""
""

Borba veka: Od Dempsija, Alija, Frejzera i Tajsona do Mejvedera i Pakjaa (VIDEO)

Vreme čitanja: 5min | sre. 29.04.15. | 08:47

Amerikanac i Filipinac ukrstiće rukavice u jubilarnom desetom meču koji će biti upisan u istoriju boksa

Kroz istoriju bilo je devet mečeva koji su nazivani „borba veka“, a subotnji okršaj u Las Vegasu između Flojda Mejvedera i Menija Pakjaa biće jubilarni deseti. Upravo je Flojd Mejveder bio učesnik poslednje „borbe veka“ pre skoro osam godina kada je ukrstio rukavice sa svojim sunarodnikom Oskarom de la Ojom

Kladionica MOZZART izbacila je kvote za ovaj meč. Mejveder je favorit sa 1,40, dok je na Pakjaa kvota 2,95. 

Izabrane vesti

Posle tog trijumfa, čovek kojeg još zovu i Novac, nanizao je devet trijumfa u istom ringu u kojem će boksovati i u subotu. On je u dosadašnjoj karijeri bez poraza uz 47 pobeda. Pakjao ima sedam pobeda više u karijeri,  ali za razliku od Mejvedera ima pet poraza i dva nerešena rezultata.

Pre nego što Amerikanac i Filipinac u subotu uđu u ring odlučili smo da napravmo retrospektivu svih mečeva koji su nosili naziv „borba veka“

1. Džek Dempsi vs Gen Tuni (22. septembar 1927. godine, Čikago)

Prva „borba veka“ vodila se između tadašnjeg šampiona Gena Tunija i izazivača Džek Dempsija u Čikagu pred više od 100.000 gledalaca. Bila je to repriza njihovog duela u Filadelfiji septembra 1926. godine, kada je Tuni bio bolji i osvojio titulu svetskog šampiona. Dvojica teškaša su i prvi put trebalo da boksuju u "gradu vetrova", ali duel je izmešten u Filadelfiju jer je Dempsi saznao da je Al Kapone njegov navijač i nije želeo da on bude umešan.

U revanšu Tani je opet uspeo da savlada Dempsija jednoglasnom odlukom sudija i na taj način odbrani titulu svetskog šampiona u teškoj kategoriji. Prihod od drugog duela iznosio je 2.500.000 dolara (današnjih 22.000.000). Dempsi je posle ovog poraza završio boksersku karijeru, dok je Tani u ring ušao još samo jednom. Obojica su članovi bokserske Kuće slavnih.

2. Džo Luis vs Maks Šmeling (22. jun 1938. godine, Njujork)

Na sledeću „borbu veka“ čekalo se skoro 11 godina. Snagu su odmerili Amerikanac Džo Luis i Nemac Maks Šmeling u Njujorku. Amerikanac je duel ušao sa rezultatom 27-0 (23 pobede nokautom), dok je devet godina stariji Nemac imao 48 pobeda (40 nokautom), 10 poraza i četiri nerešena rezultata. Iako je borba trebala da predstavlja spektakl, akteri iste bili su u senci političkog i društvenog sukoba Amerike i nacističke Nemačke.

Ovo je bio drugi duel dvojice boksera, a u prvom meču kao pobednik iz ringa izašao je Šmeling nokautom u 12. rundi.  U drugom meču na istom mestu, pred 70.000 gledalaca, trijumfovao je Luis nokautom u prvoj rundi. O tom meču između Luisa i Šmelinga snimljen je film „Džoi i Maks“ 2002. godine.

3. Džejk Lamota vs Marsel Serdan (16. jun 1949. godine, Detroit)

Ovo je bila prva „borba veka“ nakon Drugog svetskog rata. Lamota je nokautirao Serdana u prvoj rundi i tako se okitio titulom šampiona sveta u srednjoj kategoriji iako je Francuz bio favorit. Nakon ove borbe boksovali su još dva puta. U drugoj pobednik je bio Serdan, dok je treća borba završena nerešenim rezultatom.

4. Džo Frejzer vs Muhamed Ali (8. mart 1971. godine, Njujork)

Prva od tri epske borbe dva boksera. Frejzer, tada aktuelni šampion, imao je pre meča 27 pobeda i nijedan poraz, dok je Ali imao pet pobeda više. Titula svetskog šampiona bila je u Alijevom vlasništvu od 1964. do 1968. godina, ali mu je oduzeta zbog odbijanja da ode u Vijetnamski rat. Posle zabrane bavljenjem boksom, Ali se u ring vratio 1971. kada izaziva Frejzera. Duel njih dvojice bio je jedan krvavijih u dotadašnjoj istoriji. Ali nije uspeo  da povrati staru formu, bio je sporiji i teži nego ranije i Frejzer je pobedio odlukom sudija posle 15 rundi.

5. Muhamed Ali vs Džordž Forman (30. oktrobar 1974. godine, Kinšasa)

Duel „Najvećeg“ i „Velikog Džordža“ bila je prva „borba veka“ koja se održavala van SAD-a. Titula svetskog šampiona bila je u vlasništvu Formana, dok je Ali bio izazivač. Forman je do ovog duela bio neporažen i ostvario je 40 pobeda od čega čak 37 nokautom. Njegov protivnik imao je 44 pobede uz dva poraza. U borbi boksera slične građe (obojica visoka po 191 centimetra, Forman bio dve kile teži) trijumfovao je Ali nokautom u osmoj rundi. Iako je izgubio, Forman je ovaj događaj nazvao verovatno najvećim u 20. veku.

6. Muhamed Ali vs Džo Frejzer (1. oktrobar 1975. godine, Manila)

„Triler u Manili“ je najveći bokserski meč u istoriji. Bio je to treći okršaj dvojice šampiona. Posle prvog duela i pobede Frejzera, Ali se revanširao u Njujorku 1974. godine. Majstorica olimpijskih šampiona održala se u Manili na Filipinima 1. oktobra 1975. godine. Taj duel trebalo je da odluči svetskog šampiona, a titula je bila u vlasništvu Alija. Ali je savladao Frejzera posle 14 rundi i to tehničkim nokautom, jer su Frejzeru oba oka bila zatvorena. To je ujedno bio i poslednji meč dvojice legendarnih boksera.

7. Marvin Hagler vs Šugar Rej Leonard (6. april 1987. godine, Las Vegas)

Na novu borbu koja nosi epitet „borba veka“ čekalo se 12 godina. Leonard je odlučio da izazove Haglera nakon što je gledao njegovu borbu protiv Džona Mugabija. Hagler, koji je planirao završetak karijere, prihvatio je borbu sa Leonardom. Hagler je pre ovog susreta dva puta branio šampionsku titulu u srednjoj kategoriji. Sastali su se 6. aprila. 1987. godine u Las Vegasu. Leonard je pobedio kontroverznom odlukom sudija. Zanimljivo je da je Haglerov tim tražio da se engleski sudija zameni meksičkim, da bi posle meča zahtevali da se Meksikanac strpa u zatvor.

8. Majk Tajson vs Evander Holifild (28. jun 1997. godine, Las Vegas)

Drugi meč dvojice boksera sigurno će ostati upamćen mnogim ljubiteljima boksa. Tajson je u meč ušao sa učinkom od 45 pobeda i dva poraza, dok je njegov protivnik imao 33 pobede  i tri poraza. Holifild je bio vlasnik šampionske titule. U trećoj rundi borbe, Majks Tajson je ugrizao Holifilda za desno uvo i otkinuo mu deo. Tajson je diskvalifikovan i Holifild je odbranio pojas.

9. Flojd Mejveder vs Oskar de la Oja (5. maj 2007. godine, Las Vegas)

U poslednjoj „borbi veka“ sastali su se Flojd Mejveder i Oskar de la Oja. Pre ulaska u meč, Mejveder je bio neporažen na  37 borbi, dok je njegov sunarodnik imao 38 pobeda i četiri poraza. Duel dvojice boksera bio je najunosniji boks meč svih vremena sa ostvarenim prihodom od 130.000.000 dolara. Mejveder je porazio De la Hoju odlukom sudija posle 12 rundi i tako odbranio svetsku titulu u srednjoj kategoriji. 

Piše: Strahinja Jovanović

(FOTO: Action images)


tagovi

Muhamed AliMeni PakjaoMajk TajsonFlojd MejvederDžo Frejzer

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara