(©Reuters)
(©Reuters)

Čudo u Singapuru: Sains prekinuo Verstapenov pobednički niz

Vreme čitanja: 3min | ned. 17.09.23. | 16:36

Prvi kiks Red Bula ove sezone i pobeda ekipe Ferarija

Iznenađenje u Singapuru – Maks Verstapen nije pobedio! Karlos Sains je za volanom Ferarija došao do drugog trijumfa u karijeri, a na podijumu su mu se pridružili Lando Noris (Meklaren) i Luis Hamilton (Mercedes).

Španski vozač Karlos Sains je imao odličan start sa vodeće pozicije, dok je Džordž Rasel izgubio drugo mesto od Ferarija Šarla Leklera. Luis Hamilton je sa petog mesta na samom startu obišao Landa Norisa, a zatim izlaskom sa staze i svog timskog kolegu posle čega je obojici morao da vrati pozicije i ponovo bude peti.

Izabrane vesti

Na kraju prvog kruga na ulasku u četrnaestu krivinu Juki Cunoda je parkirao svoj Alfa Tauri nakon kontakta sa Serhiom Peresom, a osim kratkotrajne žute zastave, taj incident nije izazvao veće probleme na stazi.

Aktuelni šampion Maks Verstapen u jučerašnjim kvalifikacijama nije pokazao brzinu koja ga je pratila tokom čitave sezone, pa je današnju trku započeo sa 11. pozicije. Maks je bio jedan od retkih koji je trku započeo na tvrdim gumama, pa se u prvim krugovima trke mučio sa obilaskom vozača Hasa, a posebno sa Kevinom Magnusenom koji nije tako lako hteo da preda osmo mesto. Ipak, Holanđanin je i njega obišao, a zatim je ispred sebe imao Estebana Okona u Alpinu.

Logan Sardžent je u 19. krugu napravio manju grešku posle čega je na stazu izašlo vozilo bezbednosti, a svi vozači osim Verstapena, Peresa i Botasa su se odlučili na promenu pneumatika tokom tog perioda. Na kraju 22. kruga vozilo bezbednosti je ušlo u garažu, a Sains je predvodio karavan u novi start. Španskog vozača je pratio Verstapen na starim gumama, ali je Rasel bio spreman da preuzme drugu poziciju. Iza njih se vodila žestoka bitka između Peresa, Norisa i Hamiltona, dok Lekler nije mogao da drži korak sa njima. U tom trenutku osmoplasirani Fernando Alonso zaradio je vremensku kaznu od pet sekundi zbog gaženja linije ulaska u pit lejn prilikom ulaska na promenu pneumatika.

Red Bul je Peresa pozvao na promenu guma na kraju 39. kruga, a Verstapen je isti potez povukao u narednom krugu. Obojica su tom prilikom ispali iz grupe vozača koji osvajaju poene, odnosno našli su se na 15. (Verstapen) i 17. (Peres) mestu.

U 43. krugu Esteban Okon je morao da parkira svoj bolid na ulasku u drugu krivinu, a tom prilikom je istaknuto virtuelno vozilo bezbednosti. Priliku za promenu guma u tom trenutku su iskoristili hrabri vozači Mercedesa, koji su na stazu izašli na četvrtoj i petoj poziciji. Sains je u tom trenutku iza sebe imao Meklaren u rukama Landa Norisa, dok je Lekler bio trećeplasirani.

Rasel je u pohodu na pobedu u 54. krugu preuzeo poslednje mesto na podijumu od Leklera, a Monačanina je ubrzo obišao i drugi vozač Mercedesa. Džordž je u ovom trenutku ispred sebe imao Norisa, a iako su prva četiri vozača bila u DRS zoni, u poslednjih pet krugova nije došlo do uspešnog obilaženja. Međutim, Rasel je u pokušaju da u poslednjem krugu obiđe Norisa napravio grešku i u 10. krivini završio u zaštitnoj ogradi zbog čega nije stigao do linije cilja.

Karlos Sains je veoma dobro upravljao trkom od samog početka, a do kraja nije dozvolio da mu neko preotme prvo mesto te je došao do druge pobede u karijeri nakon Velike nagrade Velike Britanije prošle godine. Iako je pobeda Sainsa i ekipe Ferarija na stazi koja nije omiljena aktuelnom šampionu prekinula njegov pobednički niz, sledi trka u Japanu u kojoj je prošle sezone Verstapen trijumfovao i osvojio svoju drugu šampionsku titulu.

Velika nagrada Singapura: 1. Karlos Sains, 2. Lando Noris, 3. Luis Hamilton, 4. Šarl Lekler, 5. Maks Verstapen, 6. Pjer Gasli...

PIŠEMaja Nakaradić


tagovi

Formula 1karlos sainsMaks VerstapenLuis Hamilton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara