Rukometašice Srbije sa stručnim štabom (AFP)
Rukometašice Srbije sa stručnim štabom (AFP)

Bregar za kraj SP protiv "svoje" Slovenije: Šteta što su obe ekipe ispale iz borbe za četvrtfinale

Vreme čitanja: 6min | pon. 13.12.21. | 11:36

"Želimo da odigramo još jednu dobru utakmicu, da dokažemo i sebi i svima da smo imali neku ulogu na ovom prvenstvu", istakao je selektor Srbije

Pozitivno će biti ocenjeno učešće rukometašica Srbije na Svetskom prvenstvu, kakav god ishod bio poslednje utakmice. Jovana Risović i drugarice su u prvoj fazi srušile Poljsku i Kamerun, a zabeležile sasvim očekivan poraz protiv Rusije. Prenele su dva boda u drugi deo takmičenja, koji su otvorile pobedom prottiv Crne Gore. Potom su odigrale odličan meč protiv Francuske, ali su u završnici protiv velikog favorita propustile priliku za iznenađenje.

Sa kartom za četvrtfinale su se oprostile, pa im preostaje još da odigraju poslednji meč protiv Slovenija (18 časova), zemlje iz koje stiže naš selektor Uroš Bregar. On je u najavi završnog okršaja, morao još jednom da se osvrne na duel sa olimpijskim šampionkama Francuskinjama.

Izabrane vesti

"Kada sam još jednom pogledao utakmicu i neke segmente naše igre, mogu reći da je bilo baš dobro", naglasio je Bregar. "Šteta za početak drugog poluvremena kada smo napravili neke greške, a ipak bilo je teško jer je odbrana Francuske jako agresivna i teško je pronaći prostor za lak put do gola. Nastavili smo da pokušavamo, imali stoprocentnu šansu, promašili i Francuska je to iskoristila. Na kraju, veoma sam zadovoljan. Voleo bih kada bismo i sa Slovenijom odigrali još jedan dobar meč, jer na ovom prvenstvu smo imali smo loših 40 minuta protiv Rusije".

Slovenački stručnjak je od 2016. pa sve dok ove godine nije preuzeo našu reprezentaciju, vodio nacionalni tim zemlje iz koje potiče. Sa velikim brojem rukometašica koja će večeras istrčati na teren sarađivao je i kao trener Krima.

"O njima znam sve, ali sada je bitno kako će im se moje rukometašice suprotstaviti, kako ćemo igrati u odbrani i u napadu. Želim da odigramo još jednu dobru utakmicu. Istina je da smo i mi i Slovenija ispali iz borbe za četvrtfinale, šteta za obe ekipe, zbog jučerašnjih poraza. Želimo da odigrano još jednu dobru utakmicu, da dokažemo i sebi i svima da smo imali neku ulogu na ovom prvenstvu".

Srbija je i na prethodnom Svetskom prvenstvu imala duel sa današnjim rivalom, tada je pobeda pripala našoj selekciji - 29:27. Zbog selektora će sigurno danas biti bolje upoznata sa igrom protivnika, nego što je to bilo tada...

"Do sada je na ovom takmičenju najbolji igrač slovenačke reprezentacije golman Amra Pandžić jer je na svakoj utakmici konstantna i baš dobro brani, zatim Ana Gros koja je jedna od najboljih desnih bekova na svetu. Stanko i Nina Zulič su veoma dobro uigrane, dugo igraju zajedno. Imaju dva korektna pivota, Beganović i Ljepoju, mlada krila. Doprinos ekipi je i naturalizovana Liza Omoregi koja igra u Bukureštu. Prednost Slovenije u ovom slučaju je što njihove igračice igraju Ligu šampiona, što kod nas nije slučaj, kod nas igra samo Jovana Risović".

Naša selekcija je u utakmici protiv Francuske, kao i u prethodnoj, sa Crnom Gorom pokazala mnogo toga pozitivnog.

"Kada pričamo o karakteru, bilo je teško i protiv Poljske kada su oni došli na gol razlike i imali sedmerac, pa je Kristina Graovac odbranila, pogurala nas i pobedili smo na kraju. Protiv Crne Gore smo se borili i bili hladne glave poslednjih deset minuta i uradili ono što smo se dogovorili. A što se utakmice sa Francuskom tiče - znamo ko su, znamo koliko su jaki u odbrani i brzi u kontranapadu, kao i da imaju veliki kvalitet. Baš želim da odigramo još jednu dobru utakmicu. U takmičarskom smislu ona ne znači, jer su obe ekipe ispale iz daljeg takmičenja, ali ipak to nije prijateljska utakmica. Znam i da njihov selektor, Dragan Adžić želi da nas pobede, kao i kakva je njihova filozofija i na kraju očekujem jedan dobar meč", zaključio je selektor Bregar.

Jovana Risović (AFP)Jovana Risović (AFP)

Na prethodnu utakmicu se osvrnula i golman Jovana Risović, koja je imala sjajne odbrane na golu, ali nije ipak na kraju mogla da spreči poraz.

"Sad kad su se slegli utisci videle smo kako smo odigrale fenomenalno. Mislim da smo 56 minuta odigrale perfektno. Ta četiri minuta se nismo najbolje snašle u napadu, postojao je pad koncentracije i verovatno umor pred kraj. One su veoma iskusna ekipa, već sam rekla da su aktuelni olimpijski šampioni i takva ekipa zna šta u određenim trenucima treba da uradi. Ali zaista smatram da nemamo za čim da žalimo, fenomenalno smo odigrale ceo meč. U fazi odbrane odigrale smo najbolju do sad utakmicu u proteklom periodu i nemamo za čim da žalimo".

Odbranama je davala veliku sigurnost saigračicama.

"Moramo da pomognemo jedne drugima, pogotovo su mi protiv Francuske polakšale posao u fazi odbrane kada su igrale jako čvrsto, zatvarale su sve što su mogle i stizale. Samim tim ti šutevi nisu bili stoprocentni i zaista mi je to mnogo značilo. Sa druge strane u određenim trenucima kada je kontranapad ili zicer i kad odbranim, dajem vetar u leđa ekipi da se podigne još više, a to je funkcionisalo fenomenalno i sa moje i sa njihove strane".

Risovićeva igra u slovenačkom Krimu, tako da baš kao i selektor, dobro poznaje protivnice.

"Mislim da igraju veoma lepo i dobro. Samo nije bila takva poslednja utakmica sa Poljskom, njihovo najlošije izdanje na prvenstvu. Svakako da neće biti lako, to nam je poslednja utakmica i znači nam da pobedom zatvorimo krug. Ja bih to stvarno volela, jer smo zaista odigrale dobro ovo prvenstvo. Imali smo sjajnih partija i trenutaka, tako da bih volela da završimo sa pobedom. Treniram sa većinom tih devojaka... Borbene su, imaju sistem, imaju jasan cilj, konkretne su tako da stvarno mislim da neće biti lako. Utakmica će biti zanimljiva, nadam se lepa za gledanje i svakako da nećemo odustati pre početka jer meč nema značaj za prolaz u četvrtfinale - sigurno ćemo dati sve od sebe.Poznajemo se međusobno i pre nego što sam otišla u Krim imale smo priliku da igrom slučaja igramo mnogo puta u grupi na velikim takmičenjima, tako da poznajemo jedni druge veoma dobro. Naš selektor je bio i selektor Slovenije, tako da će zbog toga biti još zanimljivije. Ako uspemo da zatvorimo bekovsku liniju i igramo čvrsto u odbrani i uspemo da damo neke lake golove iz polukontre ili kontranapada mislim da će nam biti mnogo lakše", podvukla je Risovićeva.

Posle današnjih mečeva, prve dve ekipe će otići u četvrtfinale, a ostale će završiti takmičenje. Timovi koji budu na trećoj poziciji u grupi će biti rangirani od 9. do 12. mesta, a oni koji budu četvrti od 13. do 16. pozicije. Ako imaju isti broj bodova, gledaće se gol razlika u drugoj fazi takmičenja, pa onda broj postignutih golova. Ako je i to isto, onda će se ragirati po učinku iz prve faze - prvo po broju bodova, onda će se gledati gol razlika, pa broj postignutih pogodaka.

Za sada su plasman u četvrtfinale izborile selekcije Danske, Brazila, Španije i Nemačke iz treće i četvrte grupe, koje su završile drugu fazu juče. Iz naše grupe sigurno odlaze dalje Fransuka i Rusija, samo će se u međusobnom okršaju videti ko sa kog mesta. Najneizvesnije će biti u grupi 2 gde se za dva mesta bore Holandija, Norveška i Švedska.

SVETSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠICE (ŠPANIJA), DRUGA FAZA - 3. KOLO

Ponedeljak

GRUPA 1

15.30: (2,05) Poljska (8,00) Crna Gora (2,05)

18.00: (1,65) Srbija (8,00) Slovenija (2,70)

20.30: (4,00) Rusija (8,50) Francuska (1,35)

GRUPA 2

15.30: (3,15) Portoriko (8,50) Kazahstan (1,50)

18.30: (1,05) Švedska (18,0) Rumunija (13,0)

20.30: (4,40) Holandija (9,00) Norveška (1,30)



tagovi

Uroš BregarRukometašice SrbijeSvetsko prvenstvo za rukometašice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara