Dušan Mandić (©Starsport)
Dušan Mandić (©Starsport)

F8 LŠ: Mandić, Prlainović, Aleksić, Jakšić i Lazić u pohodu na evropski tron

Vreme čitanja: 9min | čet. 03.06.21. | 08:00

Reprezentativac Srbije i zvezda Pro Reka, Dušan Mandić, najavio je završnicu elitnog takmičenja za Mozzart Sport

Svi putevi vode u Beograd ove i naredne dve sezone kada je reč o klupskom vaterpolu. Srpska prestonica dobila je trogodišnju organizaciju fajnal-ejta Lige šampiona, a za prvo od tri izdanja plasman na završni turnir najjačeg takmičenja na Starom kontinentu izborili su se Pro Reko, Jug, Ferencvaroš, Barseloneta, Olimpijakos, Breša, Marselj i Hanover. 

Tokom tri dana zaljubljenici u vaterpolo neće treptati kraj televizora, svetske zvezde će vanserijskim potezima demonstrirati klasu i krčiti put svojim timovima do najvrednijeg trofeja u klupskom vaterpolu, a Srbiju će predstavljati reprezentativci Dušan Mandić, Andrija Prlainović, Milan Aleksić, Nikola Jakšić i Đorđe Lazić.

Izabrane vesti

Posle osam godina Beograd je domaćin završnog turnira Lige šampiona, a na startu turnira sastaju se Pro Reko i Hanover, Ferencvaroš i Marselj, Jug i Breša, i Barseloneta i Olimpijakos. Nikad neizvesniji fajnal-ejt Lige šampiona, istakao je Dušan Mandić za Mozzart Sport. I stvarno se stiče takav utisak, a Pro Reko, čije boje brani Mandić, možda i po prvi put ne stiže na završni turnir Lige šampiona sa zvanjem izrazitog favorita.

13.00: (1.01) Pro Reko (19.0) Hanover (16.0)

Osmostruki šampion Evrope je neposredno pred dolazak u Beograd svrgnut sa trona u Italiji. Posle 14 godina na Apeninima krunisan je novi šampion - Breša. Dominacija slavnog italijanskog tima prekinuta je, Đorđe Lazić izašao je kao pobednik iz okršaja sa Dušanom Mandićem, pa vaterpolisti Pro Reka konačno ne nose ogromno breme na plećima.

Četiri godine bezuspešno Pro Reko pokušava da se vrati na evropski tron, dominira u grupnim fazama Lige šampiona i u završnici se sve sruši kao kula od karata.

“Poraz od Breše nas je poremetio, bio je to šok za nas. Podbacili smo ove sezone u prvenstvu Italije i posle 14 godina više nismo šampioni. Ali, sa druge strane, prvi put se nalazimo u ovakvoj situaciji i to ne mora da bude loše za nas. Dosad smo imali odlične sezone, osvajali domaći šampionat, sve je išlo po zacrtanom planu i onda se na završnom turniru desi poraz i sve dobro što smo uradili padne u vodu”, rekao je Dušan Mandić i dodao:

“Falio nam je plej-of u prvenstvu Italije, ove sezone se nije igrao, ali koliko god da nam je poraz od Breše teško pao, toliko je važno što smo pred fajnal-ejt u Beogradu imali četiri jake utakmice sa timom, koji takođe učestvuje u završnici Lige šampiona. Značiće nam to”.

Najmoćniji tim na svetu na titulu u Ligi šampiona čeka od 2015. godine, u Beograd dolazi u punom sastavu, a Dušan Mandić poručuje da je ovo prava prilika da se ekipa izdigne i pokaže da li je šampionskog kalibra.

“Virus korona mnogo je toga poremetio, drugačija je situacija od kada su nova pravila stupila na snagu. Prilagođavali smo se raznim uslovima tokom ove godine. Na sve to došao je gubitak titule i u Beograd dolazimo da se ispravimo, što nije bio slučaj sa nekim prethodnim učešćima na fajnal-ejtu. Tada smo bili favoriti. Na celu situaciju gledam sa jedne pozitivne strane, kompletni smo i imaćemo priliku da pokažemo ko smo, šta smo i od čega smo satkani”.

Dušan Mandić (©Starsport)Dušan Mandić (©Starsport)

Nikada u Pro Reku nisu bežali od uloge favorita, ali prija vaterpolistima evropskog velikana što se pritisak i priče o osvajanju Lige šampiona nisu izražene kao nekih prethodnih sezona.

“Fajnal-ejt Lige šampiona nikada nije bio neizvesniji. Plasman na završni turnir obezbedilo je osam fantastičnih ekipa. Niko nije favorit. Mi smo uvek označeni kao favoriti, pa u neku ruku i nije loše što smo izgubili pred fajnal-ejt, jer nam je na taj način skinut pritisak. S te strane sada može dosta toga da nam se pokopi. Čestitao sam Breši posle finala domaćeg prvenstva, bili su bolji tim i zasluženo su slavili. U Beograd smo došli kompletni i ne osećam teret kao što je to bio slučaj pred neke prošle završnice Lige šampiona”.

Dušan Mandić se sa Pro Rekom još nije popeo na krov Evrope (to je učinio sa Partizanom 2011. godine, kada su crno-beli sedmi put bili najbolji na Starom kontinentu), a levoruko krilo srpskog nacionalnog tima i Pro Reka ukazalo je na to šta je u određenoj meri dovelo da u Beograd ne doputuju sa šampionskim zavnjem.

“Ono što treba napomenuti jeste da je velika razlika između Lige šampiona i italijanskog prvenstva. U Ligi šampiona može da nastupi neogranišen broj stranaca, što u Italiji nije slučaj. Tamo ne možemo da ispoljimo pun potencijal, jer je moguće da na meču zaigraju samo četiri inostrana igrača i jedan mora da bude na klupi. Umnogome to menja stvari”.

Održavanje fajnal-ejta Lige šampiona u Beogradu važno je sa nekoliko aspekata.

“Dodeljivanje organizacije završnog turnira Lige šampiona od izuzetnog je značaja ne samo za vaterpolo, nego i za celokupan sport u Srbiji. To će mnogo značiti za proizvodnju mladih igrača i uticati da se kod mladih stvori želja za bavljenjem vaterpolom. Deca će imati priliku šta da vide i od koga da uče na bazenu. Domaća liga je znatno jača u odnosu na prethodne sezone, dosta timova se pojačalo i stvorilo resprektabilne timove. Sjajna je stvar što se Novi Beograd izborio da pridobije organizaciju fajnal-ejta Lige šampiona”, kaže Mandić.

Prva od tri završnice Lige šampiona koje će organizovati srpska prestonica i Vaterpolo klub Novi Beograd proteći će pred praznim tribinama, a proslavljeni srpski vaterpolista ne krije zadovoljstvo što bi baš u Beogradu mogao da sa Pro Rekom osvoji prvu evropsku titulu. 

“Veliko mi je zadovoljstvo što ću igrati u Beogradu i stvarno je šteta što će fajnal-ejt proteći bez prisustva navijača”, podvukao je Dušan Mandić

I pored toga što Pro Reko nema sezonu na nivou nekih iz minule decenije, određena doza pritiska će se osetiti već protiv Hanovera. Pro Reko jedini je tim sa maksimalnim učinkom u grupnoj fazi, dobio je svih 10 utakmica, a takođe je u grupi A jedini imao pozitivnu gol-razliku (+48).

15.30: (1.25) Ferencvaroš (9.00) Marselj (5.60)

Ranjeni lav je najopasniji, Pro Reko je gladan trofeja i samo će mu osvajanje Lige šampiona izvaditi sezonu. Hanover je samim plasmanom na fajnal-ejt napravio veliku stvar, poslednji je izvadio kartu za Beograd i u dobrom raspoloženju stiže u Srbiju, pošto je odbranio domaće trofeje. Nemački predstavnik trebalo je da bude domaćin ovogodišnjeg fajnal-ejta, zbog pandemije virusa korona prepustio je organizaciju i tu šansu iskoristili su Srbija, grad Beograd i Vaterpolo klub Novi Beograd, koji je dobio dvogodišnju specijalnu pozivnicu. 

Bude li Pro Reko onaj pravi, teško će Hanover uspeti da mu isparira na bazenu “11. april”. Gubitak nacionalne titule doveo je do zbijanja redova, au Beogradu će italijanski velikan napasti tron predvođen Dušanom Mandićem, Aleksandrom Ivovićem, Markom Bijačem, Nikšom Dobudom, Pjetrom Filjolije, Aronom Jangerom, Frančeskom di Fulviom i Mateo Aikardijem. Glavni aduti Hanovera biće igrači sa ovih prostora - Petar Muslim, Darko Brguljan, Marko Macan i Aleksandar Radović.

Andrija Prlainović (©Starsport)Andrija Prlainović (©Starsport)

Uvek Pro Reko privlači najveću pažnju, ali ništa manje interesantni neće biti ni ostali četvrtfinalni dueli. Creme de la creme svetskog vaterpola skupio se u Beogradu, a Andriju Prlainovića vežu lepe uspomene na prethodni završni turnir koji je organizovan na bazenu Banjica. Andrija Prlainović je 1. juna 2013. godine postao prvak Evrope sa Crvenom zvezdom, a u čak još četiri navrata je podizao najvredniji trofej (sa Partizanom, Solnokom i dva puta Pro Rekom). Sada na fajnal-ejtu u pohod na šestu kreće sa francuskim Marseljom, čiju kapicu nosi od ove sezone, a u četvrtfinalu će odmeriti snage sa aktuelnim šampionom - Ferencvarošem.

18.00: (3.40) Jug (8.00) Breša (1.50)

Mađarski tim je 2019. godine bio najbolji u Ligi šampiona, titulu je osvojio posle dve sezone u kojima je harao u LEN Kupu Evrope. Jedna titula, a dve godine na vrhu, za to je zaslužna pandemija virusa korona, koja je paralisala svet i onemogućila da se prošle godine odigra završnica elitnog takmičenja na Starom kontinentu. 

Ferencvaroš je osvojio prvo mesto u grupi B ispred Barselonete, Breše i Hanovera uprkos brojnim problemima sa kojima se suočavao. Baš kao i Pro Reko, mađarski predstavnik ostao je bez nacionalne titule, dok je Marselj na stogodišnjicu kluba upotpunio slavlje podizanjem pehara u Francuskoj. Slovi ferencvaroš za favorita, ali neće mu biti lako da izađe na kraj sa Andrijom Prlainovićem, Ante Vukičevićem, Igorom Kovačevićem i brojnim drugim igralima sa ovih prostora. Prava mala balkanska kolonija je Marselj, dok su udarne igle Mađara naš reprezentativac Nikola Jakšić, Deneš Varga, Marton Vamoš... 

Nikola Jakšić (©Starsport)Nikola Jakšić (©Starsport)

Odlično se poznaju Ferencvaroš i Marselj, odlučivali su pre dve godine o pobedniku LEN Superkupa, a mađarski tim je slavio posle preokreta sa 14:11. Osveta se servira hladna, a Marselj bolju priliku od ove neće imati. Da svrgne šampiona i nastavi put ka osvajanju prvog pehara Lige šampiona.

Duel Breše i dubrovačkog Juga uz sudar Barselonete i Olimpijakosa na papiru je najjači par. U dijametralno suprotnom raspoloženju su Breša i Jug stigli u Beograd. Na neverovatan način su Dubrovčani ispustiti titulu u Hrvatskoj. Vodili sa 2:0 protiv HAVK Mladosti u finalu i prokockali kapitalnu prednost. Sa druge strane, kao što je već rečeno, Breša je prekinula dominaciju Pro Reka u Italiji i prepuna je samopouzdanja.

20.30: (1.30) Barseloneta (8.00) Olimpijakos (5.10)

Jug bio mogao da bude najveći gubitnik u evropskom vaterpolu ove sezone. Dalmatinski gigant je na tri fronta ulazio u finale i gubio. Radnički iz Kragujevca mu je skinuo krunu na Jadranu i zagospodario regionalnim vodama, a zagrebačka Mladost je pored pomenute titule u Hrvatskoj podigla pehar namenjen pobedniku kupa. Sastav Vjekoslava Kobešćaka došao je u situaciju da se vadi u najtežem takmičenju, jer se sezona bez trofeja za Dubrovčane nikako ne može smatrati uspešnom.

Udarne igle četvorostukog prvaka Evrope su paulo Obradović, Luka Lončar i Loren Fatović od domaćih snaga, te Havijer Garsija, koji nastupa za Hrvatsku, Danil Merkulov i Aleksandros Papanastasiju. Trener Breše Alesandro Bovo nade će polagati u iskusnog Mara Jokovića, reprezentativca Srbije Đorđa Lazića, Angelosa Vlahopulosa i golmana Marka del Lunga, od kojeg očekuje da “spusti roletnu”.

Đorđe Lazić (©Starsport)Đorđe Lazić (©Starsport)

Olimpijakos se u četvrtfinalu Lige šampiona sastaje sa španskom Barselonetom, koja je reprezentacija Crvene furije u malom pojačana srpskim reprezentativcem Milanom Aleksićem, čovekom koji je u dva navrata podizao trofej Lige šampiona. Olimpijakos je dva puta bio najbolji (poslednji put 2018. godine), još tri puta je igrao finala, a pre dve sezone mu je Ferencvaroš u hanoveru “oteo” titulu na peterce.

Pirejci su u prethodna četiri izdanja Lige šampiona tri puta ulazili u finale, bili su jedna od najdominantnijih timova, ali ove godine nisu blistali. Završili su u grupi iza Pro Reka i Juga, shvatili da ovaj tim nema kvalitet kao neki pređašni i odlučili da se pojačaju za sledeću sezonu. Pohvalili su se crveno-beli da su angažovali Filipa Filipovića, Andru Bušljea i talentovanog Đuru Radovića. Rešili su da domaći tim oplemene kvalitetnim igračima sličnog mentaliteta, temperamenta i pobedničkog gena. 

Milan Aleksić (©Starsport)Milan Aleksić (©Starsport)

Oba tima su u domaćim ovirima bila i te kako uspešna. Trofejne sale Barselonete i Olimpijakosa bogatije su za duplu krunu, a mogle bi da zasijaju punim sjajem ako u njih 5. juna donesu i pehar Lige šampiona. Aduti Barselonete su uz Milana Aleksića i Felipe Perone, Mičel Bodegas, Alvaro Granados, Blaj Malarah, Alberto Munariz i golman Danijel Lopez. Nema Olimpijakos tako zvučna imena, usko su igrači vezani za reprezentaciju Grčke i sve što postižu to rade timskom igrom, a prvi među jednakima i igrači od koji će Barseloneti pretiti najveća opasnost su Konstantinos Genidunijas, Konstantinos Murikis i Marios Kapocis.

F8 LIGE ŠAMPIONA - ČETVRTFINALE

Četvrtak

13.00: (1.01) Pro Reko (19.0) Hanover (16.0)

15.30: (1.25) Ferencvaroš (9.00) Marselj (5.60)

18.00: (3.40) Jug (8.00) Breša (1.50)

20.30: (1.30) Barseloneta (8.00) Olimpijakos (5.10)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Dušan MandićAndrija PrlainovićMilan AleksićNikola JakšićĐorđe LazićLiga šampiona u vaterpoluPro RekoVK JugFerencvarošVK BarselonetaVK OlimpijakosVK MarseljVK BrešaVK Hanover

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara