Kiril Lazarov (©Reuters)
Kiril Lazarov (©Reuters)

Debi na klupi velikog Kirila Lazarova

Vreme čitanja: 3min | čet. 11.03.21. | 13:28

Makedonci u Skoplju dočekuju dvostrukog uzastopnog šampiona sveta Dance koje predvodi fantastični Mikel Hansen

Rukometaši Makedonije razočarali su na Svetskom prvenstvu u Egiptu početkom godine, pa su usledile promene na kormilu. Umesto Danila Brestovca na klupi naših južnih komšija seo je legendarni Kiril Lazarov. Iako je i dalje na terenu kao član Nanta, najbolji makedonski rukometaš svih vremena je krenuo u novi izazov.

Debi na klupi imaće danas (20.00) protiv najbolje svetske reprezentacije, dvostrukog uzastopnog šampiona sveta Danske u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Skandinavci sa Mikelom Hansenom su u Egiptu odbranili svetski tron, a u prestonici Makedonije, u dvoranu Boris Trajkovski, stiže na samo tri i po sata pre meča, i to čarter letom. Odmah posle utakmice se vraćaju u Olborg gde će za vikend biti revanš ove dve selekcije.

Izabrane vesti

Zna se ko je favorit. Makedonci će imati motiv da se dokažu novom selektoru i saigraču, ali će biti rasterećeni jer imaju već dve pobede u grupi. Savladana je Švajcarska u gostima (25:23) na startu kvalifikacija i napravljen veliki korak ka plasmanu na šampionat Starog kontinenta naredne godine.

Lazarov je svestan kvaliteta Mikela Hansena, Niklasa Landina Jakobsena i ostalih asova četa Nikolaja Jakobsena.

"Sportski je da se nadamo. Mi ćemo da verujemo i borićemo se do kraja, ali s druge strane znamo i treba da budemo realni da je, ipak, Danska trenutno najbolja svetska reprezentacija. U prethodnim danaima bilo mi je zadovoljstvo da gledam moje igrače, analiziram i pripremam ih, ali i da naučim nove stvari“, rekao je Lazarov, prenosi portal sportmedia.mk.

20.00: (11,0) Makedonija (16,0) Danska (1,07)

Da su normalne okolnosti, tražila se bi se karta više u najvećoj dvorani u Makedoniji. Zbog pandemije virusa korona, neće moći da prisustvuju navijači na debiju na klupi legendarnog asa svetskog rukometa.

"Igrač sam kome publika daje dodatni zamah. Naša publika je poznata, možda, najbolja u Evropi i u klupskim i nacionalnim okvirima. Pokazala je to mnogo puta do sada, pa će nam sigurno mnogo nedostajati“, istako je novi kormilar crveno-žutih.

Kirilov je u reprezentaciju vratio levo krilo mađarskog Vesprema Dejana Manaskova, a povratnik je i Filip Mirkulovski. Novi rukometaš u nacionalnom timu je mladi Igor Gjorgijev iz Golden arta. Tu je iskusni poivotmen Vardara Stojanče Stoliov, dok se mnogo očekuje od golmana Porta Nikole Mitrevskog. U odnosu na prvobitni spisak za prvi meč protiv šampiona sveta otpali su Goran Krstevski, Marko Miševski, Dimitar Dimitrioski, Marko Kižić, Martin Srefaimov, Mihail Alorov i Đorđovski.

17.00: (6,25) Finska (12,0) Švajcarska (1,17)

Danci dolaze u skoro najjačem sastavu, sa selekcije koja je pre nešto manje od od mesec i po u Kairu osvojila svetsko zlato. Od asova nedostaje samo povređeni srednji bek Vesprema Rasmus Lauge koga nije bilo ni na Svetskom prvenstvu u Egiptu.

Plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine obezbezdiće po dve najbolje selekcije iz svih osam kvalifikacionih grupe kao i četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Podsetimo, Srbija je već putnik na EP posle odustajanja Belgija. Četa Tonija Đerona je sakupila pet bodova u prva tri meča. Početkom godine su osvojena tri boda u dvomeču sa Francuskom na debiju španskog stručnjaka koji je preporodio Orlove.

KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO

Utorak

Švedska – Crna Gora 27:24 (15:13)

Slovenija – Poljska 32:29 (15:14)

Sreda

Belorusija – Italija 37:32 (18:14)

Ukrajina – Farska Ostrva 25:21 (15:13)

Rusija – Češka 28:27 (14:13)

Tzv. Kosovo – Rumunija 23:23 (9:14)

Četvrtak

17.00: (6,25) Finska (12,0) Švajcarska (1,17)

20.00: (11,0) Makedonija (16,0) Danska (1,07)

***kvote su podložne promenama

Dodeljeno

Francuska – Belgija 10:0

Odloženo

Izrael – Island



tagovi

Rukometna reprezentacija Severne MakedonijeRukometna reprezentacija DanskeKiril LazarovKvalifikacije za rukometno EP 2022.

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara