Ljubomir Vranješ (©Reuters)
Ljubomir Vranješ (©Reuters)

Borba za Tokio: Hrvatska i dalje strepi, navija za Francusku, Slovenija i Švedska za olimpijsku vizu

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.03.21. | 11:00

Danas u Podgorici, Monpeljeu i Berlinu poslednje utakmica kvalifikacija za najveće sportsko takmičenje na svetu. Norvežani, Francuzi i Nemci na korak do OI

Još 60 minuta drame u Podgorici, Monpeljeu i Berlinu. Traži se šest preostalih putnika na rukomentom turniru na Olimpijskim igrama u Tokiju narednog leta. Plasman su već obezbedili Danska, Španija, Egipat, Argentina, Bahrein i domaćin Japan. Pred poslednje kolo nijedna selekcija nije još matematički obezbedila plasman, ali su Norveška, Nemačka i Francuska veoma blizu da izvade vizu za najveće takmmičenje na svetu koji će narednog leta da se održi i prestonici Japana.

Najjača grupa je ona u Monpeljeu. Hrvatska se izvukla protiv Portugalije, slavila u trileru sa 25:24 i ostala u igri za Olimijske igre u Japanu. Francuska u grupi ima obe pobede i 99 odsto je u Tokiju. Trikolori ne smeju da izgube više od sedam golova razlike danas (21.00) protiv selekcije sa Iberijskog poluostrva.

Izabrane vesti

Hrvatska i dalje ne zavisi od svojih rezultata. Izabranici Hrvoja Horvata moraju da pobede Tunis (18.30), ali i da Trikolori ne izgube od Portugalaca. Kaubojima odgovara i bod u poslednjem meču grupe u Monpeljeu.

"Sigurno da su Francuzi renomirana reprezentacija i da će igrati sto odsto. Ne može jedna ekipa igrati drugačije, a pogotovo selekcija kakva je Francuska. Sigurno će protiv Portugalije da igra na maksimumu kao i protiv Tunisa u subotu“, veruje selektor Horvat koji je na tom mestu nasledio legndarnog Lina Červara.

15.45: (22,0) Alžir (25,0) Nemačka (1,01)

Norvežanima treba bod protiv autsajdera Južne Koreje, dok i Nemci neće imati težak zadatak da makar remiziraju sa Alžirom, najslabijom ekipom u Grupi 3 u Berlinu. U prestonici Nemačke u direktnom duelu Švedske i Slovenije (18.15) pada odluka o drugom putniku u Tokio. Slovenci su u subotu pegaženi od Pancera (27:36), pa put od Olimpijskih igara vodi preko svetskog vicešampiona iz Egipta početkom godine, Šveđana. Skandinavci su u petak odigrali nerešno sa Nemačkom (25:25), lako pobedili autsajdera Alžir, pa sada im bod nedostaje za Tokio.

Selektor Slovenije je Ljubomir Vranješ koji dobro poznaje svoje zemljake.

"Naravno, teško je igrati protiv svoje zemlje. Nadao sam se bismo mogli da pobedimo Nemačku kako ne bi bila tako velika utakmica protiv Švedske. Ali bio je to zaista loš dan za nas. Moramo da igramo bolju odbranu da bismo pomogli našim golmanima. Imamo još jednu šansu. Imali smo dobre rezultate protiv Švedske u poslednja dva meča, tako da se nadam da možemo da slavimo“, rekao je trener srpskog porekla koji je kratko bio i na kormilu Orlova.

18.15: (1,60) Švedska (8,00) Slovenija (2,85)

U odnosu na SP u Egiptu gde je odigrala iznad očekivanja, Švedska je jača za jednog od najboljih krila današnjice Niklas Ekberga iz šampiona Evrope Kila. Vranješ ima dobar skor kao selektor Slovenije protiv Šveđana. Prošle godine je pobeđena skandinavska selekcija na EP u Geteborgu sa 21:19, a ove godine u Egiptu na SP je bilo nerešeno 28:28. Ipak, Švedska ima ulogu favorita. Slovencima fale nekoliko važnih igrača, pre svih povređeni bek Borut Mačkovšek. Ipak, u selekciji su i dalje velika imena - Miha Zarebec, Dean Bombač, Jure Dolenac, Blaž Janc, Blaž Balagotinšek...

Podsetimo, iz sve tri grupe po dve najbolje reprezentacije idu na Olimpijske igre u Tokiju.

KVALIFIKACIJE ZA OLIMPIJSKE IGRE – 3. (POSLEDNJE) KOLO

Nedelja

GRUPA 1 (PODGORICA)

17.30: Brazil – Čile

20.00: Južna Koreja – Norveška

GRUPA 2 (MONPELJE)

18.30: Hrvatska – Tunis

21.00: Portugalija - Francuska

GRUPA 3 (BERLIN)

15.45: (22,0) Alžir (25,0) Nemačka (1,01)

18.15: (1,60) Švedska (8,00) Slovenija (2,85)

***kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za Olimpijske igreRukometna reprezentacija Francuskerukometna reprezentacija hrvatskeRukometna reprezentacija NorveškeRukometna reprezentacija SlovenijeLjubomir Vranješ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara