(©Reuters)
(©Reuters)

Četiri skakaonice - alpski Boksing dej u nastavcima: Spoj tradicije, zabave i prazničnih mirisa

Vreme čitanja: 7min | sre. 28.12.22. | 08:59

David Kubacki u poteri za drugim “Zlatnim orlom”, najžešća konkurencija mu Anže Lanišek iz Slovenije

Mundijalska fešta je završena, zvuk bubnjeva u Argentini se stišava, prošao je i Boksing dej i Ostrvo ne treperi kao prethodna dva dana. I kada je godina na izmaku, kada se čini da je došlo doba da svugde sport utihne - osim u Premijer ligi, tamo lopta nikada ne miruje - na četiri lokacije u podnožju Alpa počinje luda zabava. I zasenjuje Novu godinu, a ujedno je i najavljuje.

Kao pucanj za start sprinterske trke gong se čuo u Oberstdorfu. Tišina je razbijena, a reke ljudi ponovo su se slile u nemački gradić. I to je samo početak desetodnevnog hodočašća, praznične avanture i euforije, ali i dela godine kada se zaljubljenici u zimske sportove osećaju kao deca, jer startuje - Novogodišnja turneja.

Izabrane vesti

Malo fudbala, još manje košarke, mnogo snega - doduše, isključivo na ekranu - i ića i pića u izobilju. I turneja “Četiri skakaonice”. Svet se menja, obrisi tradicije ostaju, a Novogodišnja turneja to jeste. Tradicija. Kao i Boksing dej. Stigao je deo godine kada ski-skokove svi prate, makar rekreativno. Čisto da se podsete nekih davnih dana kada nisu postojala čuda tehnologije, kada nije sve bilo nadohvat ruke i to je bila najbolja zanimacija dok u pozadini pucketa vatra. 

A, ove godine će Novogodišnja turneja biti u punom sjaju, biće baš kao nekada. Kako je svi pamte. Bez praznih mesta na tribinama i neprijatne tišine, pošto su posle dve godine restriktivne mere ukinute. Navijači se vraćaju, tribine će biti krcate, opet će panorame četiri grada bojiti austrijske, nemačke, poljske, slovenačke zastave... Vijoriće se u podnožju skakaonica, a novog šampiona će, pored “Zlatnog orla” u Bišofshofenu dočekati popaljene baklje.

(©Reuters)(©Reuters)

Novogodišnja turneja ponovo dobija smisao, karata za takmičenje u Oberstdorfu više nema. Igla neće imati gde da padne, nakrcaće se 25.000 duša da isprati “povratak” ski-skova i da dozu šmeka za koju je turneja bila osiromašena. Kako u Oberstdorfu, tako će biti i u Garmiš-Partenkirhenu, Inzbruku i Bišofshofenu. Pandemija nije “ubila” prazničnu čaroliju, iskra nije ugašena, vatra se razbuktala.

“Skijaški skokovi nisu izgubili na popularnosti, fascinacija je i dalje prisutna. Sjajno je što ponovo možemo da skačemo pred navijačima. To motiviše skakače, organizatore, volontere kojih će biti preko 700 u Oberstdorfu. Zaista se radujem skokovima na Šatenbergu”, rekao je Gajger, predsednik Skijaškog kluba Oberstdorf. 

KARL GAJGER OSVAJA NOVOGODIŠNJU TURNEJU - KVOTA 25,0

Zbilja, sve je kao pre... Praznična groznica drma Austriju i Nemačku, kao i ostatak sveta. I oni ravnodušni će makar prvog dana junuara, dok se oporavljaju uz domaću čorbu, rusku salatu i sarmu, odvojiti oko i zaviriti u turneju “Četiri skakaonice” da vide ima li kog poznatog lica. A i ako nema, da se prisete asova poput Janea Ahonena, Adama Mališa, Gregora Šlirencauera, Sigurda Petersena, Svena Hanavalda, Tomasa Morgenšterna, Martina Šmita i drugih, i da pripovedaju kako je bilo u njihovo vreme. Da ovo sada nije to - to, da nema taj šmek - i uistinu konkurencija jeste slabija - a poneko da se priseti i kako je po snegu išao deset kilometara do škole. Jer takve priče su nezaobilazne.

Navijači će se vratiti na tribine, sve ostalo je isto. Počev od rasporeda, preko formata takmičenja, do nagrada i emitera prenosa. Dok se u većini sportova teži ka promenama - one najčešće nisu donele boljitak sportu kao sportu, nego njemu kao biznisu i industriji - na Novogodišnjoj turneji se drže tradicije. Austrijanci i Nemci su u ski-skokovima, kao Britanci po pitanju fudbala, zakleti protivnici novotarija. Nema improvizacije i pilot projekata, termini su ustaljeni. Na prelasku iz stare u novu godinu nižu se skokovi u Oberstdorfu i Garmiš-Partenkirhenu u nemačkom delu turneje, odnosno u Inzbruku i Bišofshofenu, u Austriji.

(©Reuters)(©Reuters)

I donekle je Novogodišnja turneja i zbog ustaljenog, specifičnog sistema koji je izuzetno surov dobila na popularnosti. Jače od sedam decenija i prvog takmičenja kada je Sep Bradl bio pobednik skokovi su magnet za navijače. Najbolji letači bez krila će četiri puta prolaziti kroz kvalifikacije koje su uvod u glavnu seriju i u njima 50 takmičara stiče prohodnost, i automatski se formira 25 parova. Pobednici duela i pet “laki luzera” nastavljaju bitku, gubitnici mogu da se oproste od “Zlatnog orla”, jer “Četiri skakaonice” ne tolerišu lošu seriju. Jedan kiks i - otpisani ste.

Što važi za prvu stanici - Oberstdorf, važi i za poslednju - Bišofshofen. Od prvog leta do velikog finala na Badnji dan prenosi skokova sa Novogodišnje turneje biće emitovani na Eurosportu, kao i specijalne emisije sa skakačima koji su pisali istoriju na “Četiri skakaonice”. 

RJOJU KOBAJAŠI OSVAJA NOVOGODIŠNJU TURNEJU - KVOTA 40,0

A, šta kaže istorijat? 

Najviše generalnih pobeda na turneji imaju: Finci, Nemci i Austrijanci. Takmičari iz dve države zadužene za organizaciju, kao i iz Zemlje 1.000 jezera su u 16 navrata osvajali titulu. U Austriju je otišla prva, takođe drži i rekord po broju vezanih - čak sedam. Pored Sepa Bradla, vlasnika prve titule, najznačajniji skakači su Sven Hanavald, Jane Ahonen i Jens Vajsflog.

(©Reuters)(©Reuters)

“Promenio” je Sven Hanavald Novogodišnju turneju, prvi je leteo do grend slema. U sezoni 2001/2002 je bio prvi na sve četiri skakaonice, izveo je najkvalitetnije letove - kombinovano dužinski i estetski - i uradio ono za šta se pola veka činilo da je nemoguće. Podizao je male globuse redom u Oberstdorfu, pa Garmišu, zatim Inzbruku i na koncu Bišofshofenu, gde mu je uručen prvi i jedini “Zlatni orao”. Probio je led na Alpima, utabao snazu, a korake koji su se ucrtali u snegu sledili su Kamil Stoh i Rjoju Kobajaši. Japanac umalo i dva puta. 

Poljak je tri puta preleteo konkurenciju, izjednačio se sa Helmutom Reknagelom i Bjernom Virkolom, i nastaviće da sanja dostignuće Jensa Vajsfloga. Nemac je četiri puta bio najbolji na Novogodišnjoj turneji i ispred njega je jedino - Jane Ahonen. Finac je pet puta podizao “Zlatnog orla” i za sada se ne nazire skakač koji bi mogao da ga skine sa pijedestala. Ali, kada je Sven Hanavald učinio “nemoguće”, doći će i dan kada će Jane Ahonen dobiti društvo na vrhu. 

TIMI ZAJC OSVAJA NOVOGODIŠNJU TURNEJU - KVOTA 80,0

Tri najdominantnije države u ski-skokovima duže vreme nisu u vrhu, “Četiri skakaonice” postale su poprište bitke između Poljaka i Japanaca. I ako je suditi po rezultatima u poslednje vreme, opet će voditi bitku. No, imaće i jednoga “uljeza”. Iz zemlje koja je označila kraj austrijske tiranije.

Poslednjih šest pehara završilo je ili na vrhovima zapadnih Karpata ili Fidžiju. Na semaforu Novogodišnje turneje stoji: Poljska - Japan 4:2.

(©Reuters)(©Reuters)

Rjoju Kobajaši doneo je oba “Zlatna orla” u Zemlju izlazećeg sunca i tako počeo da gradi status nalik onom kakav imaju Norijaki Kasai - ima 50 godina i ne namerava da se povuče - i Kazujoši Funaki, dok je za Poljsku tri titule osvojio Kamil Stoh, a jednu - David Kubacki

Upravo je David Kubacki prvi favorit da na Badnji dan podigne novog “Zlatnog orla”, međutim, imaće strašnu konkurenciju u Anžeu Lanišeku... 

Pretvorila se tekuća sezona u nadmetanje Davida Kubackog i Anžea Lanišeka. Poljak je upisao četiri pobede, Slovenac jednu manje. Kubacki je još dvaput bio na podijumu i od prvog skoka u Visli, na domaćem terenu, nosi žutu majicu u Svetskom kupu, dok se Lanišek još u tri navrata peo na pobedničko postolje. 

Izbili su u prvi plan pred Novogodišnju turneju, Lanišek mašta o dostignuću sunarodnika Petera Prevca, koji je skinuo krunu Austrijancima - pre njega vezali sedam titula, osvajali ih Volfgang Lojcl, Andreas Kefler, Tomas Morgenštern, Gregor Šlirencauer, Tomas Dithart i Štefan Kraft - i nekoliko godina unazad odlično skače na turneji. Ali, i dalje nama pobedu. Dok David Kubacki na dve skakaonice drži rekord.

REKORDI SKAKAONICA: 

Oberstdorf - Sigurd Petersen (143,5m)

Garmiš-Partenkirhen - David Kubacki (144m)

Inzbruk - Mihael Hajbek (138m)

Bišofshofen - David Kubacki (145m)

Samo jedanput ove sezone pobedu u individualnom takmičenju nisu odneli David Kubacki ili Anže Lanišek. Bilo je to drugog dana takmičenja u Ruki kada su u decimalu bili poravnati Halvor Egner Granerud i Štefan Kraft. Što jeste retkost, ali bilo je i zanimljivijih slučajeva. Jane Ahonen i Jakub Janda su pre 17 godina imali identičan broj bodova na kraju Novogodišnje turneje i podelili su titulu.

Tako nešto će se, ipak, teško ponoviti. 

Zbog svega viđenog ove sezone miriše na prekid poljsko-japanskog rata i otvaranje novog fronta na turneji “Četiri skakaonice”. Između Slovenaca i Poljaka. Matematika im daje najeveće šanse da podignu “Zlatnog orla”, gotovo nezamislivo je da se nijedan ne nađe makar na podedničkom postolju po podvlačenju crte u Bišofshofenu, ali svašta je turneja umela da ponudi.

(©Reuters)(©Reuters)

Da je nezavisna od sezone najbolje zna Tomas Dithart. Priredio je jedno od najvećih iznenađenja - ako ne i najveće - na Novogodišnjoj turneji. Od tada je prošla bezmalo puna decenija... Možda je kucnu čas za novo? 

Čudo neće biti ako Davidu Kubackom i Anžeu Lanišeku računicu pokvari Rjoju Kobajaši, Štefan Kraft, Halvor Egner Granerud, Kamil Stoh ili Pjotr Žila, pa ni Mihael Hajbek koji proživljava novu mladost - Bergizel u Inzbruku je “njegova” skakaonica - već kada bi “oživeli” Finci ili baklje u podnožju bile popaljene zbog Pavela Vaseka ili Kristofera Eriksena Sundala

Ako negde tako štogod može da desi, može na mestima gde stanuje praznična čarolija - na turneji “Četiri skakaonice”. 

A, magija i “deset svetih dana” u zimskim sportovima kreću - danas! 

gallery

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”: 

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

28. decembar - kvalifikacije (16.30)

29. decembar - takmičenje (16.30) 

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

31. decembar - kvalifikacije (14.00)

1. januar - takmičenje (14.00) 

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

3. januar - kvalifikacije (13.30)

4. januar - takmičenje (13.30) 

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

zimski sportoviski skokoviSvetski kup u ski skokovimaČetiri novogodišnje skakaoniceČetiri skakaoniceturneja četiri skakaoniceDavid KubackiAnže LanišekRjoju KobajašiŠtefan Kraft

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara