Strahinja Rašović (©VSS/Slobodan Sandić)
Strahinja Rašović (©VSS/Slobodan Sandić)

Epski raspad u Splitu! Srbija eliminisana u osmini finala Evropskog prvenstva

Vreme čitanja: 3min | ned. 04.09.22. | 21:35

Novi bolan poraz...

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Splita)

Kratko i jasno - katastrofa! Debakl neviđenih razmera. Od svih koji su prošli smenu generacija najteže se na novonastalu situaciju privikava Srbija. Za nju definitivno nije bila spremna i posle ispadanja već u osmini finala Evropskog prvenstva pravo je pitanje da li je vreme da se momentalno okrene novom kvalifikacionom ciklusu, da žrtvuje Pariz i preusmeri se na Los Anđeles. Francuska - Srbija 10:9!

Izabrane vesti

Katastrofalan početak, takav se ni u najgorim košmarima nije javljao vaterpolistima Srbije. Kao da epizoda sa Mađarskom nije završena, kao da je Francuska nastavak. Film iz dva dela, a igra srpskog nacionalnog tima bez slike i tona. Mrak i tišina povremeno su prekidani pucanjem okvira gola. Jezivi zvuk koji se nebrojeno puta čuo kada su Savićevi momci u bazenu. 

Promašajima su raširili krila Francuzima, koji su počeli da shvataju koliko je olimpijski šampion zapravo uzdrman i da zaista imaju šansu da kreiraju senzaciju na Evropskom prvenstvu. Šutevi Ognjena Stojanovića i Save Ranđelovića nisu išli dalje od prečke i stative, francuski šuteri su beskompromisno u idućim napadima pretvarali situacije sa igračem više u plus na semaforu. 

Toma Vernu demonstrirao je zašto spada među najdominantnije igrače na centarskoj poziciji, Pjer Frederik Vanpeperštete kakvim udarcem sa izdaleka raspolaže, a Ugo Kruzija je kaznio propust u odbrani. Realizovao je peterac koji napravio Luka Pljevančić. Na semaforu Spaladium arene: Francuska - Srbija 3:0! 

Lavovska rika čula se kada je Radomir Drašović potegao sa distance i probio Uga Fontanija, bio je prvi signal buđenja ranjene zveri. Ali, nije bilo onog prepoznatljivog uraganskog naleta, pucanja od samopouzdanja i pokazivanja rivalu da je komike i ležernosti bilo i previše. Nisu prolazili šutevi Dušana Mandića, pogodio je Strahinja Rašović stativu u kontri, učio je Dejan Savić osnovama svoje izabranike... 

Ugo Fontani je vremenom prestao da bude neprobojan zid, pronalazili su Marko Radulović i Strahinja Rašović - iz peterca - put i način da ga savladaju, ali dobre sekvence nije bilo ni u naznakama. I kada bi se Srbija približila, levoruki bombarder Ugo Kruzija je cepao mrežu. Ništa mu nije mogao Lazar Dobožanov

Zakuvao je Marko Radulović u bazenu, zaradio je direktan crveni karton, ali boljitka ni tada nije bilo. Izostali su siloviti udarci Dušana Mandića, upisao se tek iz penala. Strahinja Rašović je preuzimao odgovornost, ali je birao pogrešne situacije kada treba da se digne iz vode. Francuzi su gledali kako se olimpijski šampion pati i solili ranu. Prvi među jednakima Ugo Kruzija, potom i Toma Vernu. Lansirao je spektakularnu šraubu. 

Ali, nije tu bio kraj. Koliko god da je Srbija ranjena, tri četvrtine nisu dovoljne da se slomi. Proradila je levica Dušana Mandića u finišu meča, ubrizgao je neophodnu injekciju, probio je blokove i Strahinja Rašović. A, onda - nova bomba Dušana Mandića za dramu! Mehdi Marzuki se ukazao, zatresao mrežu sa levog krila i odveo Francusku u četvrtfinale. Fontani je u poslednjoj sekundi sprečio Mandića da odvede meč u peterce.

FRANCUSKA – SRBIJA 10:9

(3:1, 1:1, 5:4, 1:3)

Split

Bazen: Spaladium arena

Sudije: Stavridis (Grčka), Švarc (Izrael)

Igrač više: Francuska 10-5, Srbija 13-2

Peterci: Francuska 1 (1) Srbija 2 (2)

FRANCUSKA: Duboa, Sudadier, Krusila 4, Bue, Kaš, Vernu 2, Mario-Vernu, Bjorč 1, Marzuki 2, Kanon, Vanpeperštrate 1, De Nardi, Fontani. Selektor: Bruzo.

SRBIJA: Rističević, Mandić 3, Drašović 1, Ranđelović, Vučinić, Vico 1, S.Rašović 3, Velkić, Pljevančić, Radulović 1, Stojanović, V.Rašović, Dobožanov. Selektor: Savić.

OSMINA FINALA EVROPSKOG PRVENSTVA ZA VATERPOLISTE U SPLITU: 

Nedelja

Crna Gora - Rumunija 13:8

Gruzija - Holandija 12:8

Grčka - Izrael 22:9

Francuska - Srbija 10:9

ČETVRTFINALE EVROPSKOG PRVENSTVA ZA VATERPOLISTE U SPLITU: 

Utorak

Crna Gora - Mađarska

Grčka- Španija

Gruzija - Hrvatska

Francuska - Italija


tagovi

Evropsko prvenstvo u vaterpoluvaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija FrancuskeDejan Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara