko popravimo realizaciju iz izglednih prilika, biće tako. Naš tim zna da igra rukomet. Igraće srcem za bronzu“, poruka je selektora Nenada Šoštarića.

EP ZA RUKOMETAŠICE U DANSKOJ (HERNING)

Nedelja

FINALE

18.00: (3,40) Francuska (8,50) Norveška (1,45)

ZA TREĆE MESTO

15.30: (9,00) Hrvatska (14,0) Danska (1,10)

***kvote su podložne promenama


tagovi

ženska rukometna reprezentacija Norveškeženska rukometna reprezentacija FrancuskeEP za rukometašiceEP za rukometašice 2020

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara