Tijana Bošković i Gabi Gimaraeš (©Mozzart Sport)
Tijana Bošković i Gabi Gimaraeš (©Mozzart Sport)

Cela Srbija navija da zasija ponovo svetsko zlato! Danas je u Apeldornu dan za pobedu

Vreme čitanja: 4min | sub. 15.10.22. | 08:35

Odbojkašice kreću u odbranu trona večeras od 20 časova protiv Brazila (Sport klub 1, RTS 1)

Cela nacija biće večeras uz odbojkašice Srbije. Sve je spremno za veliko finale i napad na svetski tron. Dominatno su koračale od holandskog Arnema, preko Lođa i Gljivica, sve do Apeldorna. Surovo su rušile protivnike pred sobom kao domine. Jedan po jedan rival je morao da pruži ruku i prizna im da su bolje. Ukoliko večeras u istoj situaciji bude i Brazil, to će značiti da su ponovo najbolje na svetu!

Moćne Srpkinje iza sebe imaju 11 pobeda, a u napad na 12. krenuće od 20 časova u holandskom Apeldornu. Pokušaće da dođu do druge uzastopne svetske titule i tako spreče protivnice da prvi put u istoriji osvoje planetarni šampionat.

Izabrane vesti

Možda se pred početak takmičenja nisu najveće šanse davale ovim ekipama za plasman u finale, ali i jedan i drugi tim je zasluženo dobio priliku da se bori za zlato. Santarelijeve izabranice nijednom nisu poklekle, dok je četa koju vodi Ze Roberto doživela jedan poraz od Japana u grupnoj fazi. Srbija je u polufinalu slavila protiv olimpijskih šampionki Amerikanki, a Brazil je zaustavio evropske prvakinje Italijanke.

Srpkinje su u miru i tišini krenule na Svetsko prvenstvo 21. septembra. Nisu davale velika obećanja, bile su kao i uvek čvrsto na zemlji. Znale su da mogu do medalje, potajno su se nadale da ona ponovo može da bude najsjajnija. Trenutno u džepu imaju srebro, što predstavlja svakako ogroman uspeh. Mada, sve što su do sada pokazale daje im za pravo da se nadaju zlatu.

20.00: (1,90) Brazil - Srbija (1,80)

Pobeđivale su i kad nisu bile na visini zadatka, vraćale su se i kad su gubile, a kad je motivacija bila na najvećem nivou - onda su kao uragan nosile sve po terenu. Njihovu snagu osetila je prvo Kanada, a onda Bugarska, Nemačka, Kazahstan i Amerika u prvoj fazi. Po istom principu su nastavile i protiv Poljske, Dominikanske Republike, Tajlanda i Turske. Položile su pretežak ispit na prvoj eliminacionoj utakmici i tada potvrdile da im ne smeta ni dramatična završnica, ni 10.000 protivničkih navijača, ni protivnik koji igra odbojku kao nikada pre... Pobedile su Poljsku tada - 3:2, a onda dan kasnije još jednom presudile Amerikankama. U četvrtak su spakovale kofere i iz Gljivica krenule put Holandije, tačnije Apeldorna gde se igra završnica.

Sledeći je Brazil, koji nije morao da putuje jer je i četvrtfinale i polufinale igrao na istom mestu. To je tim s kojim se nikada Srbija nije sudarila u najvažnijim utakmicama na velikim takmičenjima. Imali su međusobni duel u grupi prošle godine na Olimpijskim igrama, sreli su se u prvoj rundi prethodnog Svetskog prvenstva 2018, baš kao i na istom takmičenju četiri godine ranije. U Tokiju su Karioke odnele trijumf, na prošlom SP je naša selekcija slavila, a na pretprošlom Brazil.

Detalj sa duela u Ligi nacija (FIVB)Detalj sa duela u Ligi nacija (FIVB)

Ove godine već dva puta su im se spajali putevi u Ligi nacija. U ligaškom delu protivnik je upisao maksimalnu pobedu, a u polufinalu je dozvolio Srbiji jedan set. Tada Santareli nije imao na raspolaganju kapitena Tijanu Bošković, a sada sa njom u sastavu može da se nada pozitivnom ishodu.

Boškovićeva je na ovom prvenstvu samo potvrdila sve što se odavno o njoj priča. Pred polazak je dobila i kapitensku traku, pa je još ponosnije koračala kroz takmičenje i dovodila rivale do ludila. Sjajno se snalazi u toj liderskoj ulozi, a odlično je prate i saigračice. Uspevao je Italijan svaki put da pronađe dobitnu postavu i da izvuče pobedu čak i kad su bile neke teže situacije.

Veliki deo posla do sada je završila Bojana Drča, koja je odlično dirigovala igrom. Ogromne zasluge idu na račun Jovane Stevanović, Brankice Mihajlović, Bianke Buše, Maje Aleksić, a onda i svih ostalih devojaka. Od ovih najiskusnijih se očekuje da večeras povuku protiv veoma opasnog tima.

Brazil je protiv Italije u polufinalu zabeležio čak 21 poen iz bloka. Taj podatak dovoljno govori koliko su dobre u tom elementu, pa je na našim devojkama da pokušaju nekako da ih nadmudre na mreži. Deset uspešnih blokova je protiv Azurina imala Karolina Da Silva!

Igraju timski, popunjene su dobro na svim pozicijama, a lider je čuvena Gabi Gimaraeš. Na klupskoj sceni ove godine Santareli za nju nije imao lek, jer je njegov Koneljano gubio od Vakifbanka, ali sigurno da sada ima dovoljno prikupljenih informacija kako bi se napokon radovao...

Tijana Bošković ili Gabi Gimaraeš? Santareli ili Ze Roberto? Srbija ili Italija?

Saznaćemo večeras oko 22 časa, kada na teren padne poslednje lopta, a jedna ekipa doživi trans...

SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE

ČETVRTFINALE

Utorak

Gljivice

SAD - Turska 3:0 (25:22, 25:15, 25:20)

Srbija - Poljska 3:2 (21:25, 25:21, 25:19, 24:26, 16:14)

Apeldorn

Italija - Kina 3:1 (25:16, 25:22, 13:25, 25:17)

Brazil - Japan 3:2 (18:25, 18:25, 25:22, 27:25, 15:13)

POLUFINALE

Sreda

Gljivice

SAD - Srbija 1:3 (21:25, 20:25, 25:17, 23:25)

Četvrtak

Apeldorn

Italija - Brazil 1:3 (23:25, 25:22, 24:26, 19:25)

FINALE

Subota - Apeldorn

20.00: (1,90) Brazil - Srbija (1,80)

za treće mesto

16.00: (1,55) Italija - SAD (2,29)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

ženska odbojkaška reprezentacija Srbiježenska odbojkaška reprezentacija BrazilaSvetsko prvenstvo u odbojciSvetsko prvenstvo za odbojkašice 2022

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara