©Reuters
©Reuters

Boks vs MMA, nesvakidašnji spektakl noćas u Rijadu! Kralj Cigana kao Đoković, Tajsonov učenik kao stonoteniser

Vreme čitanja: 3min | sub. 28.10.23. | 13:05

Tajson Fjuri i Frensis Enganu biće akteri ove egzibicije

U trci sa vremenom i modernim borilačkim sportovima takmičarski broj i niski start zauzeo je i boks, istovremeno potvrdivši da u današnjici ne postoji neizvodljiva ideja, već samo cena po kojoj zamisao prerasta u realizaciju.

Saudijci, čiji je novac uticao da se centar sportske pažnje preusmeri na Bliski istok, posle fudbalskih zvezda, uspeli su da "kupe" i plemenitu veštinu, pa će se do kraja godine u Rijadu održati dva meča o kojima već sada priča čitav svet.

Izabrane vesti

U iščekivanju, važnijeg, između nosilaca titula u teškoj kategoriji Tajsona Fjurija i Oleksandera Usika, ljubitelji boksa imaće priliku da vreme prekrate večerašnjom egzibicijom između Kralja Cigana i poznatog MMA borca Frensisa Enganua najavljenu kao "Bitka najlošijih".

Sudar dvojca koji je na različitim borilištima ostavio trag najavljuje se kao spektakl, međutim sa sobom nosi veo neizvesnosti i pitanje kako će u bokserskom ringu delovati Kamerunac koji se prvi put nalazi u ovoj ulozi. Borba u 10 rundi, po pravilima boksa, neće nositi epitet zvanične te kao takva za ulog neće imati WBC pojas koji je u posedu Britanca. Ipak, da bi doprineli značaju, organizatori su ulog podigli tako što su plenu u vidu novca dodali i titulu šampiona iz Rijada.

Uvertiru u sudar dva sveta predstavljao je tradicionalno merenje, ali i propratna peckanja u kojima Fjuri nije skrivao samopouzdanje i aroganciju, po mnogima opravdanu jer će rivala dočekati u svom prirodnom okruženju.

"On je velika masna kobasica koju ću nokautirati, učiniću to lepo i brzo. Biće ovo kao da se šampion u stonom tenisu suoči sa Novakom Đokovićem u finalu Vimbldona", kazao je britanski bokser.

Sa druge strane, MMA borac je pokazao da i sa 37 godina izgleda fizički besprekorno, kao i da mu ne manjka samopouzdanja.

"Ako ga pogodim desnom, pašće na pod. Veoma sam uzbuđen, kreiraćemo spektakl za publiku, ali će se borba vrlo brzo završiti", rekao je Enganu kojeg je za večerašnji duel pripremao Majk Tajson.

Odluka kamerunskog borca da prihvati boks meč naišla je na osporavanje od strane kolega iz oktagona koje uglavnom smatraju da Fjuri ima nenadoknadivu prednost u ringu, a jedan od onih koji je javno izneo takav stav je Den Hardi.

"Naravno, moje predviđanje je da će Tajson pobediti i da će savladati Frensisa u nekoliko rundi. Spustiće se na njega i potražiti onaj aperkat, ili udarac u telo", rekao je nekadašnji UFC borac za Skaj Sport.

Naravno, nesvakidašnja borba otvorila je niz pitanja među kojima je glavno: da li se radi o ozbiljnoj borbi, ili samo marketingu u režiji Saudijaca? Odgovor će doneti dešavanja u ringu, a kakav god on bio izvesno je da je organizator izazvao željenu pažnju i reakciju javnosti.

Makar na kratko, fudbal će ostati sport u senci u Saudijskoj Arabiji, o čemu svedoči i činjenica da su deo bokserske egzibicije postale brojne svetske zvezde poput Kristijana Ronalda koji je podržao Fjurija i brazilskog Ronalda, čija je podrška pripala Enganuu i njegovom treneru Majku Tajsonu.

Ipak, potvrdu da je večerašnja bokserska predstava samo uvertira u svetski spektakl zakazan za 23. decembar predstavljao je susret Tajsona Fjurija sa Oleksanderom Usikom, Ukrajincem sa kojim će upravo krajem godine na istom mestu odmeriti snage u borbi za objedinjenje kruna u teškoj kategoriji. Dvojac koji je prethodnih godinu dana uz brojne varnice pregovarao o borbi, prošlog meseca je potpisao ugovor o dugo iščekivanom okršaju, a pred večerašnji događaj imali su srdačni susret i potvrdili da se na kraju sve svodi na šou biznis.



tagovi

Tajson FjuriboksFrensis Enganu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara