Vasilije Radović (©European Water Polo Championship 2024)
Vasilije Radović (©European Water Polo Championship 2024)

Čudo u Dohi: Tešanović skinuo pet peteraca! Crnoj Gori penal-drama protiv Amerike

Vreme čitanja: 3min | pon. 05.02.24. | 16:50

Scenario po ukusu Srbije na Svetskom prvenstvu u vaterpolu

Uveliko je Petar Tešanović jedan od najboljih golmana sveta, ali ono što je uradio na planetarnom šampionatu viđa se često koliko i Halejeva kometa. Čuvar mreže vaterpolo reprezentacije Crne Gore u osnovnom delu meča skinuo je dva petarca, a u penl-seriji još tri! Čudo u Dohi i pobeda Ajkula nad Amerikom – 11:11, petercima 5:4.

Po ko zna koji put poslednjih godina Petar Tešanović junak je Crne Gore. Ponovo je vadio fleke. Imao je 12 odbrana i dok drama nije dostigla vrhunac odbranio udarac Aleksa Bouvena u trećoj, a zatim i Maksa Irvinga u četvrtoj deonici. Umnogome je doprineo da Amerikanci ranije ne dođu u situaciju da pucaju za vođstvo, da bi u raspucavanju začarao mreže. Ponovo je ukrotio udarce igrača koje je čitao kao knjigu pre ruleta, a na spisak žrtava dodao je i Rajdera Doda.

Izabrane vesti

Čuvar mreže italijanske Breše je penal-seriju preokrenuo u korist Crne Gore. Nije dobro počelo, jer je Aleksa Ukropina uzdrmao prečku, potom je i centar Miroslav Perković silovito tukao u stativu. Drmusala se konstrukcija gola pred kojim su stajali Dru Holand i Adrijen Vajnberg. Šuteri su popuštali pod pritiskom, Petar Tešanović dobijao na samopouzdanju, iz serije u seriju rastao je među stativama.

Dok je činio čuda, Vlado Popadić, Draško Brguljan i Stefan Vidović dva puta tresli su mrežu, a onda je za kraj Petar Tešanović hipnotisao Maksa Irvinga, koji je odigrao meč za zaborav. Ajkule su odnele dva boda, Amerikancima je za poraz pripao jedan, a najzadovoljnija može dan bude – Srbija. Scenario po ukusu za ekipu Uroša Stevanovića, jer sada su u prednosti uoči mečeva odluke u grupnoj fazi Svetskog prvenstva.

Američki selektor Dejan Udovičić ima za čime da žali, imao je njegov tim u osnovnom delu napad za pobedu i – uprskao. Hanes Dobe prodao je loptu, poslao je loš pas i Crna Gora je došla u poziciju da može da trijumfuje i pre peteraca, međutim, šest sekundi pre kraja posle tajm-auta Vladimira Gojkovića, izblokiran je udarac Marka Mršića. Nije provukao loptu dalje od Luke Kupida.

Moglo je da ode na obe strane, pogotovo na crnogorsku, jer su Ajkule krajem trećeg kvartala imale dva gola prednosti posle preciznog hica Miroslava Perkovića. U visokim procentima su do tada realizovale igrača više, davali su golove iz igre Dušan Matković, Vlado Popadić, Aleksa Ukropina… Punio je sve kolone Vasilije Radović, ali je na suprotnoj strani neverovatne šuteve izvlačio Aleks Bouven.

Nekadašnji igrač Partizana bombardovao je sa distance. Dao je šest golova, više nego ostatak tima. Jedini put kada je iz igre promašio, dobrano je uzdrmao stativu. Ali, posle svega najupečatljiviji detalj biće promašeni peterci… Zajedno sa Rajderom Dodom, stelcem dva gola u finišu – prvo pogodio dijagonalu, zatim i bliži ugao sa nezgodne strane – doveo je Amerikance u poziciju da trijumfuju, međutim, nju je protraćio Hanes Dobe.

SVETSKO PRVENSTVO U DOHI ZA VATERPOLISTE:

GRUPA A

Ponedeljak

Južna Afrika – Španija 5:21

Hrvatska – Australija 13:8

Sreda

11.30: Australija – Južna Afrika

17.00: Španija – Hrvatska

Petak

11.30: Australija – Španija

14.00: Južna Afrika – Hrvatska

GRUPA B

Ponedeljak

Kina – Grčka 6:24

Brazil – Francuska 11:16

Sreda

07.00: Francuska – Kina

08.30: Grčka – Brazil

Petak

17.00: Grčka – Francuska

18.30: Brazil – Kina

GRUPA C

Ponedeljak

Japan – Srbija 10:17

Crna Gora – SAD 11:11, petercima 5:4

Sreda

10.00: SAD – Japan

15.30: Srbija – Crna Gora

Petak

07.00: Crna Gora – Japan

15.30: Srbija – SAD

GRUPA D

Ponedeljak

Italija – Kazahstan 33:3

Rumunija – Mađarska 8:15

Sreda

14.00: Kazahstan – Rumunija

18.30: Mađarska – Italija

Petak

08.30: Kazahstan – Mađarska

10.00: Rumunija – Italija

***kvote su podložne promenama



tagovi

Dejan UdovičićVladimir GojkovićVaterpolo reprezentacija Sjedinjenih Američkih Državavaterpolo reprezentacija Crne GoreSvetsko prvenstvo u vaterpoluPetar Tešanović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara