Đorđe Lazić (©Starsport)
Đorđe Lazić (©Starsport)

Breša nokautirala Radnički - ide na Novi Beograd u Ligi šampiona! Podvig Vujasinovića i “grupa smrti” za Jug

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.09.23. | 21:08

Dubrovčani se izborili da igraju sa Pro Rekom i Olimpijakosom...

Više nema nedoumica, kompletiran je spisak učesnika grupne faze Lige šampiona. Srbija će imati dva predstavnika - Novi Beograd i Crvenu zvezdu, kragujevački Radnički nije uspeo da im se pridruži. Iako je igrao na dobro poznatom terenu pred ispunjenim tribinama i imao organizovanu podršku, poklekao je u odlučujućoj utakmici protiv Breše - 15:8.

Kvalifikacije su gotove, poznato je svih 16 klubova koji će činiti društvo najboljih na Starom kontinentu. Pored Crvene zvezde i italijanskog kluba plasman u elitu su izborili dubrovački Jug i Vuljagmeni, čiji kormilar je Vladimir Vujasinović. Velikih iznenađenja nije bilo, samo se Hanover od prošlosezonskih učesnika Lige šampiona nije plasirao u grupnu fazu. 

Izabrane vesti

Radnički je dobio ono čemu se nadao pred početak turnira - priliku da u poslednjem kolu protiv Breše igra za Ligu šampiona. Kragujevčanima je bio neophodan trijumf kako bi bili pobednici grupe, ali u derbiju nisu bili ni blizu. Breša je diktirala tempo, nametnula ritam koji joj odgovara i potvrdila da pripada najkvalitetnijem klupskom takmičenju. 

Italijanski tim nije ni trebalo da igra kvalifikacije, tu se našao jer nije bio spreman da plati potrebnu svotu novca za direktno učešće, koje je Breši obezbedio Pro Reko osvajanjem nove evropske titule. Sabadelj je profitirao, a Alesandro Bovo i sa drastično promenjenim sastavom u odnosu na prethodne sezone demonstrirao da je i te kako sposoban da u kratkom roku stvori konkurentan tim bez zvezda i utegne ga. 

Nije tim Uroša Stevanovića imao odgovor na zonu, neretko je pogrešno postavljao blokove. Pogrešna ruka bila je podignuta u vazduh, strana za šut ostavljana... Stefan Todorovski bio je na vetrometini, nemoćan je bio kada se neko od protivničkih igrača iz spoljne linije odluči na šut. Samo je pogledom uspevao da isprati loptu. U nastavku je šansu dobio i perspektivni čuvar mreže Radosav Virijević, no već je bilo prekasno da bi se nešto promenilo. 

Brešini najiskusniji igrači odigrali su bez greške najbitniju utakmicu u kvalifikacijama. Vinčenco Dolče i Vinčenco Rencuto, kao i američki reprezentativac Maks Irving su donosili dobre odluke u napadu, bili su strpljivi, čekali da ruka u bloku padne ili golmani kragujevačkog kluba počnu da tonu. Ogroman posao odradio je i srpski centar Đorđe Lazić. Izbacivao je bekove Radničkog, donosio situacije sa igračem više i iznudio peterac. Ali, u finišu zaradio i crveni karton.

Kada italijanski tim i nije bio ubedljiv u fazi odbrane, tu je bio crnogorski golman Petar Tešanović da izvadi fleke. Na muke ga je najčešće stavljao Miroslav Ranđić, a problem za Kragujevčane bio je što levoruki šuter Lazar Vićković nije bio produktivan kao u prethodnim utakmicama kada je umeo da spakuje i do šest golova. Radnički je izuzetno loše koristio situacije sa igračem više i to ga je, uz slabu igru u odbrani, koštalo prohodnosti u grupnu fazu elitnog takmičenja. 

Breša je sa četiri pobede ušla u glavni žreb, a u prvoj fazi protivnici italijanskog kluba biće Novi Beograd, Sabadelj i Steaua iz Bukurešta. Što se drugih grupa tiče, Crvenoj zvezdi su rivali Ferencvaroš, Jadran Herceg Novi i splitski Jadran, Vladimir Vujasinović će u konkurenciji Barselonete, Marselja i Špandaua pokušati da napravi novi podvig sa Vuljagmenijem, dok je dubrovački Jug završio u “grupi smrti” - igraće protiv Pro Reka, Olimpijakosa i Dinama iz Tbilisija.

Liga šampiona ostala je nedosanjani san za Radnički, a kragujevački klub će međunarodnu odiseju nastaviti u LEN Kupu Evrope. I neće biti jedini srpski tim u drugorangiranom evropskom takmičenju, nastupiće i Partizan, Šabac i valjevski Valis.

RASPORED KVALIFIKACIONIH UTAKMICA ZA LIGU ŠAMPIONA: 

GRUPA A (HANOVER): 

Četvrtak

Honved - Crvena zvezda 7:10

Hanover - Barselona 9:11

Petak

Barselona - Crvena zvezda 9:14

Hanover - Apolon 11:10

Subota 

Barselona - Honved 9:8

Crvena zvezda - Apolon 12:10

Apolon - Honved 11:10

Hanover - Crvena zvezda 6:14

Nedelja

Barselona - Apolon 12:11

Hanover - Honved 13:12

GRUPA B (KRAGUJEVAC): 

Četvrtak

Duizburg - Noazi la Sek 8:17

Radnički - Primorac 12:12, petercima 5:4

Petak

Breša - Duizburg 11:4

Primorac - Noazi la Sek 10:16

Subota

Duizburg - Radnički 8:13

Noazi la Sek - Breša 9:10

Breša - Primorac 11:3

Radnički - Noazi la Sek 13:10

Nedelja

Primorac - Duizburg 16:10

Radnički - Breša 8:15

GRUPA C (ORADEA): 

Petak

Vuljagmeni - Ortiđa 12:8

Oradea - Primorje 7:10

Subota

Primorje - Vuljagmeni 12:14

Oradea - Ortiđa 7:14

Nedelja

Ortiđa - Primorje 16:14

Oradea - Vuljagmeni 5:14

GRUPA D (DUBROVNIK): 

Petak

Jug - Dinamo Bukurešt 16:4

OSC Budimpešta - Turkoan 5:10

Subota

Jug - Turkoan 17:8

OSC Budimpešta - Dinamo Bukurešt 20:9

Nedelja

Dinamo Bukurešt - Turkoan 8:14

Jug - OSC Budimpešta 14:10


tagovi

VK BrešaVK RadničkiLiga šampiona u vaterpoluUroš StevanovićAlesandro BovoĐorđe LazićStefan TodorovskiLazar VićkovićMiroslav RanđićVinčenco DolčeVinčenco Rencuto

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara