Karlsen (©Reuters)
Karlsen (©Reuters)

Donaruma šokirao prvaka sveta u šahu

Vreme čitanja: 1min | pon. 17.10.22. | 15:33

Indijac postao najmlađi velemajstor koji je savladao prvaka

Turbulentan je period za Magnusa Karlsena, svetskog prvaka u šahu. Odustao je od odbrane titule, pa je optužio Nemca Hansa Nimana da vara tokom mečeva, a sada je doživeo da ga pobedi tinejdžer iz Indije sa živopisnim imenom – Donaruma Gukeš.

Donarumin otac je očigledno veliki fan fudbala, ali sin je otišao u druge vode, u „pomeranje drvaca“, a ide mu sjajno. Gukeš ima 16 godina, četiri meseca i 20 dana i samim tim je postao najmlađi šahista ikada koji je bacio na pleća aktuelnog prvaka sveta.

Izabrane vesti

Za malo je Donaruma nadmašio dosadašnjeg rekordera, njegovog zemljaka Ramešbabua Pragnanadu, koji je bio dva meseca stariji kada je pobedio Karlsena.

Velika je stvar savladati Magnusa, ali nisam baš najzadovoljniji kako sam odigrao tu partiju“, rekao je Gukeš posle pobede.

Tokom meča pozicija je bila takva da je Karlsen stajao bolje i činilo se da će stići do pobede. Imao je dobitnu poziciju, a onda je sam sebi zakomplikovao život.

Mnogo sam razočaran, jer sam video lak put do pobede, a onda sam pomislio da sam video još lakši. Ipak, nisam video njegovu zamku za damu u sredini table“, istakao je Karlsen posle meča.

I tako je Donaruma došao do najveće pobede u karijeri.


tagovi

šahMagnus Karlsen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara