Dušan Nikolić (©Starsport)
Dušan Nikolić (©Starsport)

Dušan Nikolić, najbolji poenter srpskog prvenstva – sa Zvezdom po titulu, sa knjigom po dve diplome

Vreme čitanja: 11min | pet. 19.01.24. | 08:24

Srpski odbojkaš govorio za Mozzart Sport o početku karijere, trnovitom putu, pozajmici, ambicijama u crveno-belom dresu, školovanju...

Individualni učinak u timskom sportu za većinu igrača ne znači ništa, ako ekipa ne postiže uspehe. Ali, kada se poklopi da su i timski rezultat i lična statistika odlični – onda je duplo više razloga za zadovoljstvo. Upravo je to slučaj kod Dušana Nikolića (2001. godište), odbojkaša prvoplasirane Crvene zvezde, koji trenutno drži vodeće mesto na listama najboljih poentera i servera u domaćem prvenstvu. 

Poslednji put na Marakani se slavila titula 2016. godine - i to peta u nizu. Posle toga je čak šest sezona trajala vladavina Vojvodine, a onda je na scenu stupio Partizan. Došlo je vreme sada da Zvezda ponovo može da se nada trofejima. Sa Ivicom Jevtićem na klupi i dobro skockanim timom, čiji je vođa u svakom smislu korektor Nikolić.

Izabrane vesti

Imao je u prvom delu sezone fantastične partije… Podizao je granicu do čak 42 poena, večiti derbi je rešio sa 30, brojao je i do 27, više puta do 25. Retko se dešavalo da je ostao ispod 20 poena, a nikada nije bio jednocifren. Krasi ga veoma snažan napad, uz skoro pa podjednako opasan servis. Iako je veliki radnik, posvećen maksimalno treningu, zanimljivo je da stigne i da studira. I to dva fakulteta!

O da... Dušan Nikolić će kroz koju godinu moći da se pohvali sa uspesima na dve scene – i na sportskom terenu i u univerzitetskim vodama.

U razgovoru za Mozzart Sport koji je vođen pred start drugog dela sezone pričao je o školovanju, trnovitom putu koji je prešao, strpljenju, reprezentaciji, velikim ambicijama Crvene zvezde...

Iako su novogodišnju pauzu crveno-beli dočekali na prvoj poziciji, dobro se seća mladi korektor da nije sve tako divno počelo.

"Nismo bili kompletni na startu, nedostajali su neki igrači, a ni trener Jevtić nije bio tu tokom priprema zbog reprezentacije. Prvo kolo smo izgubili od Spartaka 2:3, pa onda u Kragujevcu 0:3. Išli smo mi naravno i sa oslabljenim sastavom na pobedu. Nismo želeli nikakve izgovore. Imamo kvalitetnu ekipu - kako prvu postavu, tako i drugu - bez dileme. Stvarno mogu da kažem da je to bio neki šamar realnosti, koji nam je pokazao da u ovoj sezoni ništa neće biti lako i da su ekipe veoma izjednačene", ispričao je na početku intervjua Dušan Nikolić.

Započela je Zvezda sa skorom 0-2, a sad ima učinak 9-3. Jedini poraz posle ta dva startna doživela je od Niša, na utakmici na kojoj je Nikolić oborio rekord sa 42 poena.

"I taj Niš je dokaz da ne smeš da se opustiš nikad. Savladao nas je posle dugačkog niza koji smo napravili. Svako svakog može da dobije, tako da ne sme da bude neki laganiji pristup. Iz ovog ugla mogu da kažem da je i bolje što su porazi došli na početku, jer smo se kasnije izdigli. Postali smo hrabriji i u svaku utakmicu smo ulazili maksimalno. Sada je na nama da održimo taj nivo koji smo dostigli. Stavili smo lep pečat na kraju godine - igrali smo utakmicu što se kaže na nož u Subotici. Pobedili smo 3:2 i na najbolji način otišli na pauzu. Nadam se da ćemo i protiv Radničkog nastaviti sa dobrom igrom, a da će iz toga doći dobri rezultati i pobede".

UČINAK NIKOLIĆA U PRVENSTVU OVE SEZONE

Zvezda - Spartak 2:3 - 24 poena (napad 44-16, 36 odsto, 4asa, 4bloka)

Radnički - Zvezda 3:0 - 25 poena (40-23, 58 odsto, 1bl, 1as)

Zvezda - Borac 3:0 - 13 poena (18-9, 50 odsto, 1bl, 3asa)

Ribnica - Zvezda 1:3 - 22 poena (27-17, 63 odsto, 2bl, 3asa)

Zvezda - Vojvodina 3:0 - 27 poena (42-25, 60 odsto, 1bl, 2asa)

Mladi radnik- Zvezda 0:3 - 19 poena (26-15, 58 odsto, 2bl, 2asa)

Zvezda - Niš 2:3 - 42 poena (56-37, 66 odsto, 3bl, 2asa)

Takovo - Zvezda 1:3 - 22 poena (44-19, 43 odsto, 3asa)

Zvezda - Jedinstvo 3:0 - 14 poena (25-11, 44 odsto, 1bl, 2asa)

Zvezda - Partizan 3:2 - 30 poena (58-26, 45 odsto, 2asa, 2bl)

Karađorđe - Zvezda 1:3 - 25 poena (29-18, 62 odsto, 1bl, 6as)

Spartak - Zvezda 2:3 - 24 poena (52-23, 44 odsto, 1as)

-----------------------------------------------------------------

Crveno-beli tokom prošlog leta nisu promenili samo stručni štab, nego i ekipu u velikoj meri...

"Tako je. Iz prve postave niko nije ostao. Samo smo libero Vule i ja prošle godine odigrali nešto da kažeš... Ostala su još tri-četiri mlađa igrača koja su sa mnom trenirala, ali nisu imala minutažu. Pa ja bukvalno kao da sam promenio klub, ali ostao u istoj sali i dresu. Ali, stvarno smo se brzo uklopili, stekli poverenje jedni u druge. Lepo funkcionišemo i sa trenerima i između sebe. Mislim da smo kompaktna ekipa i zaista je lep osećaj na terenu. Družimo se i van sale, tako da su super međuljudski odnosi".

Trener Ivica Jevtić je tokom prethodnih sezone vodio Spartak iz Subotice, tako da je bio ljuti rival Crvene zvezde. Pamte se žestoki okršaji sa njegovom bivšom ekspedicijom...

"Imao sam priliku da radim sa njim i na pripremama reprezentacije. Znate već kako funkcionišu ekipe u Srbiji, svi se generalno znaju. Kod Ivice se mnogo radi, ali nema sumnje da je odličan trener. Ima fenomenalan odnos sa igračima. Mislim da isto mišljenje o treneru dele svi od prvog do poslednjeg člana ekipe. Ima dobar način komunikacije, zahteva rad, disciplinu, ali opet je i prijateljski nastrojen. Ima i kritike, jer ako je nema, onda nema ni napretka. Svi znamo da nije zlonamerno, nego da se sve kaže samo da bismo bili bolji. Ja sam stvarno ove sezone zadovoljan kompletnim ambijentom - trenerima, timom, mojom ulogom... Sve to je uticalo da od mene dođu zapažene partije. Jevtić mi je dao priliku da igram, meni je ovo treća vezana sezona u Zvezdi, pre toga sam bio na pozajmici u Spartaku. A pre Subotice sam imao još tri godine na Marakani. Ovo je prva godina da igram celu polusezonu u prvoj postavi, tako da sam zahvalan na svemu".

(MN Press)(MN Press)

Dobio je šansu da igra i pokazao je da je zaslužuje... Odličan poenterski učinak pomogao je klubu da dođe do prve pozicije.

"Prija mi sve, okruženje, uloga, poverenje koji imaju u mene... Takav mi je i opis pozicije da sam glavni napadač, dobijam najviše lopti. Neki moji lični podvizi ne bi bili bitni da nismo pobeđivali. Kao na primer protiv Niša, imao sam 42 poena, bio je to kao neki rekord, ali sve je palo u senku jer nismo dobili. Bilo bi mi draže da sam dao 20 i da smo trijumfovali".

NAJBOLJA ATMOSFERA U TOPOLI, ALI FINALE SA PARTIZANOM BI BILO...

Kada je sklopljena sadašnja ekipa, klub nije krio da ima velike ambicije.

"Bio je cilj da do kraja polusezone budemo među četiri najbolja tima, da se obezbedi igranje u Evropi i da se kasnije napadne finale u oba domaća takmičenja. U Kupu smo nesrećno ispali. Neugodno je takmičenje jer se igra jedna utakmica u ranim fazama. Mi smo dva puta u tri dana igrali sa Vojvodinom i dobili su nas. To je možda bila i najlošija utakmica u sezoni koju smo odigrali. Ostaje nam da napadnemo titulu, a pre toga treba što bolje mesto da zauzmemo u ligaškom delu. Klub jeste istakao neke ambicije, ali mislim da svaki igrač u ekipi ima najviše moguće ciljeve, bez da neko to nametne. Čim se baviš sportom, želiš da osvajaš trofeje. Težiš da pobeđuješ, budeš najbolji, pa sad dokle ćeš stići - to već niko ne može da ti garantuje".

Crvena zvezda na Dušanovim krilima juri prvi titulu još od 2016. godine.

"Davno je bilo... Vrhunski je osećaj kad pomisliš da može da se desi ekipi u kojoj si ti. Da budeš prvi u državi, na postolju... Zvezda je uzela Kup 2019, a titula baš dugo izostaje. I tokom prethodnih sezona smo gajili visoke ambicije, ali nismo pravili uspehe. Baš želim da osvetlamo obraz kluba i da vratimo tu titulu na Marakanu. To bio bilo baš veliko, mnogo bi mi značilo za nastavak karijere".

Prošle sezone Zvezda je eliminisana u četvrtfinalu, ali je imala dobre šanse da tada izbaci Partizan.

"Pamtim te duele, naravno. Bilo je svega i svačega. To je bilo prvi put u Srbiji da sam tri utakmice za redom igrao pred punim tribinama. Mi smo se mučili tokom ligaškog dela i niko nije očekivao da ćemo toliko namučiti Partizan. Prvi meč u seriji je bio šok za sve jer smo na njihovom terenu dobili 3:0. Lepo je bilo ispraćeno i mislim da je moglo svašta da se desi. Mislim da smo bili crno-belima najteži protivnik, da su posle mnogo lakše prošli u polufinalu i finalu. Kad su to preživeli, dobili su vetar u leđa jer su se izvukli i posle su stvarno odigrali sjajne utakmice. Zasluženo su šampioni, svaka čast ekipi i treneru Janiću".

Crveno-beli su trenutno prvi na tabeli, Partizan je drugi, ali ima utakmicu manje, pa postoji mogućnost da preskoči velikog rivala... Iz ove perspektive deluje sasvim realno da se u finalu desi baš večiti derbi.

"Daleko je to još, ima mnogo da se igra. Mi moramo da nastavimo u istom ritmu, da treniramo još jače, kako bismo zadržali sadašnju poziciju. Ali, svakako kad razmislim, mogu da zamislim derbi u finalu. Naš sport nije toliko popularan, ali duel Zvezde i Partizana u borbi za titulu sigurno bi privukao mnogo navijača. Skoro uvek se u poslednje vreme između nas zakuva, bude baš neizvesno, preokreti... Mnogo je utakmica, može da se svašta desi, ali baš bih se radovao kad bi finale igrali baš mi. Mislim da bi bilo dobro ispraćeno i da bi to bilo dobro za odbojku. Uvek je lepo igrati pred publikom, posebno kad ona stvarno navija".

Ove sezone Dušan priznaje da je najbolju atmosferu video u Topoli.

"Bio je vrhunski doživljaj. Došlo je i naših 150-200 navijača, bilo je i njihovih prilično... Oseti se energija sa tribina, sve je tutnjalo, od pesme, aplauza, bubnjeva. Utakmicu sa Karađorđem bih izdvojio sigurno kao meč sa najboljim ambijentom ove sezone. Oni imaju baš vruć domaći teren i lepo je igrati tamo".

(Starsport)(Starsport)

Nikolić već dugo ponosnO nosi crveno-beli dres, ali u toj opremi nije napravio prve korake...

"Počeo sam u jednom klubu na Zvezdari sa 14, 15 godine. Zove se Železničar i ima odličnu školu odbojke. Probao sam i druge sportove, bio na vaterpolu, tražio sam se... Odbojku sam slučajno krenuo, videlo se da ću biti visok, pa je više bilo da se bavim sportom da ne bih ostao kriv... Nikad nije bilo nikakvog pritiska roditelja, više sam zbog zdravlja želeo da budem tu. Imao sam baš nagon za takmičenjem, bogat sportski duh i privuklo me brzo. Nesvesno sam ušao u sve, a onda sam posle nekog vremena shvatio da bi mogao profesionalno da se bavim time".

Jednu sezonu proveo je u Železničaru i već kao mlađi kadet stigao je u Zvezdu.

"Sedam godina sam u klubu, uključujući jednu godinu na pozajmici u Spartaku. Ta sezona mi je veoma značila, to je moja prva superligaška. Radio sam sa Igorom Žakićem koji me super prihvatio. Namestilo mi se da dobijem priliku odmah jer se prvi korektor Miloš Nadaždin, koji je sad u Karađorđu, povredio. Neočekivano sam dobio šansu i pokazao neke kvalitete. Stvarno je bilo nezaboravno iskustvo u Subotici, jedna baš lepa sezona. Krenula je uzlazna putanja za mene, dobio sam i prvi poziv na pripeme seniorske reprezentacije. Nažalost, nisam osetio onu vrelu atmosferu u Subotici kao domaćin, jer je tada bila korona".

KAD JE ISPITNI ROK, NE DIŽEM GLAVU OD KNJIGE

Mnogo stepenika je morao Dušan da pređe da bi došao do ove sadašnje uloge.

"Posle Spartaka sam se vratio u Zvezdu i presedeo naredne dve sezone na klupi. Ajde da kažem da sam se tokom prošle menjao sa Pepićem, ali pre toga nisam igrao. I nije isto kad ulaziš i kad si starter, naravno. Neće uvek sve ići kako želiš, put je dugačak, ali treba biti strpljiv. Bio sam u nekim situacijama i nezadovoljan i nesrećan, želeo sam da igram, ali... Shvatio sam da samo rad može da mi donese minutažu. Prirodno je i ljudski da se ljutimo kada ne igramo, svi težimo da budemo na terenu, ali potrebno je i da sazrimo kroz ceo taj proces".

Veruje Nikolić da će nastaviti da ide uzlaznom putanjom i da će jednog dana dobiti i šansu u seniorskoj reprezentaciji. Do sada je bio samo na pripremama...

"Svima je vrhunac karijere igranje za Srbiju. Naravno da su mi ambicije da u tom dresu jednog dana ostvarim nešto i ostavim iza sebe... Trnovit je put koji treba da se pređe. Mlađi igrači dobiju priliku da se pokažu, ali ne mogu da budu sad na nivou na kom su stariji reprezentativci. Na nama je da se dokazujemo, trudimo - a treneri će to prepoznati i pomoći nam. Imaju razumevanja i za naše greške, jer je potrebno vreme da se naviknemo na novi sistem i da se uklopimo sa timom. Ja sam do sada zadovoljan s jedne strane ostvarenim, s druge nisam. Uvek mislim da ima prostora za napredak. Postoje neke lične ambicije koje želim da ostvarim i trudiću se da to uspem".

I dok se na jednoj strani brine o karijeri, na drugoj uspeva da se posveti i fakultetskim obavezama.

"Kad je ispitni rok onda ne dižem glavu od knjige. Nije baš lako kad si profesionalni sportista... U tom periodu samo sedim kod kuće i idem na trening. Završavam Fakultet za menadžment i Fakultet za sport. Privatni su i sigurno da mi je olakšano, ali stvarno pokušavam da budem što više u toku. Naš posao je takav, kakav je... Rizičan, neizvestan, zato se trudim da budem uspešan i na ovom drugom polju. Čak mi je u gimnaziji bilo veće mučenje nego na fakultetu, jer sam išao redovno. Profesori jesu u trećoj i četvrtoj godini izlazili malo u susret, ali bilo je prilično komplikovano. Tu sam i navikao na taj neki sistem. Sve može da se stigne... Prilagođeno je lepo i snalazim se. Bilo bi lepo da završim školovanje dok igram u Srbiji", podvukao je na kraju razgovora Dušan Nikolić.

PRVENSTVO SRBIJE ZA ODBOJKAŠE

13. kolo

18.00: Mladi radnik - Vojvodina

19.00: Karađorđe - Jedinstvo SP

19.30: Partizan - Spartak Subotica

20.00: Crvena zvezda - Radnički

20.00: Niš - Ribnica

Subota

18.30: Takovo - Borac Starčevo



tagovi

Dušan NikolićOK Crvena Zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara