Vaterpolisti Hrvatske (©MN Press)
Vaterpolisti Hrvatske (©MN Press)

Drakonska kazna za Hrvate: Buriću tri meča suspenzije, Barakude prolaz do Srbije love sa jednim bekom

Vreme čitanja: 5min | pon. 27.06.22. | 10:21

Sve oči protiv Gruzije u osmini finala Svetskog prvenstva biće uprte u vunderkinda Marka Žuvelu

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Budimpešte)

Na adi na Dunavu što razdvaja Budim od Pešte, u oazi mađarske prestonice, Hrvatsku je FINA počastila drakonskom kaznom. Za najbitnije utakmice na šampionatu ostao je Ivica Tucak bez Rina Burića. Centralni bek splitskog Jadrana suspendovan je na tri utakmice i ako odluka ne bude preinačena, Burić se propustiti i potencijalni balkanski derbi sa Srbijom u četvrtfinalu. Za sada je samo jedno sigurno: Hrvatska će napasti prolaz među osam najboljih na Svetskom prvenstvu sa samo jednim klasičnim centralnim bekom, trenutno najvećim projektom hrvatskog vaterpola - Markom Žuvelom. A, na putu do Srbije stoji joj Gruzija, debitant na planetarnom šampionatu (15.30).

Izabrane vesti

Ivica Tucak je sinoć dobio nenadanu glavobolju, FINA je prosledila dopis Vaterpolo savezu Hrvatske u kome je detaljno obrazložila zbog čega je mladi bek zaradio tri meča suspenzije. Posle pregledanog video-zapisa je utvrđeno da je Rino Burić udario japanskog vaterpolistu Kentu Arakija ispod površine vode i Barakude će u nokaut fazu ući sa 12 igrača. Imaće selektor Hrvatske jednu opciju manje na poziciji na kojoj je već imao nenadani gubitak, jer je Hrvoje Benić ispao iz svake kombinacije zbog povrede pre početka Fajanl-ejta Lige šampiona. Sav teret pašće na pleća momka koji zbog mogućnosti da igra na više pozicija i izvanredno se snalazi kod stative kada upliva kao drugi centar neodoljivo u nekim segmentima igre podseća na Nikolu Jakšića

Dobila je Hrvatska u Marku Žuveli pravog univerzalca za kakvim je vapila, ali u meču osmine finala sa Gruzijom biće prvotimac dubrovačkog Juga, sa kojim je pre puta u Mađarsku potpisao ugovor do 2028. godine - zaista retkost u današnje vreme, ali i pokazatelj na kome će vaterpolo gigant temeljiti igru u narednim godinama - biće zakucan na poziciji centralnog beka, koja mu je primarna. Možda i na iduće dve utakmice, na potezu je FINA. Momak koji je sa nepunih 15 godina debitovao za Jug, imaće paklen zadatak, a Ivica Tucak će jednog od spoljnih igrača biti primoran da “žrtvuje” i pomeri na beka, kako bi s vremena na vreme Žuvela došao do daha. 

Nikola Jakšić protiv Hrvatske (©MN Press)Nikola Jakšić protiv Hrvatske (©MN Press)

Moraće centralni bek da napravi balans, sačuva se od ličnih grešaka u borbi sa centrima Gruzije, a opet bude dovoljno agresivan. Zbog specifične uloge i velike potrošnje pitanje je koliko će biti produktivan u napadu, a u debitantskom nastupu na Svetskom prvenstvu je i te kako bio. Spakovao je dva gola Grčkoj kojima je vratio Hrvatsku u igru, mogao je da joj donese i trijumf, međutim, uzdrmao je prečku. Na debiju se po broju golova izjednačio sa legendama hrvatskog vaterpola - Sandrom Suknom i Nikšom Dobudom, a jedino je bolji start u kapici Hrvatske imao Maro Joković u Melburnu. Levica je sevnula tri puta. 

Igrač koji zasigurno neće biti mrdan sa svoje pozicije je Jokovićeva zamena, izvanredni ruski šuter Konstantin Harkov. Levoruki bombarder je bio najbolji strelac Evropskog prvenstva igranog u Budimpešti pre dve godine, tada je branio boje ruske zastave, a sada je demonstrirao zašto je Hrvatska sa velikim nestrpljenjem čekala zeleno svetlo FINA. Protiv Grčke tri, protiv Japana pet golova i bez ikakve sumnje ga je crvenim markerom podvukao novosadski strateg Dejan Stanojević, selektor Gruzije. Gruzine će na muke stavljati i centarski tandem Ivan Krapić - Josip Vrlić. Centar kragujevačkog Radničkog zadužen je za “dobijanje” igrača više, a rehabilitovani Ivan Krapić, koji je srdačno dočekao vaterpoliste Srbije na Margit Sigetu, za realizaciju. U duelu sa Japanom bio je nepogrešiv - pucao je pet od pet. Pred meč osmine finala raspucao se i Ante Vukičević, koji nije imao bogzna kakvu sezonu u Marselju individualno gledano, a Loren Fatović najbolja izdanja čuva za najvažnije bitke. 

Vaterpolisti Hrvatske tokom intoniranja himne (©MN Press)Vaterpolisti Hrvatske tokom intoniranja himne (©MN Press)

Hrvatska jeste favorit, no Gruzija je već u grupnoj fazi na bazenu “Alfred Hajoš” propisno namučila Crnogorce, zatim i u dvoboju sa Mađarima bila tvrd orah, a istorijsku pobedu na debitantskom nastupu na Svetskom prvenstvu ostvarila je protiv Brazila. Za dobar utisak najzaslužniji su internacionalci. Napravila je Gruzija legiju stranaca, domaću bazu ojačala je igračima sa Balkana. Boris Vapenski na šampionatu nastavlja tamo gde je stao sa Brešom, a od srpskih vaterpolista pod zastavom Gruzije igra i Dušan Vasić, koji se vratio u Crvenu zvezdu. Hrvatski predstavnik je Marko Jelača, crnogorski Jovan Sarić, a za prljav posao na liniji dva metra zadužen je italijanski centar Fabio Baraldi, osvajač olimpijskih, svetskih i evropskih medalja sa Azurima. 

Kroz rad sa trenerima sa Balkana napredovali su Andrija Bitadze i Nika Šušiašvili, koji je sa Novim Beogradom postao šampion Srbije i Jadranske lige. Nedavno su za zagrebačku Mladost potpisali centar Sandro Adeišvili i bek Valik Dadvani. Hrvatskoj u dnevnom terminu, dok sunce prži na “Alfred Hajošu”, neće biti lako. Gruzija je rasterećena, uživa i dokazuje se, a svaki savet Ivice Tucka odmoh će biti jasan i suparničkom timu. Barakude jesu favoriti, na sedam uzastopnih planetarnih smotri su osvajale medalju - kada je Budimpešta prethodni put bila domaćin Hrvatska se okitila zlatom na Margit Sigetu - ali okolnosti su se promenile. Hrvati imaju osmoricu debitanata, nokaut faza je turnir za sebe, i zbog toga je Ivica Tucak oprezan u izjavama. 

"Sad kreće ono pravo, osmina finala, teži put. Prva i najvažnija je utakmica protiv Gruzije. Nije bezazlen protivnik, to je reprezentacija koja ima petoricu internacionalaca, što italijanskih, hrvatskih, srpskih, crnogorskih, koji igraju u ozbiljnim klubovima. Moraćemo da damo sto odsto svoje energije i napora da tu utakmicu pobedimo. Verujem da smo kvalitetnija ekipa, ali moraćemo biti na maksimumu. Želim da budemo bolji i idemo korak po korak". 

Miriše na El Klasiko, ali Hrvatska prvo treba da prepliva Gruziju u hramu vaterpola. 

SVETSKO PRVENSTVO U VATERPOLU - OSMINA FINALA:

Ponedeljak

14.00: (1,01) Crna Gora (19,0) Japan (16,0)

15.30: (9,00) Gruzija (13,0) Hrvatska (1,10)

17.00: (1,05) Italija (16,0) Australija (12,0)

18.30: (hen1 1,85) Južna Afrika (hen 15,5) SAD (hen2 1,85)


tagovi

vaterpolo reprezentacija HrvatskeVaterpolo reprezentacija GruzijeMarko ŽuvelaLoren FatovićKonstantin HarkovJosip VrlićRino BurićIvan KrapićIvica TucakSvetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara