""
""

Dačić o prijemu Kosova u MOK: Ovo je zloupotreba sporta!

Vreme čitanja: 1min | uto. 09.12.14. | 17:14

„Ovakvu odluku smatramo neprihvatljivom i neprincipijelnom i smatramo da je ovaj čin u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom“, ističe potpredsednik Vlade Srbije i ministar inostranih poslova

Republika Srbija najoštrije osuđuje odluku o prijemu nacionalnog Olimpijskog komiteta Kosova u punopravno clanstvo Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), saopštio je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.
Ovakvu odluku smatramo neprihvatljivom i neprincipijelnom i smatramo da je ovaj čin u suprotnosti sa Olimpijskom poveljom“, ističe se u saopštenju.

Dačić je podsetio da Olimpijska povelja predviđa da podnosilac zahteva za članstvo potiče iz nezavisne države priznate od strane međunarodne zajednice u celini.
Ovakvom odlukom MOK je prekršio svoju dosadašnju praksu koja je za prijem podrazumevala i članstvo u Ujedinjenim nacijama. Ovaj čin predstavlja zloupotrebu i tendencioznu politizaciju sporta, a MOK, kao univerzalna organizacija posvecena razvoju sporta i unapređenju razumevanja i prijateljstva, stavio se u poziciju političkog arbitra“.

Izabrane vesti

U saopštenju se dodaje.
Republika Srbija smatra da MOK ne bi trebalo da bude forum u kojem će se donositi kontroverzne političke odluke oko kojih postoje značajna neslaganja u međunarodnim okvirima, već bi trebalo da doprinosi jedinstvu i razumevanju, a ne stvaranju novih podela“, zaključuje se u saopštenju.

Ranije danas MOK je na sednici u Monaku primio nacionalni olimpijski komitet Kosova u punopravno članstvo, što znači da će sportisti samoproklamovane države moći da ucestvuju na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine.

(FOTO: Action images)


tagovi

Ivica DačićKosovoMOK

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara