(©Reuters)
(©Reuters)

Eksplozija Graneruda u Garmišu! Norvežanin napada grend slem na Novogodišnjoj turneji

Vreme čitanja: 3min | ned. 01.01.23. | 16:02

Nekadašnji pobednik Svetskog kupa ima ozbiljnu prednost i sada može da mašta o ponavljanju ostvarenja Svena Hanavalda, Kamila Stoha i Rjojua Kobajašija

Peti put za 11 godina u podnožju “Olimpijske” skakaonice u Garmiš-Partenkirhenu vijori se norveška zastava. Eksplodirao je Halvor Egner Granerud pre dve godine u Svetskom kupu, ali tada nije osvojio Novogodišnju turneju. Sada izma ozbiljnu prednost, trijumfovao je i na drugoj stanici i može da mašta o ostvarenjima Svena Hanavalda, Kamila Stoha i Rjojua Kobajašija.

Najbolji u Oberstdorfu, najbolji u Garmišu, na pola puta do grend slema. Nije nemoguće. Perfektno skače Halvor Egner Granerud na turneji “Četiri skakaonice”, u Garmišu je u prvoj seriji leteo 140 metra, a u narednoj čak 142! Rekord skakaonice ostao je u vlasništvu Davida Kubackog, ali je Poljak stavljen u tešku poziciju. Prvi favorit za “Zlatnog orla” debelo kasni i biće potrebno da četiri puta izvede besprekorne skokove i da se nada podbačajima Norvežanina. A, kako Granerud skače teško će do toga i doći.

Izabrane vesti

Opet je najbolji norveški ski-skakač prebacio 300 poena na pojedinačnom takmičenju i došao do brojke od 616,1 boda na Novogodišnjoj turneji. U Garmišu su mu društvo na pobedničkom postolju pravili Anže Lanišek i David Kubacki. Poljak u generalnom poretku drži drugu poziciju sa 589,3 boda, Slovenac je četvrti sa 564,7, a razdvaja ih Pjotr Žila sa 576 poena.

Halvor Egner Granerud došao je do 16. pobede u karijeri, ukupno 27. podijuma i na pola je puta do ulaska u istoriju. Do ove godine nije imao niti jedan trijumf na turneji “Četiri skakaonice”, sada dva i sve je bliži tituli na koju Norvežani čekaju još od Andersa Jakobsena. On mu je ujedno i najveća opomena, jer je u sezoni 2012/2013 slavio na prve dve stanice, da bi u nastavku ostao bez prvoh mesta i “Zlatnog orla”. Gregor Šlirencauer je u Inzbruku i Bišofshofenu nadoknadio zaostatak.

(©Reuters)(©Reuters)

U drugoj seriji najduže je leteo Granerud, iako nije imao jak vetar u prsa, a pritom je i zaletište spušteno pre skokova trojice najboljih. Prvo smanjenje usledilo je posle skoka Mihaela Hajbeka, prizemljio se Austrijanac na okruglo 140 metara i bio je to signal organizatorima da nešto mora da se menja. Mihael Hajbek je tim skokom došao do desete pozicije, a ispred njega, uz pomenuti trio sa podijuma, bili su Kamil Stoh, Andreas Velinger, Danijel Čofenig, Pjotr Žila, Jan Herl i Manuel Fetner.

Roman Kudelka upisao je prvi bod ove sezone, bio je jedan od petorice “laki luzera”. Na mala vrata u drugu seriju ušli su i Filip Ašenvald, Johan Andre Forfang, Vilho Palosari i Domen Prevc. A, podbacili su Anders Fanemel, Peter Prevc i Markus Ajzenbihler, dok je Marijus Lindvik diskvalifikovan zbog nepropisnog odela.

Novogodišnja turneja nastavlja se skokovima u Inzbruku trećeg dana januara. Tada su na programu kvalifikacije, a dan kasnije glavno takmičenje. Prethodne sezone trijumfovao je Rjoju Kobajaši, koji je bio i ukupni pobednik turneje “Četiri skakaonice”. Već sada je izvesno da će “Zlatnog orla” predati nekome od konkurenata. Najbliži mu je Halvor Egner Granerud.

(©Reuters)(©Reuters)

RASPORED NOVOGODIŠNJE TURNEJE “ČETIRI SKAKAONICE”: 

Oberstdorf (Nemačka), skakaonica “Šatenberg”

HS - 137m

Kvalifikacije - Halvor Egner Granerud

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Garmiš-Partenkirhen (Nemačka), skakaonica “Olimpijska”

HS - 142m

Kvalifikacije - David Kubacki

Takmičenje - Halvor Egner Granerud

Inzbruk (Austrija), skakaonica “Bergizel”

HS - 130m

3. januar - kvalifikacije (13.30)

4. januar - takmičenje (13.30) 

Bišofshofen (Austrija), skakaonica “Pol Auserlajtner”

HS - 142m

5. januar - kvalifikacije (16.30)

6. januar - takmičenje (16.30)


tagovi

turneja četiri skakaoniceČetiri novogodišnje skakaoniceČetiri skakoniceSvetski kup u ski skokovimaski skokovizimski sportoviHalvor Egner GranerudKamil StohRjoju KobajašiDavid KubackiAnže LanišekAnders JakobsenGregor ŠlirencauerMihael HajbekMarijus LindvikPjotr ŽilaSven Hanavald

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara